IPS İletişim Vakfı/bianet'in düzenlediği Gazeteciler İçin Haber Atölyesi'nin ikinci gününde haber ve belgesel fotoğrafçısı Özcan Yurdalan'ın Haber Fotoğrafçılığı oturumunda yapılan atölye çalışması tamamlandı.
Atölye BİA'ya katılan gazeteciler ve gazeteci adayları 7-9 Eylül 2018 tarihlerinde, Özcan Yurdalan'ın sunumunda verdiği bilgileri alanda uyguladı.
Katılımcılar çektikleri fotoğraflardan birini seçerek resimaltı formatında kısa haberler üretti.
Özcan Yurdalan daha sonra üretilen işleri değerlendirerek yayına hazırladı.
İşte üretilen haberler:
“Dondurma yemek sanıldığı kadar kolay değil”
Ammar Ovacı – Atölye/Bia Haber Fotoğrafçılığı Atölyesi Katılımcısı 07.09.2018
İstiklal Caddesi’nde Maraş dondurması yemek isteyen turistlerin işi sandıkları kadar kolay olmuyor. Dondurma tezgahında çalışan Mahmut, eğlenceli şovlarla yoldan geçenlerin ilgisini çekiyor. Dondurma satarken müşterileri eğlendirme geleneğinin aynı zamanda el mahareti gerektirdiğini söyleyen genç satıcı son yıllarda komşu ülkelerden ve Ortadoğu’dan gelen turistlerin Maraş dondurmasını severek yediğini anlatıyor.
“Döviz kurları plak fiyatlarını etkiledi”
Ayça Gül Han – Atölye BİA Haber Fotoğrafçılığı Atölyesi Katılımcısı 07.09.2018
Kontra Plak’ın kurucularından Okan Aydın, bilgisayardan yeni satışa çıkan plakların listesini inceliyor. Aydın, döviz kurlarının artmasından sonra hem ithal plaklarda hem de yurtiçi pazarında fiyatların yükseldiğini belirtiyor. Buna rağmen, plakçı dükkanlarının çoğaldığını ve plak etkinliklerinin arttığını anlatan Aydın, meraklılara yönelik etkinliklerden birinin de 8-9 Eylül günlerinde Kadıköy’de gerçekleşeceğini söylüyor.
Kadıköy Belediyesi tarafından düzenlenen Plak Günleri’ne çok sayıda firma katılmak istediği halde yer bulamamış. Etkinlik için ayrılan alanın yeterince büyük olmaması nedeniyle istekliler arasında kura çekilmiş. Kontra, Opus ve Deform Plak’ın da içinde bulunduğu 13 firma bu yılki etkinliklerin dışında kalmış.
“Emniyet tedbirleri yetersiz”
Derya Balkan – Atölye BİA Haber Fotoğrafçılığı Atölyesi Katılımcısı 07.09.2018
Beyoğlu’ndaki yıkılmaya yüz tutan yapılar yeterince emniyet tedbiri alınmadan kullanılmaya devam ediliyor. Semt esnafı yıllardır bakım yapılmayan binaların bir an önce onarılması gerektiğini ve daha güvenli bir çalışma ortamı istediklerini söylüyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi yetkilileri ise her semtte kentsel dönüşüm uygulamasına geçemediklerini ifade ederek, Beyoğlu’nda sokakların dar ve kalabalık olması nedeniyle yeterli emniyet tedbiri alınamadığını anlatıyor.
“El işçiliğine ne yazık ki yer yok”
Emine Sezgin – Atölye BİA Haber Fotoğrafçılığı Atölyesi Katılımcısı 07.09.2018
Sayacı Mehmet usta, dükkanında ayakkabı tabanı yapıştırıyor. 49 yıldır çalıştığı mesleğini İpek Kundura atölyesinde sürdüren usta son yıllarda artan ithalatın işlerini olumsuz etkilediğini, değişen dünya ekonomisi karşısında rekabet edemediklerini söyleyerek “Dükkanı kapatacağım. Globalleşen dünyada el işçiliğine ne yazık ki yer yok” diyor.
“Analog kayıtlara ilgi umutlandırıyor”
Ercüment Gürçay – Atölye BİA Haber Fotoğrafçılığı Atölyesi Katılımcısı 07.09.2018
Beyoğlu’nun en eski plakçı dükkanlarından Lale Plak’ın bu günkü sahibi Hakan Atala Tünel’deki dükkanının önünde. 64 yıl önce kurulan aile şirketini sürdürmeye çalışan Atala, “Dijital müzik platformlarının egemenliğini analog plaklara geri dönüşle kırmak mümkün mü” sorusuna cevap arıyor. Bu platformların CD satışlarını olumsuz etkilediğini, her geçen gün bir önceki günü arar olduklarını söylerken, müzikseverlerin analog kayıtlı plaklara artan ilgisini fark edince umutlandığını da ekliyor.
