İngiltere Başbakanı Theresa May'in AB ile vardığı çıkış (Brexit) anlaşması, Avam Kamarası'nda üçüncü kez reddedildi. Bu kez 286 lehte oya karşı 344 aleyhte oy çıktı.
Ayrılık anlaşmasının yeniden reddi üzerine Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Donald Tusk 10 Nisan'da olağanüstü zirve düzenleme kararı aldı.
İngiltere'de Avam Kamarası'nın Ocak ayında 230 oy farkla "Hayır" dediği Brexit anlaşmasına 12 Mart'ta da 149 oy farkla karşı çıkmıştı.
İngiltere Parlamentosu aynı hafta herhangi bir anlaşma olmadan AB'den ayrılma seçeneğine de "Hayır" demişti.
May: Sürecin sınırına yaklaşıyoruz
Üçüncü kez alınan ret sonrası İngiltere Başbakanı Theresa May Brexit sürecin sınırına yaklaşıldığını söyledi; muhalefet ise Başbakan May’i istifaya çağırdı.
Oysa May 28 Mart 2019 günü vekillerin Brexit anlaşmasına "Evet" demesi halinde planlanandan önce istifa etmeye hazır olduğunu söylemişti.
Reddedilen üçüncü anlaşmada neler vardı?
Bugün üçüncü kez reddedilen taslak anlaşmada, serbest dolaşımın sona ermesi ve AB ile İngiltere arasında "tek gümrük bölgesinin" kurulması, İngiltere'nin AB'den ayrılmasının ardından 21 aylık bir geçiş sürecine geçilmesi öngörülüyordu.
Daha önceki ilk iki oylamada ise taslak metinle birlikte oylanan ancak bugünkü oturumda oylamaya sunulmayan siyasi deklarasyonda ise İngiltere-AB ilişkilerinin geleceğine dair düzenlemeler yer alıyordu.
Bundan sonra süreç nasıl işleyecek?
İngiltere Parlamentosu'nda 1 Nisan Pazartesi günü milletvekillerinin çoğunun desteğini alabilecek alternatif bir Brexit planının tespit edilebilmesi için çeşitli oylamalar yapılacak.
Yasal olarak İngiltere'nin AB'den ayrılış tarihi 29 Mart yani bugün olarak öngörülüyordu.
Ancak AB'nin Brexit'in daha ileri bir tarihe ertelenmesi talebine şartlı onay vermesi sonrası parlamento da ayrılık tarihini Haziran sonuna ertelemeyi kabul etmişti.
AB'nin iki seçeneği
AB kanadı Brexit’i onaylatamayan May'e iki seçenek sunmuştu:
1- Brexit anlaşması parlamentoda onaylanırsa 22 Mayıs
2- Brexit anlaşması onaylanmazsa 12 Nisan
Anlaşmanın üçüncü kez reddi ardından 12 Nisan'da anlaşmasız bir Brexit ihtimalinin güçlenmiş durumda.
Avrupa Parlamentosu seçimleri takvimi sıkıştırıyor
AB’nin May’i ve İngiltere’yi bu tarihlere sıkıştırmasının temel nedeni AB vatandaşlarının ülkelerinin Avrupa parlamenterlerini seçmek için 23-26 Mayıs tarihleri arasında sandık başına gidecek olması. AB Brexit'in akıbetinin 705 vekilin belirleneceği seçim öncesi belirlenmesini istiyor. (HK)
Kaynaklar: BBC, Euronews, AA