İstanbul'da iki ayrı iş mahkemesi, Çalık grubunun açtığı davalarda, atv ve Sabah'ta Türkiye Gazeteciler Sendikası'nın (TGS) çoğunluğunun yeniden belirlenmesi talebini reddetti. Toplu iş sözleşmesi yapabilmek için işyerinde çalışanların çoğunluğunun sendikanın üyesi olması gerekiyor.
TGS'nin açıklamasına göre, İstanbul 3. İş Mahkemesi, Çalık grubuna ait Turkuvaz Medya Grubu'nun atv'yle ilgili talebini önceki gün (21 Ekim) aldığı kararla reddetti. İstanbul 6. İş Mahkemesi de, grubun Sabah gazete ve dergi grubuyla ilgili açtığı davadaki taleplerini, 14 Ekim'deki kararıyla reddetmişti.
Çalık grubu, Sabah ve atv'yi Tasarruf ve Mevduat Sigorta Fonu'ndan (TMSF) devraldıktan sonra, önce 26 Haziran'da toplu iş sözleşmesi görüşmelerine başlamış, bu arada işletmelerin "ticari ve iktisadi bütünlüğünü" iddia ederek davaları açmıştı. Bu arada, görüşmelerin durdurulması talebi de mahkeme tarafından reddedilmişti.
Sendikadan uyarı
Gazeteciler Sendikası, Turkuvaz grubunu çalışanlara baskı uygulamaması yönünde de uyardı.
" Hukuki yollardan aradığını bulamayan Turkuvaz işvereninin, çalışanlar üzerinde baskı, tehdit ve şantaj uygulamak yerine TGS ile toplu iş sözleşmesi masasında sorunları görüşmeyi tercih etmesinin daha doğru ve akılcı bir yöntem olduğunu bir kez daha hatırlatıyoruz. Aksi halde, Turkuvaz işvereninin hukuk çizgisinden ayrılmasının doğuracağı tüm hukuki sonuçlardan işletme yöneticileri sorumlu olacaktır."
Görüşmeler arabulucuda
TGS, toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde, sendikanın 59 maddelik teklifinin yalnızca 22 maddesi üzerinde anlaşmaya varılabildiğini, uyuşmazlıkla sonuçlanmasının ardından mahkemenin eylülde resmi arabulucu atadığını duyurdu.
Sendika, resmi arabulucunun, gelecek hafta içinde taraflarla bağlantı kurarak, toplu sözleşme görüşmelerinin devam edeceği toplantı gününü belirlemesini beklediklerini de bildirdi. (TK)