İşten çıkarılan çalışanlarla dayanışma içerisinde bulunduğunu açıklayan ÇGD Şube Başkanı Yüksel Işık, işten çıkarma kararının tam da eğitim döneminin başladığı bir zamanda alındığını bildirerek kararı "acımasız ve utanç verici" olarak nitelendirdi.
TGS Ankara Şubesi Yönetim Kurulu'nun yazılı açıklamasında ise, işten çıkarmalara "ATV'ye yeni sezon için 100 milyon dolarlık yatırım yapıldığı" açıklamasının üzerinden bir gün bile geçmeden başvurulduğunu belirterek, uygulamanın "işverenin tasarruf tedbirleri mantığını" ortaya koyduğunu savundu.
ÇGD: Reyting kaybı medya çalışanına ödetiliyor
ATV Ankara Bürosu'nda çalışan üçü muhabir toplam 12 kişinin işine 6 Eylül akşamı itibariyle son verilmesine tepki gösteren basın meslek örgütlerinden ÇGD, "Medya kuruluşlarının her rating yitirdiklerinde ve her baş sıkışıklığında, bunun ceremesini çalışanlara çektirmesi neredeyse alışkanlık haline geldi" dedi.
ÇGD açıklamasında, "Bu karar iş güvencesine aykırı; çalışanların gündelik yaşamını sürdürmesini engelleyen insanlık dışı bir tutumdur" diye bildirdi.
TGS: Sadece emekçilere yönelik bir kıyım
TGS'den yapılan yazılı açıklamada, yeniden yapılanma ve tasarruf tedbirleri adı altında basın emekçilerine yönelik işten atmaların her yıl olduğu gibi bu yıl da eylül ayında yoğunlaştığı belirtildi.
"Yeni tanıtım dönemi için gerçekleştirilen gecenin masraflarının, işten atılan arkadaşlarımızın çok uzun yıllara denk düşecek maaşlarına eşit olduğunu düşünürsek, tasarruf tedbirlerinin sadece emekçilere yönelik bir kıyım olduğunu da görmüş oluyoruz."
ATV'deki uygulamaların, işten atmaların ve kıyımların yoğunlaştığı Eylül dönemlerinde yeniden yapılanma ve tasarruf tedbirlerinin emekçilere yönelik ciddi bir kıyım olduğunu bir kez daha gösterdiğini açıklayan TGS, işten çıkarmaları kınadı: "TGS olarak her türlü yasal haklarının alınması noktasında basın emekçilerinin yanlarında olacağımızı bilmelerini istiyoruz."
Sendika açıklamasında, ATV'de çalışırken iki kez trafik kazası geçiren ve günlerce komada kalarak kalıcı sakatlıklar yaşayan bir kişinin de işten çıkarılanlar listesinde bulunmasını, "üzüntü verici" olduğu belirtti: "Hiçbir etik kuralla açıklanmayacak olan bu durumu da ayrıca sorgulamak gerekiyor."
Eski ATV'li Erhan Karadağ davayı kazandı
Ayrıca, ATV yönetiminin İstanbul Merkez'den de 25 kişinin işine son verdiği, İzmir bürosunu da kapattığı bildirildi.
Kanal, işten ayrılmak zorunda bırakıldığı gerekçesiyle mahkemeye başvuran ATV eski Ankara Temsilcisi Erhan Karadağ, açtığı davayı kazanmıştı. Kararın Yargıtay'ca onanması üzerine ATV Karadağ'a tazminat ödemek zorunda kalmıştı.
Sabah ve ATV de 2002 yılında muhabirlere hak kaybı getiren bir yeni sözleşme imzalatılmaya çalışılmış, muhabirlerin fazla mesai, izin gideri, tazminat alacakları sıfırlanmaya çalışılmıştı. Buna karşı çıkan 13 ATV ve Sabah muhabiri önce Güneydoğu illerine sürgüne gönderilmiş ardından da yönetimce tazminatsız olarak işten çıkarılmıştı. Bunun üzerine 13 muhabir dava açmıştı. (EÖ)