“56 yılın alışkanlığı”
Hasan Üstün – Atölye BİA Haber Fotoğrafçılığı Atölyesi Katılımcısı 07.09.2018
Mehmet Demirtaş yeni bir ayakkabı için taban ölçüsü alıyor. Fabrikasyon imalatın yaygınlaşması nedeniyle el yapımı kunduraların azaldığını söyleyen 68 yaşındaki usta kısa süre önce prostat kanseri atlatmış. Her şeye rağmen mesleğini bırakmayan Demirtaş, sipariş durumuna göre günde on saatten fazla çalışıyor. “SSK emeklisiyim ama 56 yılın alışkanlığıyla evde duramıyorum, kafamı en iyi boşaltma yeri atölye” diyor.
“İBB’den veterinerlik desteği yok”
Meryem Dutoğlu – Atölye BİA Haber Fotoğrafçılığı Atölyesi Katılımcısı 07.09.2018
Beyoğlu Kılıç Ali Paşa Mahallesinde yaşayan Ali, gününü mahallenin kedilerine bakarak geçiriyor. Ali’nin kendi imkanlarıyla bir yıl önce yaptığı kedi evi, mahallenin birçok kedisi için korunaklı bir alan yaratmış. Kedilerin bakımını mahallelinin mama desteği ile sürdüren Ali, veterinerlik desteği için İBB’ye birçok kez başvurduğu halde hiçbir yanıt alamadığını belirtti.
“Sıradışı bitkiler arasında bitki çayları”
Özgür Bülbül – Atölye BİA Haber Fotoğrafçılığı Atölyesi Katılımcısı 07.09.2018
Çukurcuma’daki Müz Botanik Kahve’ye gelenler sıra dışı bitkiler arasında değişik bitki çayları içiyor. Botanik Kahve adını mausai dilinde yaratıcılık anlamına gelen Müz kelimesinden almış. Yerli ve yabancı misafirleri ağırlayan kafenin işletmecileri huzurlu bir ortama sahip kafenin yaratıcı fikirlere ve tasarımlara ilham verdiğini söylüyor.
“Galatasaray polis ablukasında”
Yasemin Işık – Atölye BİA Haber Fotoğrafçılığı Atölyesi Katılımcısı 07.09.2018
Cumartesi Annelerinin, 1995’ten bu yana oturma eylemi yaptığı Galatasaray Meydanı polis ablukası altında. Meydan’ndaki önlemler uzun süren OHAL’in de etkisiyle, caddedeki günlük hayatın parçası haline geldi. 25 Ağustos’ta 700. kez toplanan kayıp yakınlarına izin vermeyen polis müdahalede bulunmuş, aralarında kayıp yakınlarının da olduğu 47 kişiyi gözaltına almıştı. İstanbul’daki Gezi eylemlerinden bu yana her barışçıl gösteri sert müdahaleyle karşılaşıyor.
“Asri Turşucu sezonu açtı”
İhsan Nuri– Atölye BİA Haber Fotoğrafçılığı Atölyesi Katılımcısı 07.09.201
1913’den beri hizmet veren Asri Turşucu yeni sezona başladı. Giriş kapısı “Neşeli Günler” filminden sahnelerle süslenen dükkanda birçok turşu çeşidiyle birlikte salça ve zeytin de bulunuyor. Cihangir’in rağbet gören mekanlarından biri olan Asri Turşucunun ürünlerini internet üstünden satın almak da mümkün. Dükkanın önemli özelliklerinden biri de Yeşilçam’ın klasiklerinden birine konu olması. Turşu suyu sirkeden mi yoksa limon suyunda mı yapılır tartışması nedeniyle bölünen bir aileyi konu edinen Neşeli Günler (1978) filmi burada çekilmiş.
AtölyeBia hakkındaIPS İletişim Vakfı/bianet'in AtölyeBia adıyla düzenlediği habercilik seminerleri medyanın farklı birimlerinden gazetecilere, işsiz bırakılmış gazetecilere, iletişim fakülteleri gazetecilik, radyo ve televizyon bölümlerinin öğrencilerine ve gazetecilik yapmak isteyen herkese açık. Atölye programları "Gazeteciliğe Giriş, Haber Fotoğrafçılığı, Hak Odaklı Habercilik, Toplumsal Cinsiyet Odaklı Habercilik, Barış Gazeteciliği, Yargı Haberciliği, Araştırmacı Gazetecilik, Habercilikte Yeni Medya, Gazeteciler için Görselleştirme Araçları, Dijital Güvenlik, Haber Fotoğrafçılığı, Çevre Haberciliği, Çocuk Odaklı Habercilik " gibi konuları kapsayacak. Haber atölyelerinin ilki 9-15 Haziran 2018 günlerinde "Yeni Medya" ağırlıklı olarak gerçekleşti. 16-25 Temmuz 2018 tarihlerinde Gazeteciler İçin Haber Atölyesi düzenlendi. Program 2 Eylül'de düzenlenen Kürtçe Habercilik ve Çeviri Yapmak Atölyesi ile devam etti. Bu etkinlik İsveç Uluslararası Kalkınma İşbirliği Ajansı (SIDA) desteğiyle gerçekleştiriliyor. |
(SO/EKN)