Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS), Toplu İş Sözleşme (TİS) görüşmeleri sürdürdüğü ATV'de çok sayıda sendikalı çalışanın son bir haftada, "sendikadan istifa etmeleri" konusunda baskı altında tutulduğunu açıklayarak tepki gösterdi.
ATV ve Sabah gazetesindeki sendikalı üyelerini ve bütün çalışanları birlik ve dayanışma içinde olmaya çağıran TGS İstanbul Şubesi Başkanı Rüya Özkalkan, bianet'e "İyi niyetimizi sonucu kadar koruyup görüşmeleri sonuna kadar gerektiği gibi sürdürüp, bir toplum sözleşmesi imzalamak istiyoruz. Sorun varsa da masa çözülür" dedi.
Özkalkan: Son teklifleri bekliyorduk, yoğun baskı geldi
"Toplu görüşmeler son derece uygun, anlayışlı ve uzlaşmacı bir havada geçiyorken, üstelik biz onlardan toplum sözleşmesini bağıtlamak için son tekliflerini bekliyorken böyle bir gelişmeden büyük şaşkınlık duyduk. Çünkü baskı gerçekten çok yoğun"
İlk önce servis müdürleriyle, ardından onlar aracılığıyla ATV'de TGS üyesi çalışanlara karşı bir istifa baskısı uygulandığını ifade eden Özkalkan, istifa etmemeleri durumunda cezalandırılacakları, işten çıkarılacakları gibi tehditlerle karşılaştıklarını kaydetti.
Son olarak ATV işyeri temsilcisi Adnan Orun'un ağır baskıyla karşılaştığını söyleyen Özkalkan, Şefik Çalık ile yapılan görüşmede uygulamayı protesto ettiklerini ifade etti:
"Kanal yöneticileri de Orun'u aramışlar, rahatsız olmuşlar ama biz de sendika yönetimi olarak Şefik Beyle görüştük ve bu sürecin doğru işlemediğini, toplu görüşmelerin sürdürülmesi ve sorun varsa da masada çözülmesi gerektiğini söyledik."
Çalık'ın baskı yaptığı Orun hastaneye kaldırıldı
Son olarak da dün (7 Ağustos) TGS'nin ATV işyeri temsilcisi Adnan Orun'u bürosuna çağıran Şefik Çalık, Orun'a sendikadan istifa etmesi için baskı yaptı. İstifa etmemesi halinde işten atmakla tehdit etti.
Görüşme sonra Orun, fenalaşarak işyerinden ambulansla Şişli Etfal Hastanesi'ne kaldırıldı. Orun'da yüksek tansiyona rastlandığı kaydedildi.
"İşten çıkarılmamız, tazminatsız çıkarılmamız yönünde tehdit edildim" diyen Adnan Orun, yaşananları bianet'e "'Sen ayrılırsan diğerleri daha çok ayrılır' yönünde baskılar var. 'İşten çıkarırsak bir daha Doğan, Çukurova ve diğer medya gruplarında iş bulamazsın. Anlaştık ve de biz kararlıyız' diyorlar" sözleriyle aktardı.
"Bu şahsi bir durum değil. Kaldı ki, teklif edilen koşullar şahsen cazip de olabilir ama bu tüm medya emekçileri için verilen bir mücadele. Artık medyada örgütlü olmamız lazım. Tüm meslektaşlarımızın dayanışmasını bekliyoruz."
Sabah gazetesi yöneticilerinin de bir sendikalılar listesinden hareketle çalışanlara istifa etmeleri için servis şefleri aracılığıyla baskı yaptığı, bunun için süre tanıdıkları ileri sürüldü.
Baskı üzerine bazı çalışanların sendikadan ayrılma yönünde karar aldığı da iddia ediliyor.
Bianet'in 15.45'te Sabah gazetesinden Şefik Çalık'la görüşmeye çalıştı ancak ulaşamadı. TGS ile ATV arasındaki toplum iş görüşmelerine 14 Ağustos'ta devam ediliyor.
Yasaye göre "sendikasızlaştırma" suç
Sendikal nedenlerle işten çıkarmaların yasaklanması İş Yasası'yla güvence altında bulunuyor. "Sendikal hakların kullanılmasının engellenmesi" de Ceza Yasası'nda (TCK) suç olarak tanımlanıyor.
TCK'nın 118. maddesine göre, "(1) Bir kimseye karşı bir sendikaya üye olmaya veya olmamaya, sendikanın faaliyetlerine katılmaya veya katılmamaya, sendikadan veya sendika yönetimindeki görevinden ayrılmaya zorlamak amacıyla, cebir veya tehdit kullanan kişi, altı aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır."(EÖ/EZÖ)