Türkiye’deki yaban hayatın sembollerinin av turizmine kurban edilmesine karşı 80 bin imza toplandı. İmzalar kısa sürede bakanlığa teslim edilecek. Ancak daha şimdiden Giresun’da bir boz ayı “yasal” olarak avlandı bile.
Boz ayı, çengel boynuzlu dağ keçisi ve yaban keçisi Türkiye’nin korumakla yükümlü olduğu yaban hayatının sembol hayvanlarından üçü.
Bozayı Türkiye'nin taraf olduğu Bern Sözleşmesi'nde (Avrupa’nın Yaban Hayatı ve Yaşama Ortamlarını Koruma Sözleşmesi) korunması gereken türler arasında. Aynı zamanda, “Nesli Tehlike Altında Olan Yabani Hayvan ve Bitki Türlerinin Uluslararası Ticaretine İlişkin Sözleşme” (CITES Ek II) kapsamında da yer alıyor.
Ancak ne bozayı ne de çengel boynuzlu dağ keçisi ve yaban keçisi Türkiye’de korunuyor, üçünün de av turizmine izin veriliyor. Bu av turizmine yasal dayanak sağlayan gerekçe ise yabani hayvanların insanlarla karşı karşıya kalması ve bunun insan hayatını tehlikeye atması.
10 ilde ihale açıldı
Orman ve Su İşleri Bakanlığı’na bağlı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, 15 ayı, 109 yaban keçisi ve 4 çengel boynuzlu dağ keçisinin de aralarında bulunduğu birçok yabani hayvan türünün 1 Mayıs-15 Aralık tarihleri arasında avlanmasına izin verdi.
Farklı illerde yapılacak ihalelerden sonra en çok para ödemeyi taahhüt eden av turizmi acenteleri, elde ettikleri kotaları avcılara satacak.
WWF, change.org'da başlattığı imza kampanyası ile bu ihalelerin iptal edilmesini istiyor. Şu ana kadar 80 bin imza toplantı. İmzalar yakın zamanda bakanlığa iletilecek. Ancak aradan geçen zamanda Giresun'da bir bozayı öldürüldü bile.
Doğal yaşamları daraldı, sayılarını bilmiyoruz
WWF-Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı) ise doğal yaşam ortamları hızla daralan yabani hayvanların ister istemez insanlarla karşı karşıya geldiğini ancak bunun sayılarında artış olduğu anlamına gelmediğini söylüyor.
“Türkiye’de, ayılar başta olmak üzere bu türlere ilişkin kapsamlı ve güvenilir veriler olmadığından sayılarının gerçekte artıp artmadığı bile bilinmiyor. Diğer türler için de benzer kaygıları taşıyoruz. Böylesine kritik kararların elde güvenilir bilimsel veriler olmadan, gözlemlere dayanarak verilmemesi gerekir. Bu kararın alınmasının ardındaki gerekçeleri merak ediyor, yetkililerden konuyla ilgili detaylı bir açıklama bekliyoruz.”
WWF, dünyada sayıları giderek azalan küçük, yerel toplulukların yaşamlarını sürdürebilmek için yaptığı avcılık dışındaki tüm avlanma faaliyetlerine karşı. Türkiye’deki avcılık faaliyetlerinin bu sınıfta değerlendirilemeyeceğini belirtiyor.
Av turizmi için ihale yapılan şehirler şöyle: Adıyaman, Ankara, Giresun, Denizli, Antalya, Artvin, Bolu, Erzincan, Erzurum, Hatay. (NV)