Haberin Kürtçesi için tıklayın
IPS İletişim Vakfı/bianet’in yürüttüğü ve hak odaklı haberciliği yaygınlaştırmak amacıyla gazetecilere, işsiz bırakılmış gazetecilere, iletişim fakültesi öğrencilerine, gazetecilik yapmak isteyen herkese atölyeler düzenleyen Atölye BİA iletişim ve kaynak platformunu kurdu.
Avrupa Birliği’nin (AB) finansal desteği ile yürütülen Haklara Destek Projesi ile İsveç Uluslararası Kalkınma İşbirliği Ajansı (SIDA) ve Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) tarafından desteklenen projeler kapsamında yayınlanan sitesine atolyebia.org üzerinden ulaşabilirsiniz.
Atölye BİA platformunda neler var?
Tasarımını Ali Seçkin Karayol’un, çizimlerini Aslı Alpar'ın yaptığı sitede "Haber odası", "Eğitim Odası" ve "Atölye Odası" olmak üzere üç ana bölüm bulunuyor.
- Haber Odası bölümünde, Atölye BİA katılımcılarının ve mezunlarının ürettikleri haberler yer alıyor. Hak odaklı haberciliği yaygınlaştırmak amacıyla gazeteciler, işsiz bırakılmış gazeteciler, iletişim fakültesi öğrencileri ve gazetecilik yapmak isteyenlerle düzenlenen atölyelerde katılımcılar deneyimli gazetecilerle birebir çalışarak kendi haberlerini bu bölümde yayınlıyor. Atölye mezunları modüller sonrasında atolyebia.org için haber üretmeye devam ediyor.
- Eğitim Odası bölümü, Atölye BİA’nın hak odaklı habercilik perspektifini yaygınlaştırmak amacıyla düzenlenen faaliyetleri dolayımıyla elde ettiğimiz bilgiler, güncel gazetecilik kaynakları ve IPS İletişim Vakfı’nın ürettiği gazetecilik materyallerinden oluşuyor.
- Atölye Odası bölümünde ise atölyelere katılan oda arkadaşlarımız, eğitmenlerimiz ve ekibimizle ilgili bilgiler var.
Atölye BİA Hakkında
IPS İletişim Vakfı/bianet’in yürüttüğü Atölye BİA hak odaklı haberciliği yaygınlaştırmak amacıyla gazetecilere, işsiz bırakılmış gazetecilere, iletişim fakültesi öğrencilerine ve gazetecilik yapmak isteyen herkese atölyeler düzenliyor.
Atölye BİA, katılımcılarının hak odaklı haber yazımına ilişkin pratik taleplerine ağırlık vererek, bianet editörleriyle deneyim paylaşımını kolaylaştırarak, staj imkanlarını artırarak, işlerine son verilen gazeteci ve akademisyenlerle yeniden buluşmalarını sağlayarak hak odaklı haberciliğin korunması, geliştirilmesine katkı sunmayı hedefliyor.
Atölye BİA, kendi kendine öğrenmeye dayalı yapısı ve hak odaklı içeriği üzerine inşa edilmiş, çok disiplinli müfredat oluşturma imkanıyla, katılımcılarının ihtiyaç&taleplerine göre modüllerinin uzunluk, içerik ve programlarını tasarlıyor. Temel ve tematik olmak üzere iki entegre aşamadan oluşan Atölye BİA programları daha sık ve uzun süreli modüller ve modüller sonrası devam eden süpervizyon desteğinden oluşuyor.
Atölye BİA ile birlikte IPS İletişim Vakfı’nın 2002-2007 aralığında düzenlediği temel gazetecilik, kadın, çocuk, insan hakları odaklı habercilik eğitimleri ve 2008-2017 aralığında gerçekleştirilen Okuldan Haber Odası programları yıl içine yayıldı ve ilgilenen herkese açık hale geldi.
Atölye BİA 2018 yılından bu yana 38 atölyeyi toplam 544 kişi ile birlikte gerçekleştirdi.
Atölye BİA’nın düzenlediği atölyelere katılmak, platformun bir parçası olmak ve bizlerle iletişime geçmek için tıklayın.
(SO)