* Fotoğraf: AA
Nesli tükenmekte olan yaban koyunları için 1960'lı yılların sonuna doğru başlayan kontrol altına alma çalışmaları, son yıllarda yaban koyunlarının habitatlarının korunması ve popülasyonlarının desteklenmesi faaliyetleriyle olumlu sonuçlar vermeye başladı.
AA’nın haberine göre, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nün yürüttüğü çalışmalarla Anadolu yaban koyunları, Türkiye'nin 5 kentindeki doğal yaşam alanlarında yaygınlaştırıldı.
5 ile bırakıldılar
Konya'da üretilen Anadolu yaban koyunları, Türkiye genelinde Karaman Karadağ başta olmak üzere Eskişehir Sivrihisar, Afyon Şuhut, Maraş Elbistan ve Kırşehir'in Mucur ilçesinde yabani ortama uyum sağlayacak şekilde doğaya bırakıldı.
1960'lı yılların sonunda Türkiye'de sadece 30 ferde kadar düşen yaban koyununun habitat araştırması yapıldıktan sonra seçici bir şekilde üretilerek sürüler halinde doğaya bırakıldığı belirtildi.
Gen havuzu koruması
Anadolu yaban koyunu çalışmalarında genetik kirlilik farklı bölgelerden bireylerin bir araya getirilmesiyle önleniyor.
Şu an 700 tane Konya'da, 100-150 civarı Karaman'da, 40 Maraş'ta, 100'e yakın Afyon'da, 28 tane de Kırşehir'de yaban koyunu bulunuyor. Proje kapsamında farklı popülasyonlardan bireylerin bir araya getirilerek soy içi çiftleşmenin önüne geçiliyor.
Bu arada yaban koyunlarının yanı sıra yaban keçisi, çengel boynuzlu yaban keçisi, kızıl geyik ve ala geyik üretimi için istasyonlar da bulunuyor ve buralarda da benzer şekilde çalışmalar gerçekleştiriliyor.
Avlarına izin veriliyor
Proje sahibi Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, proje kapsamında soyunun tükenmemesi için çalışmalar yaptığı yaban koyunlarının, kızıl geyiklerin ve yaban keçilerinin avlanmasına da her yıl Merkez Av Komisyonu bünyesinde alınan kararlarla izin veriyor.
Müdürlüğe bağlı komisyon, 2020’de aldığı kararla 398 erkek yaban keçisi, 25 hatalı boynuzlu şelek yaban keçisi, 45 dişi yaban keçisi, 12 melez yaban keçisi, 39 çengel boynuzlu dağ keçisi, 9 Anadolu yaban koyunu, 14 ceylan, 89 kızıl geyik, 167 karaca ve sayıları bölge müdürlüklerince belirlenecek yüzlerce yaban domuzunun öldürülmesine karar vermişti.
(DE/ TP)