Batman Bahar Kültür Sanat Merkezi, barajlara karşı sanatçı olarak tepkilerini ortaya koymak amacıyla hazırladığı Av-Yaku-Wari isimli proje, üç dilde "su"dan oluşuyor. Av Kürtçe, yaku Latin Amerika'da bulunan Bolivian yerli halkının kullandığı Cochabamba dilinde, wari ise Lazca su anlamına geliyor.
Proje, baraja karşı duran Bahar Kültür Sanat Merkezi'nden on kadın sanatçıyla yaklaşık iki ay önce başladı. İçinde tiyatro, müzik, dans gibi çeşitli sanatsal etkinlikleri barındıran Av-Yaku-Wari, projesi şimdilik sadece Batman'da sergilenirken, daha sonra barajların yapıldığı diğer şehirlerde de sergilenmesi bekleniyor.
Barajların yapılmasına karşı duran on kadınla birlikte hayata geçirdikleri Av-Yaku-Wari projesine dikkat çeken Bahar Kültür Sanat Merkezi tiyatrocularından Çiçek Tekdemir, projede kendileriyle beraber 12 yaşında bir kız çocuğunun ve 75 yaşında bir annenin de yer aldığını ifade etti.
Henüz 12 yaşında olan Medya'nın şarkı, annenin ise dengbêj parçalarını seslendirdiğini dile getiren Tekdemir, "75 yaşındaki annemizin bu projede eski gelenekleri temsilen rol almasını istedik. 12 yaşındaki Medya'nın ise yeni kuşağın sanata olan bakışını yansıtmasını istedik" dedi.
Projelerini, yapılmış ve yapılması planlanan barajlara karşı şekillendirdiklerini kaydeden Tekdemir, Av-Yaku-Wari projesinin sadece Hasankeyf'te yapılan barajlar için değil, Munzur, Behra Reş ve daha birçok nehir için verilen mücadelenin bir yansıması olduğuna vurgu yaptı.
Baraj yapımına sanatla tepki
Tarihte yaşamın kadınla başladığını ifade eden Tekdemir, Bahar Kültür Sanat Merkezi'nde yer alan sanat kadınları olarak Av-Yaku-Wari çalışmasına öncülük etmek istediklerine değindi. Tekdemir ayrıca, kadınların yanı sıra erkeklerin de bu çalışmaya destek olduklarını sözlerine ekledi.
Kürdistan ve Türkiye'nin birçok şehrinde baraj yapımının hızla sürdüğünü dile getiren Bahar Kültür Merkezi sanatçılarından Nuroj Tezel, "Barajlara karşı biz de sanatçı kimliğimizle, dansımızla, şarklarımızla, tiyatromuzla hünerlerimizi göstermek istedik" dedi.
Tezel, Bahar Kültür Merkezi olarak sanat etkinliklerinde de baraja karşı duruşlarını nakşettiklerine dikkat çekti. Feqiye Teyran'ın 'Su' adlı şarkısına repertuarlarında yer verdiklerini söyleyen Tezel, çalışmalarında 'Hasankeyf' olarak isimlendirdikleri bir de dans olduğunu kaydetti.
Hazırladıkları Av-Yaku-Wari projesini ilerleyen günlerde, barajların yapıldığı şehirlerde de sergilemeyi düşündüklerinin altını çizerken, baraj yapımının, tarihlerin yok olması anlamına geldiğine işaret etti. Tezel, diğer sanat kurumlarına ve sanatçılara seslenerek, tüm sanatçıları barajlara karşı durmaya çağırdı. (ÇT)
* Mizgin Tabu'nun bu haberini Jin Haber Ajansı'ndan derledik.