IPS İletişim Vakfı/bianet’in yürüttüğü ve hak odaklı haberciliği yaygınlaştırmak amacıyla gazetecilere, işsiz bırakılmış gazetecilere, iletişim fakültesi öğrencilerine, gazetecilik yapmak isteyen herkese atölyeler düzenleyen Atölye BİA, “Eğitim Odası” sekmesinde yer alan eğitim videolarına beş yeni video ekledi.
Mülteci Haberciliği eğitim videosunda Hale Gönültaş, İklim Haberciliği eğitim videosunda Özgür Gürbüz, Nefret Söylemi ve Medya videosunda Yıldız Tar, Dezenformasyon ve Medya eğitim videosunda Kenan Şener, Toplumsal Cinsiyet ve Medya videosunda İrem İnceoğlu eğitmen olarak yer alıyor.
Atölye BİA eğitim odasında ifade özgürlüğü, hak haberciliği, kadın ve LGBTİ+ ve çocuk odaklı habercilik, barış gazeteciliği, haber fotoğrafçılığı, görselleştirme araçları, dijital araçlar gibi konularla ilgili eğitim notları da bulunuyor.
Proje İsveç Uluslararası Kalkınma İşbirliği Ajansı (SIDA), Hollanda Başkonsolosluğu Matra-İnsan Hakları Programı ve OSLO Metropolitan Üniversitesi Gazetecilik ve Uluslararası Medya Merkezi OsloMet tarafından destekleniyor.
Videolara atolyebia.org üzerinden ulaşabilirsiniz.
TIKLAYIN - Atölye BİA eğitim videoları yayında!
Atölye BİA platformunda neler var?
Atölye BİA, üç ana bölümden oluşuyor:
○ Haber Odası bölümünde, Atölye BİA katılımcılarının ve mezunlarının ürettikleri haberler yer alıyor. Hak odaklı haberciliği yaygınlaştırmak amacıyla gazeteciler, işsiz bırakılmış gazeteciler, iletişim fakültesi öğrencileri ve gazetecilik yapmak isteyenlerle düzenlenen atölyelerde katılımcılar deneyimli gazetecilerle birebir çalışarak yaptıkları haberlerini bu bölümde yayınlıyor. Atölye mezunları eğitimler sonrasında atolyebia.org için haber üretmeye devam ediyor.
○ Eğitim Odası bölümü, Atölye BİA’nın hak odaklı habercilik perspektifini yaygınlaştırmak amacıyla düzenlediği atölyelerden elde ettiği bilgilerden, güncel gazetecilik kaynaklarından ve IPS İletişim Vakfı’nın ürettiği gazetecilik materyallerinden oluşuyor.
○ Atölye Odası bölümünde ise atölye katılımcıları, eğitmenler ve Atölye BİA ekibi ile ilgili bilgiler yer alıyor.
Atölye BİA hakkında
IPS İletişim Vakfı/bianet’in yürüttüğü Atölye BİA hak odaklı haberciliği yaygınlaştırmak amacıyla gazetecilere, işsiz bırakılmış gazetecilere, iletişim fakültesi öğrencilerine ve gazetecilik yapmak isteyen herkese açık atölyeler düzenliyor.
Atölye BİA, katılımcılarının hak odaklı haber yazımına ilişkin pratik taleplerine ağırlık vererek, bianet editörleriyle deneyim paylaşımını kolaylaştırarak, staj imkanlarını artırarak, işlerine son verilen gazeteci ve akademisyenlerle yeniden buluşmalarını sağlayarak hak odaklı haberciliğin korunması, geliştirilmesine katkı sunmayı hedefliyor.
Atölye BİA, kendi kendine öğrenmeye dayalı yapısı ve hak odaklı içeriği üzerine inşa edilmiş, çok disiplinli müfredat oluşturma imkanıyla, katılımcılarının ihtiyaç&taleplerine göre eğitimlerinin uzunluk, içerik ve programlarını tasarlıyor. Temel ve tematik olmak üzere iki aşamadan oluşan Atölye BİA programları, daha sık ve uzun süreli eğitim modülleri ve modüller sonrası devam eden süpervizyon desteğinden oluşuyor.
Atölye BİA ile birlikte IPS İletişim Vakfı’nın 2002-2007 aralığında düzenlediği temel gazetecilik, kadın, çocuk, insan hakları odaklı habercilik eğitimleri ve 2008-2017 aralığında gerçekleştirilen Okuldan Haber Odası programları yıl içine yayıldı ve ilgilenen herkese açık hale geldi.
Atölye BİA’nın düzenlediği atölyelere katılmak, platformun bir parçası olmak ve bizlerle iletişime geçmek için tıklayın.
(HA)