*Fotoğraf galerisi için tıklayın.
Bahar atölyeye katılan çocuklar arasında en küçük olanıydı. Çalışmanın ilerleyen aşamalarında sağlık nedeniyle bir süre çalışmalardan uzaklaşmak zorunda kaldı. Tekrar aramıza katıldığında dar zaman içinde bir konu seçmesi ve hemen çalışmaya başlaması gerekiyordu. O sırada bütün katılımcıların portrelerini çekme fikri doğdu.
Bahar'ın ilk portre konusu Sabri Hoca'ydı. Atölyenin bir köşesinde Sabri Hoca'nın poz vermeye çalışması çocukları oldukça eğlendirdi. Fakat özenerek yapılan ilk çekimlerden sonra herkes Bahar'ın objektifinin karşısına geçmek için sıraya girdi. Bu ilgi ve ilk sonuçların başarılı olması Bahar'ı sevindirdi, çalışmayı daha dikkatle sürdürmesini sağladı. Bahar kısa süre içinde arkadaşlarının çok sayıda portresini çekti.
Burada yer alan seçki Batman atölyesinin katılımcılarını gösterirken çocukların iç dünyasına dair ipuçları barındırıyor. (Bahar Erdem 11 yaşında)
Jı atılyeyê portre
Bahar di nav zarokên ku beşdarî atolyeyê bûne de, ya herî biçûk bû. Piştî pêşketina xebatan î ji ber tenduristiya xwe, demekê ji xebatan bi dûr ket. Dema dîsa beşdarî nav me bû, ji ber dema kin diviya mijarek hilbijarta û dest bi kar bikira. Di wê navberê de fikra kişandina portreyên hemû beşdaran derket holê.
Mijara yekem a Baharê Mamoste Sari bû. Di quncikek atolyeyê de ku Mamoste Sebri hewl da poz bide, zarok keniyan. Lê ji ber kişandina wêneyan a bi baldarî, her kes ji bo derbasî pêşiya objektîfa Baharê bibi, ketin dorê. Vê eleqe û serkeftina encamên pêşî Bahar jî kêfxweş kir, êdî xebata xwe hîn bi baldarî kir. Baharê di demek kin de gelek portreyên hevalên xwe kişand.
Bijareyên di vir de cih digirin, beşdarên atolyeya Batmanê nîşan dide û der barê cîhana wan a hundirîn de agahiyan dide. (Bahar Erdem 11 salî)
* Anadolu Kültür'ün 2002'den beri kültür ve sanatın sivil alanların oluşmasına destek sağlayacağına ve çatışmalı ortamlarda barışa katkı sunacağına inanarak Anadolu'da çalışmalar yürütüyor. Açık Toplum Vakfı ve Chrest Foundation'ın da destek verdiği "Fotoğrafla Hatırlamak: Çocuk ve Gençlerle Fotoğraf Atölyeleri" projesi onlardan biri.
59 genç fotoğrafçı üç ay süren atölyeleri boyunca kendi yaşadıkları yerleri ve kendi hikayelerini fotoğraf aracılığıyla anlattı. Şırnak, Batman, Van, Mardin ve Yüksekova'dan 2011 yılına dair birer belge olan bu çalışmalar, Türkçe ve Kürtçe olarak hazırlanan kitap Anadolu Kültür tarafından yayınlandı. Bu başarılı projede üretilen fotohikayeleri, bianet'ten dizi olarak bu linkten izleyebilirsiniz.