Haberin Kürtçesi için tıklayın
IPS İletişim Vakfı/bianet 2000 yılından beri düzenlediği habercilik seminer ve atölyelerini, Atölye BİA adıyla haber merkezi binasında yer alan ofisinde, 16 Temmuz 2018 – 25 Temmuz 2018 tarihleri arasında gerçekleşiyor.
"Gazeteciler için Haber Atölyesi" IPS İLetişim Vakfı yönetim kurulu üyesi gazeteci Tuğrul Eryılmaz'ın açılış konuşması ve gazeteciliğe giriş dersiyle başladı.
Atölyeye farklı üniversite ve şehirlerden 17 kişi katılıyor.
Açılış konuşması Eryılmaz'dan
Tuğrul Eryılmaz "Dünyanın her yerinde gazete çıkar ve görüntüde hepsi aynıdır. Ama nedense Türkiye gibi bazı ülkelerde 'Keşke bizde de İngiltere'deki gibi gazetecilik yapılsa' denir. Basının ilk kuruluş amacı otoriteyi destekleme ve onun adına bilgi vermek. Peki şu an bu farklı mı?" diyerek ifade özgürlüğünün önemine dikkat çekti.
Atölye 10 gün sürecek
10 gün sürecek atölyede yer alan konular ve birlikte olunacak gazeteciler, iletişim akademisyenleri ve hak örgütleri temsilcileri şöyle:
*Gazeteciliğe giriş / Tuğrul Eryılmaz
*Haber atölyesi / Tuğrul Eryılmaz - Ahmet Tulgar
*Haber fotoğrafçılığı atölyesi / Özcan Yurdalan
*İddianame ve dava tutanaklarından haber yazma / Sedat Ergin / Gazeteci
*Gazetecilik için görselleştirme araçları / Pınar İlkiz / Pikan Ajans
*Röportaj ve Söyleşi: Sormak, dinlemek, anlamak / Kemal Can / Gazeteci
*İnternet haberciliği / Emre Kızılkaya / Gazeteci
*bianet deneyimi, İnternette habercilik / Haluk Kalafat / bianet Eş yayın yönetmeni
*Habere disiplinlerarası yaklaşım ve ana akım habercilik anlayışını aşmak / Prof. Dr. Sevda Alankuş / BİA Eğitim Danışmanı, Kadir Has Üniversitesi Öğretim Üyesi
*Gazeteciler için temel Wordpress bilgisi / Hikmet Adal / bianet
*Spotlight filmi ve gazetecilik / Mehmet Açar / Film eleştirmeni
*Baskı dönemlerinde gazetecilik / Ertuğrul Mavioğlu Gazeteci
*Güncel Türkiye / Murat Çelikkan / Hakikat Adalet Hafıza Merkezi
*Editör ne ister muhabir ne yapar? / Şengün Kılıç / Gazeteci
*Gazeteciler için dijital güvenlik / Şevket Uyanık / İletişim Uzmanı/Danışmanı
*Muhabirlikte uzmanlaşma ve eğitim haberciliği / Umay Aktaş Gazeteci ve Eğitim Reformu Girişimi Araştırmacısı
Atölye BİA hakkında IPS İletişim Vakfı/bianet'in AtölyeBia adıyla düzenlediği habercilik seminerleri medyanın farklı birimlerinden gazetecilere, işsiz bırakılmış gazetecilere, iletişim fakülteleri gazetecilik, radyo ve televizyon bölümlerinin öğrencilerine ve gazetecilik yapmak isteyen herkese açık. Program kapsamında "Gazeteciliğe Giriş, Haber Fotoğrafçılığı, Hak Odaklı Habercilik, Toplumsal Cinsiyet Odaklı Habercilik, Barış Gazeteciliği, Yargı Haberciliği, Araştırmacı Gazetecilik, Habercilikte Yeni Medya, Gazeteciler için Görselleştirme Araçları, Dijital Güvenlik" gibi konular yer alıyor. Haber atölyesinin ilki 9-15 Haziran 2018 günlerinde "Yeni Medya" ağırlıklı olarak gerçekleşti. Bu etkinlik İsveç Uluslararası Kalkınma İşbirliği Ajansı (SIDA) desteğiyle gerçekleştiriliyor. |
(HA)