Atölye BİA katılımcıları, Uygulamalı Haber Atölyesi'nin ilk günü, sabah yapılan gündem toplantısından sonra, son günlerde çok konuşulan konular hakkında sokağın nabzını tutmak için ikişerli gruplar halinde İstiklal Caddesi'ne çıktı.
Koronavirüsten deprem tehlikesine, gıdaların zararlı etkilerinden kent merkezindeki yıkılmaya yüz tutmuş metruk binalara kadar güncel korkular olarak tarif edebileceğimiz meselelere ilişkin görüş almak için kayıt cihazlarını rastgele uzattıklarında, çok sayıda yurttaşın soruyu tam dinlemeden cevap vermekten de korktuğunu belli etmesi katılımcılar için önemli bir tecrübe oldu.
Yanıt verme ‘cesareti’ni gösterenlerin söylediklerinden çıkanlar mı? İşte, Atölye BİA katılımcılarının sokağın nabzını tuttuğu konular ve kısa bir özet:
Covid-19: Ne kadar biliyor, nasıl korunuyoruz?
Koronavirüs Türkiye'ye geldi gelecek diye haberler çıkadursun, peki biz neler yapılması gerektiğini ne kadar biliyoruz? Endişeleniyor muyuz? Salgın hastalıklara karşı kendimizi nasıl koruyoruz? Hakan Kaya ve Pelin İşçan’ın sorularına toplu taşımada rahatsız olduğunu ya da anti-bakteriyel jel taşıdığını söyleyerek yanıt verenler de oldu, “Türkiye’de şansa yaşadığımız için önlem almayı gerekli görmüyorum” diyen de. Koronavirüsünün ne olduğunu tam olarak bilmeyenler de.
İstanbullular depreme karşı çaresiz hissediyor
Türkiye bir deprem bölgesi. Elazığ, Malatya ve en son 23 Şubat’ta Van’da gerçekleşen depremler, bu soruna karşı çözüm üretilmediğini gösterirken, İstanbul’da beklenen “Büyük Deprem”i de tekrar gündeme taşıdı. Peki, İstanbullular depreme karşı nasıl önlemler alıyor? Bu konudaki devlet politikasını yeterli buluyorlar mı? Berfin Çalı ve Tuğçe Özbiçer’in haberi, insanların deprem çantasını hazırlasalar da aslında bu konuda çok da “umutlu” olmadıklarını, kendilerini çaresiz hissettiklerini gösteriyor.
Soframızdaki tehlikenin farkında mıyız?
Sağlıklı beslenmenin, organik gıda tüketiminin önemi vurgulanıyor. Zehirsiz Sofralar Sivil Toplum Ağı, pestisitlerin yol açtığı zararları duyurmak için kamuoyu yaratmaya çalışıyor. Peki, insanlar tehlikenin ne kadar farkında? Sağlıklı beslenmeyi ne kadar başarabiliyorlar? Ela Cengiz ve Ali Safa Korkut, Beyoğlu sokaklarında bu sorulara yanıt aradı. Ne yazık ki konuştukları on kişiden sadece biri pestisitin, tarım zehri olduğunu biliyordu.
Beyoğlu esnafı: Taşlar insanların üstüne düşüyor
İstanbul’un en çok ziyaretçi çeken ilçelerinden biri Beyoğlu. İstiklal Caddesi her gün binlerce insanı ağırlıyor. Ancak Beyoğlu’nda kendi kaderine terk edilmiş bazı binalar yıkım tehlikesiyle karşı karşıya. En son 23 Şubat’ta Çukur Mahallesi Peşkirci Sokak’ta yıkılmak üzere olan bir binada çöküntü yaşandı. Aydan Bulunç ve Semih Aydemir, bu sorunu esnaf ve Beyoğlu sakinleriyle konuştu.
Atölye BİA Sokakta 1 / Pelin İşcan - Hakan Kaya - COVID-19: Ne kadar biliyor, nasıl korunuyoruz?
Atölye BİA Sokakta 2 / Ela Cengiz - Ali Safa Korkut - Soframızdaki tehlikenin farkında mıyız?
Atölye BİA Sokakta 3 / Berfin Çalı - Tuğçe Özbiçer - İstanbullular depreme karşı çaresiz hissediyor
(EAC/SO)