İstanbul Barosu eski başkanlarından avukat Turgut Kazan, Adalet ve Kalkınma Partisi'nin (AKP) OHAL uygulamalarının süresini uzatan düzenlemeler içeren torba yasa teklifiyle ilgili, "OHAL'i kaldırıp yasayla OHAL kurallarını 3/6 yıl daha uygulamak tam bir keyfiliktir, ihlaldir" dedi.
Av. Kazan, Twitter hesabından Meclis'te görüşülen torba yasa teklifini hukuki açıdan değerlendirerek eleştirilerini paylaştı.
Kazan, "Yeni torba yasayla terör örgütlerine mensubiyeti, iltisakı, irtibatı olduğu değerlendirilen Anayasa Mahkemesi, Yargıtay, Danıştay üyeleriyle, tüm yargıç ve savcıların, 3 yıl daha (anayasaya aykırı olarak) kolayca ihraçları sağlanacak. İşte AKP usulü yargı güvencesi. 3 yıl daha tam bir polis devleti" dedi.
Yeni torba yasayla terör örgütlerine mensubiyeti, iltisakı, irtibatı olduğu DEĞERLENDİRİLEN AYM/Yargıtay/Danıştay üyeleriyle, tüm yargıç/savcıların, 3 YIL DAHA (anayasaya aykırı olarak) kolayca ihraçları sağlanacak. İşte AKP usulü yargı güvencesi. 3 yıl daha tam bir polis devleti
— Turgut Kazan (@turgutkazan) July 14, 2021
TIKLAYIN - TİHV-İHD: OHAL'i kalıcılaştıracak torba yasa derhal geri çekilmeli
TIKLAYIN - Engelliler torba yasa tasarısını Meclis önünde protesto etti
"Torba yasa hileli ve kirli bir yol"
Torba yasa girişimlerinin şeffaflığa aykırı olduğuna dikkat çeken Kazan, "Meclis önerileri tartışamasın, toplum neyi/niçin değiştiriyoruz anlayamasın diye yapılır. Yani, hileli ve kirli bir yoldur. Nitekim, Roma'dan beri tam 2000 yıldır, bu topraklarda (karışık yasa/leges saturae) yasaklanmıştır" dedi.
AKP'nin torba yasa teklifini "ucube bir öneri" olarak nitelendiren Kazan, 3 yıl uzatılan bazı OHAL kurallarının, 3 yıl daha uygulanmasının istendiğini belirterek, "Böylece, malın/mülkün, fabrikanın, şirketin kayyuma teslimi sürdürülecek, kamuda çalışanlar yine serbestçe görevden alınacak ve gözaltı süresi insafsızca uzatılacak" ifadelerini kullandı.
"AYM korktu"
3 yıl önceki uzatma için Anayasa Mahkemesi'nde (AYM) açılan iptal davasını hatırlatan Kazan, "AYM korktu, rafa koydu, orada öylece duruyor. Şimdi, yenisi için de aynı yol izlenecek. AYM'nin korkusu ve duyarsızlığı nedeniyle, bir aykırılık sorunu değil, açıkça ihlal sorunu yaşanacak" dedi.
Kazan, AYM'nin önceki uzatmaya ilişkin başvuruyu hemen raftan indirip incelemesi ve bu keyfiliğe son vermesi gerektiğini vurguladı.
"OHAL anayasal rejimdir"
Kazan, OHAL'in "anayasal rejim" olduğunu hatırlatarak şu noktaların altını çizdi:
"Anayasa 109'a göre, 6 ayı geçmemek üzere ilan edilir. Ve hemen meclise sunulur. TBMM süreyi kısaltabilir, OHAL'i kaldırabilir. Cumhurbaşkanın isteğiyle, her seferinde 4 ayı geçmemek üzere uzatılabilir. Yani, OHAL'i Meclis denetimi altında yürütmek gerekir. OHAL sınırlamaları Birleşmiş Milletler'e (BM) ve Avrupa Konseyi'ne bildirilir. Onların gözetimine de açılmış olur." (KÖ)