19 Aralık 2000'de gerçekleştirilen "Hayata Dönüş" operasyonları sonrasında Kandıra F Tipi Cezaevi'ne sevk edilen tutuklulardan 65'i iki ayrı grup halinde, işkence ve insanlık dışı muamele gördükleri iddiasıyla suç duyurusunda bulunmuştu.
Suç duyuruları doktor raporları dahi incelenmeden, "delil yetersizliği" gerekçesiyle kapatıldı.
Suç duyurularının en önemli delillerinin doktor raporları olduğunu belirten Avukat Gülizar Tuncer, kendisine tebliğ edilmediğini belirttiği takipsizlik kararlarına itiraz etti.
"Delil yok"
Suç duyurularında operasyon sırasında ve sonrasında sevk edildikleri cezaevinde
asker ve gardiyanlar tarafından şiddetli dayak atıldığını belirten tutuklulardan 8'i kendilerine copla tecavüz edildiğini de öne sürdü.
Suç duyurusu üzerine başlatılan soruşturma sonunda Kandıra Cumhuriyet Başsavcılığı davacıların iddialarından başka delil bulunmadığı gerekçesiyle takipsizlik kararı verdi.
Bazı tutukluların avukatı Gülizar Tuncer ise soruşturmayı yürüten savcıların şikayette bulunanların bir çoğunun ifadesini dahi almadığını belirterek, "Sadece haklarında şikayette bulunulan cezaevi görevlileri ile askerlerin ifadesini almak hukukla bağdaşmaz"dedi.
Böyle çalışılırsa
Tuncer'in açıklaması şöyle:
* Benim müvekkillerimden, birisi dışında, hiç kimsenin ifadesi dahi alınmamış. Tanıklar dinlenmemiş. Cezaevindeki infaz bölümünde her tutuklunun dosyası bulunmaktadır.
* Bu dosyaların içinde tutukluların doktor raporları da mevcuttur. Ancak
savcılar bu raporları dahi istetip, inceleme gereği duymadan böyle bir karar vermiştir.
* Kaldı ki şikayetçilerin arasında copla tecavüz edildiğini öne sürenler de vardır. Böyle çalışılırsa tabi ki yeterli delile ulaşılamaz" dedi.
* Adresim bilindiği halde, takipsizlik kararları bana tebliğ edilmedi.
* Ağır Ceza Mahkemesi'ne her iki kararla da ilgili itirazlarda savcılar delil toplama görevinin gereklerini yerine getirmediği görülüyor.
* Yeterli delil olmadığı gerekçesiyle takipsizlik kararı verilmesi hukuka aykırıdır. Müvekkillerimin yaşadığı işkenceleri ilişkin alınan doktor raporları cezaevindeki dosyalarında olmasına karşın bu delilleri toplamayan savcıların sorumluluğu vardır.
Bayrampaşa için dava açıldı
Operasyonlar sonrasında İstanbul'daki Bayrampaşa ve Ümraniye ile Gebze Cezaevi'nden Edirne, Tekirdağ, Kandıra ve Bolu cezaevlerine sevk edilen tutuklu ve hükümlüler işkence ve insanlık dışı muamele iddiasıyla suç duyurularında bulunmuştu.
Bayrampaşa'da görevli 160 gardiyan ile bin 454 jandarma hakkında görevi kötüye kullanma ve kötü muamele iddiasıyla dava açılırken, Tekirdağ, Ümraniye ve Gebze ile ilgili suç duyurularına yanıt verilmedi.
Kandıra ile ilgili iki ayrı suç duyurusunun yanı sıra Edirne'deki bir şikayet hakkında da takipsizlik kararı verildi. (MZ/NM)