Atölye BİA'da 17 Mayıs’ta başlayan ve 31 Mayıs’a kadar süren Bahar Dönemi Programı'nın ikinci Temel Gazetecilik Atölyesi, bugün katılımcıların atölye süresince hazırladıkları haberleri sunmasının ardından sona erdi. Atölyeye farklı şehir, üniversite ve mesleklerden 12 kişi katıldı.
Atölye BİA’nın temel ve tematik haber atölyeleri yıl içinde devam edecek.
TIKLAYIN - Atölye BİA sizleri Haber Atölyesi'ne çağırıyor
Temel Gazetecilik Atölyesi'nde,
* Hak odaklı haberciliğin ne olduğu, nasıl yapıldığı ve örneklerinin neler olduğu,
* Haberin ne olduğu ve nasıl yazıldığı,
* Editöryal süreçlerin nasıl olduğu,
* Toplumsal cinsiyet ve barış odaklı haberciliğin ne olduğu ve nasıl yapıldığı,
* Gazeteciler için dijital/interaktif araçlar ve
* Haber fotoğrafçılığı üzerine tartışıldı, uygulamalı dersler yapıldı.
İmzalı haberler
Atölyenin ikinci gün oturumunda yapacakları haberleri belirleyen katılımcılar, atölye süresince gazeteci Ahmet Tulgar, Esra Açıkgöz ve Bahadır Özgür’ün danışmanlığında özel haberlerini hazırladılar.
Atölyenin bugünkü oturumunda da, katılımcılar hazırladıkları haberleri sundu, gazeteci Tulgar, Açıkgöz ve Özgür ise haberleri değerlendirdi. Hazırlanan haberler, bianet'te ve Atölye BİA’da yayınlanacak.
Atölyede üretilen haber konularından birkaçı ise şöyle:
- Kök hücre ve ağız içi sürüntü kiti kampanyası
- Kars'ta köpek dövüşleri
- Patronların Ensesindeyiz Ağı’nın Kültür ve Turizm Bakanı hakkında suç duyurusu
- Kiralık kaleciler
- Ağrı’da kısıtlamalar esnafı nasıl etkiledi?
Atölyenin 30 Mayıs oturumunda da, katılımcılar İletişim Geliştirme Direktörü olan Pınar İlkiz ile hazırladıkları haberlerin dijital mecralarda nasıl servis edileceği üzerine konuştu. İlkiz'in yönlendirmeleriyle, haberler mecralarda katılımcıların hazırladıkları haliyle servis edilecek.
Atölye BİA hakkında |
IPS İletişim Vakfı/bianet'in Atölye BİA adıyla düzenlediği habercilik seminerleri medyanın farklı birimlerinden gazetecilere, işsiz bırakılmış gazetecilere, iletişim fakültesi öğrencilerine ve gazetecilik yapmak isteyen herkese açık. Atölye BİA programları hak, toplumsal cinsiyet ve çocuk odaklı habercilikle barış gazeteciliği perspektifi ve tercihiyle temel gazetecilik, haber fotoğrafçılığı, yargı haberciliği, araştırmacı gazetecilik, yeni medya, görselleştirme araçları, dijital güvenlik gibi alan ve temalar üzerinden kuruluyor. Atölye BİA ile birlikte IPS İletişim Vakfı’nın 2002-2007 aralığında düzenlediği temel gazetecilik, kadın, çocuk, insan hakları odaklı habercilik eğitimleri ve 2008-2017 aralığında gerçekleştirilen Okuldan Haber Odası programları yıl içine yayıldı ve gazetecilere ve ilgilenen herkese açık hale geldi. Haziran 2018'de başlayan Atölye BİA programında, Aralık sonu itibariyle 8 atölye (7-13 Haziran Gazeteciler İçin Yeni Medya, 16-25 Temmuz Gazeteciler İçin Haber, 2 Eylül Kürtçe Habercilik ve Çeviri, 7-9 Eylül Haber Fotoğrafçılığı ve Fotoröportaj, 17-26 Eylül Çevre ve Kent Haberciliği, 1-8 Ekim Yargı Haberciliği, 15-23 ve 8-16 Kasım Gazeteciler için Haber Atölyeleri) 101 kişinin katılımıyla gerçekleştirildi. 2019 yılında ise farklı tarihlerde (11-18 Şubat, 20-27 Şubat, 14-21 Haziran, 22-29 Temmuz, 2-10 Eylül, 5-13 Aralık) altı "Temel Gazetecilik Atölyesi", yine farklı tarihlerde (27-28 Nisan Kürtçe Habercilik ve Çeviri, 4-5 Mayıs Dijital Güvenlik, 10-12 Mayıs Haber Fotoğrafçılığı, 13-20 Mayıs Gazeteciler Yeni Medya, 21-25 Ekim İklim Haberciliği, 11-15 Kasım Kadın-LGBTİ+ ve Yargı Haberciliği) altı tematik atölye düzenlendi. 2020 yılında düzenlenen atölyeler de şöyle; 24-28 Şubat Uygulamalı Haber Atölyesi, 29 Şubat - 1 Mart Podcast Atölyesi, 11-26 Nisan Online Kürtçe Medya Atölyesi, 16-17 Mayıs Online Podcast Atölyesi, 27-31 Mayıs ve 13-17 Haziran Online Haber Fotoğrafçılığı Atölyesi, 4-12 Ağustos ve 8-16 Ekim Toplumsal Cinsiyet Odaklı Online Haber Fotoğrafçılığı Atölyesi, 19 Ekim-2 Kasım, 16-30 Kasım ve 14-28 Aralık Temel Gazetecilik Atölyesi. Bu proje İsveç Uluslararası Kalkınma İşbirliği Ajansı (SIDA) desteğiyle gerçekleştiriliyor. |
* Atölye BİA haberleri için tıklayın.
(SO)