Fotoğraf: au.int
Afrika Birliği (AU) Yürütme Konseyi'nin 40. olağan oturumu Çarşamba günü başladı. Birlik zirvesine AU Komisyonu ve Birleşmiş Milletler Afrika Ekonomik Komisyonu (UNECA) liderlerinin dile getirdikleri, Afrika kıtasında, hukuk devleti ilkelerine aykırı hükümet değişiklikleri, güvenlik tehditleri ve COVID-19 gibi salgınların yol açtığı kaygılar egemedi.
"Afrika kıtasında beslenmede dayanıklılık oluşturmak: İnsan Sermayesini, Sosyal ve Ekonomik Kalkınmayı Hızlandırın" temasıyla bir araya gelen Yürütme Konseyi toplantısı, iki gün sürecek.
Afrika ülkelerinin dışişleri bakanlarını Etiyopya'nın başkenti Addis Ababa'daki AU Genel Merkezi'nde COVID-19 pandemisinden bu yana ilk kez bir araya getiren Yürütme Konseyi toplantısında, 5-6 Şubat'ta gerçekleşecek olan AU Meclisi 35. Olağan Oturumu gündem taslağı ele alınacak
Mahamat: Kıtadaki güvenlik sorunları yönetişimsizlikten doğuyor
AU Komisyonu başkanı Mussa Faki Mahamat, yürütme konseyine hitaben yaptığı konuşmada, kıtanın büyük insan topluluklarını istikrarsızlıkla karşı karşıya bırakan bir dizi çatışmadan etkilendiğini söyledi.
Faki, "Artan askeri darbeler, devletler arası çatışmalar ve birçok Afrika ülkesine yayılan katil gruplar dolayısıyla barış ve güvenlik, kıtanın birçok bölgesinde ciddi tehdit altında" dedi. Başkan, artan güvenlik sorunlarından kıta genelinde siyasi, ekonomik ve sosyal yönetişim eksikliğini sorumlu tuttu.
Faki, kıta COVID-19 salgınıyla ve giderek kötüleşen iklim değişikliğiyle boğuşurken yükselen hukuksuz hükümet değişiklikleri dalgasının kıtada tehlikeli gelişmelere yol açtığını söyledi.
Faki ekonomik krizler Afrika'daki durumu kötüleştirmeye devam ederken yerinden edilme ve göçün kıtanın başlıca sorunları olmaya devam ettiğini söyledi.
Songwe: Pandemiden kurtulduk. ama ekonomiler stres altında
Birleşmiş Milletler Danışmanı ve UNECA yürütme sekreteri Vera Songwe, konuşmasında Afrika'nın da dünyanın geri kalanı gibi "iklim değişikliği, siber güvenlik riskleri, salgınlar ve bulaşıcı hastalıklar, zayıf yönetişim ve çatışmalar da içinde olmak üzere bir dizi tehdide karşı direnç oluşturması" gerektiğini söyledi.
Songwe, "Artık aklımız başımıza geldi ve sağlık sistemlerimizi iyileştirme ve yerel olarak üretme yarışı başladı." diyen Songwe, "Afrika'nın pandemiden kurtulduğunu ancak ekonomilerinin stres altında olduğunu da sözlerine ekledi.
Songwe, kıtadaki gıda güvenliğinden yoksun insanların sayısı arttıkça kıtanın daha yıkıcı bir insani krizle karşı karşıya kalabileceği konusunda uyardı. "Afrika ekonomileri yetersiz beslenme nedeniyle yıllık yüzde 3 ila yüzde 16 arasında GSYİH kaybediyor" dedi.
Afrika Birliği devlet başkanları zirvesinde neler konuşulacak?
ŞubatIn ilk haftasında, Afrika Birliği (AU), Temmuz'daki yirminci yıl dönümü öncesinde yıllık devlet başkanları zirvesini gerçekleştirecek. Toplantı, AU üye devletlerine, kıtanın en önde gelen barış ve güvenlik organı olarak kuruluşun bugüne kadar elde ettiği başarıları değerlendirme fırsatı sunuyor.
2021 Afrika için çalkantılı bir yıl oldu: Afrika Boynuzu'ndaki savaşlarda on binlerce insan öldü, ülkeler askeri yönetime geri döndü ve İslamcı militanlıkla mücadele zorunda kaldı. AU kurumlarının, iklim değişikliği ile ilgili güvenlik tehditlerinin yanı sıra bu sorunların da üstesinden gelmesi gerekiyor.
Afrika Birliği'nin önündeki en önemli meseleler, Boynuz, Sahel ve Mozambik'teki krizleri çözmek için çabaları artırma gerekliliği, Somali'deki AU misyonunun geleceğinin planlanması, Libya, Çad'da ve Sudan'da başarılı bir geçiş için gerekli çabalar; ve iklim güvenliğini küresel gündeme taşımak olarak görünüyor. (AEK)