Tekirdağ’ın Çorlu İlçesi'nde 1. Aile Mahkemesi boşanan bir çifte çocukları için ortak velayet hakkı verdi.
Avukat Seda Akço kararı değerlendirirken çocuğun her iki ebeveynle ilişki kurma hakkı olduğunu hatırlattı. “Dolayısıyla ortak velayet konusunda karar verilebilir olması doğru.”
Bu konuda bir süre önce Yargıtay kararı çıktığını belirten Akço, bunun üzerine yerel mahkemelerin de verebildiğini söyledi.
Akço bu konudaki kritik noktanın çocuğun yararının iyi tayin edilmesi olduğunu da vurguladı.
“Altı çizilmesi gereken şu: Ortak velayet anne baba hakkı değil, çocuğun hakkı.
“Dolayısıyla çocuğun yararının gerektirmesi lazım. Yoksa tarafların bu bizim hakkımız, biz bunu istiyoruz, demeleri mümkün olmamalı. Bu taraflara değil, çocuğa tanınan bir hak. O yüzden de çocuğun yararı gerektirdiği zaman kullanılması gerekir.
“O yüzden çocuğun yararının gerektirip gerektirmediğini tayin de önemli bir konu.”
“Kural ortak velayet değil, çocuğun yararıdır”
Avukat Seda Akço "Çocuğun yararına öncelik verilmesi gerektiği için (ÇHS 3) anne veya babanın koşulları, ihtiyaçları ile çakışsa bile çocuğun yararı gerekiyorsa ortak velayete hükmedilir. Anna ve baba buna uymalıdır" dedi.
"Kural ortak velayettir, anne babanın böyle bir hakkı vardır, diye anlaşılmaması lazım.
"Prensip çocuğun yararının hem anneyle hem babayla eşit derecede ilişki kurmasıdır.
"Aksi gerekiyorsa velayetin taraflardan birinden alınması gerekir. Dolayısıyla aksinin de ayrıca ispat edilmesi gerekir.
“Ortak velayetin çocuğun yararına olduğu ilkesinden hareket edilmeli, aksi ispat edilince taraflardan birine verilmesi söz konusu olmalı."
Kadın hakları açısından sıkıntı olabilir”
Akço konunun “Türkiye’de kadın hakları bakımından sıkıntılı” olduğunu da belirtti.
“Özellikle erkeklerin eşlerine zorluk çıkarmaları, ilişkideki sorunlar, velayetin ortak kullanıldığı durumlarda çocukla ilgili kararların birlikte alınmasını ve hatta çocuğun gündelik yaşamının düzenlenmesini bile olay haline getiriyor.”
Ne olmuştu
Yargıtay 2. Hukuk Dairesi Başkanı Hakim Ömer Uğur Gençcan 2016'nın aralık ayında bu konuda görüş açıklamıştı.
Gençcan “Evliliğin boşanmayla sonlanması halinde ortak velayet asıl olup velayetin eşlerden birine verilmesi istisna olandır” demişti.
Gençcan, görüşünün gerekçesinde uluslararası sözleşmelere atıfta bulunmuştu.
"1- Türkiye Cumhuriyeti adına 14 Mart 1985 tarihinde imzalanan “11 No’lu Protokol ile Değişik İnsan Haklarını ve Ana Hürriyetleri Korumaya Dair Sözleşme’ye Ek 7 No’lu Protokol”ün onaylanması 25 Mart 2016 Tarihli ve 29664 Sayılı Resmî Gazete'de yayınlanan 6684 sayılı kanunla uygun bulunmuştur.
2- Ek 7 No’lu Protokol”ün 5. maddesi hükmüne göre
"Eşler evliliğin sona ermesi durumunda, çocuklar ile ilişkilerinde medeni haklar ve sorumluluklardan eşit şekilde yararlanırlar."
3- Çocuğun güvenliğine ve üstün yararına aykırı olduğuna dair dava dosyasında yeterli oldu ve delil bulunmadığı anlaşıldığı takdirde velayetin ana ve babaya ortak verilmesi artık mümkündür."
"Zorunluluk değildir ve koşulları varsa verilir"
Gençcan facebook hesabından yaptığı paylaşımda da şu vurguları yaptı.
"Ortak velayet
1- Zorunluluk değildir
2- Gönüllülük esasına dayalıdır
3- Çocuğun üstün yararına aykırı olduğu iddia edilip ispatlanırsa velayet eşlerden birine verilir
4- Türkiye'de bütün evli çiftler velayeti ortak kullanmaktadır
5- Velayetin İDM tarafından ortak verilmesi kanun yoluna başvurulduğu takdirde BAM ve Yargıtay denetimine tabidir
6- Ortak velayet verildikten sonra sorun çıkarsa sorun çıkaran eşten velayet kaldırılıp diğer eşe bırakılır ve açılan davada delil eklerseniz DERHAL tedbiren derhal sorun çıkarmayan eşe velayet verilir.
Sonuç
Ortak velayet 'zorunluluk' değildir ve 'koşulları varsa' verilir."
14 Nisan'da Tekirdağ’ın Çorlu İlçesi'nde 1. Aile Mahkemesi boşanan bir çiftin duruşmasında çocuklar için anne ve babaya ortak velayet hakkı verdi. (YY)