Atölye BİA'nın 2021 Güz Dönemi Programı'nın ikinci Temel Gazetecilik Atölyesi 10 kişinin katılımıyla bugün devam etti. Atölye 15 Kasım'da başladı, 26 Kasım tarihine kadar sürecek.
Güz Dönemi Programı Aralık ayında da düzenlenecek.
TIKLAYIN - Atölye BİA'nın Güz Dönemi Programı'na başvurular devam ediyor
Haber toplantısı
Temel Gazetecilik Atölyesi'nin 16 Kasım tarihli ikinci gün oturumunda gazeteci Ahmet Tulgar, Esra Açıkgöz, Bahadır Özgür ile "Haber Toplantısı" yapıldı. Haber toplantısında, gündem değerlendirmeleri yapıldı ve atölye boyunca yapılacak haber konuları üzerine konuşuldu.
Katılımcıların yapacakları haberler, haber oluşturma sürecinde izleyecekleri yol ve görüşecekleri kaynaklar belirlendi. Hazırlanan haberler, bianet’te ve Atölye BİA web sitesinde yayımlanacak.
Dr. Arsan'la gazeteciliğe giriş
Haber Toplantısı’nın ardından, Doç. Dr. Esra Arsan "Gazeteciliği Giriş" sunumu yaptı.
Atölye oturumunda, gazetecilik nedir, gazeteci kimdir, haber nedir, haberin unsurları nelerdir üzerine konuşuldu.
Arsan, gazeteciliği şöyle açıklıyor:
"Gazetecilik mesleği, teknik ve etik ilkeleri olan bir meslektir. Mesleğin özü de, eldeki bilgiyi teknolojinin olanaklarını kullanarak kamuoyuna iletmektir. Gazetecilik bir bilgi aktarımıdır. Bu bilginin de gazetecilik ilkeleriyle üretilmesi gerekiyor. Gazeteci, elindeki bilgiyi meslek kodlarına uygun bir şekilde ve teknik imkanları da kullanarak yeniden işlemelidi ve öyle sunmalıdır."
Haber kavramına da değinen Arsan şöyle devam etti:
"Haber dediğimiz şey gerçek dünyada olup biten her şeydir. Gündelik hayatımızın içinde çok sık şekilde gündeme gelen her şeydir. İşte bu noktada her şeyi haberleştiremeyeceğiniz için gazetecilikte seçicilik ortaya çıkar. Yani bir haberin haber değerinin olup olmadığına gazeteci karar verir ve onu haber yapar.
"Habercilikte -di’li geçmiş zaman haberin normative yapısını oluşturur. Haberler de ters piramit şeklinde yazılmalıdır ve 5N1K da olmalıdır.
Atölye, haber kaynakları, kaynakların seçimi ve haberi yazarken teyit almak konularıyla devam etti.
Daha sonra örnek haberler üzerinden, Türkiye medyası konuşuldu. Arsan'ın ardından bianet Genel Yayın Yönetmeni Nazan Özcan, katılımcılara bianet'in habercilik pratiğini ve hak odaklı haberciliğin nasıl yapıldığını anlattı.
Habercilikte yaklaşımlar
Atölyenin bugünkü oturumunda gazeteci Tulgar, Açıkgöz ve Özgür'le haber süreçleri yeniden değerlendirildi.
Daha sonra akademisyen Orhan Şener, “format” kavramını açıklayarak, habercilikte yaklaşımlar konusunu anlattı.
Şener, yeni yaklaşımları şöyle sıraladı:
- Çözüm gazeteciliği
- Açıklayıcı gazetecilik
- Topluluk gazeteciliği
- Yavaş gazeteciliği
- Sonlu gazetecilik
Çözüm gazeteciliğinin karar mekanizmalarını etkileyen bir format olduğunu söyleyen Şener, şöyle devam etti:
"Çözüm gazeteciliği, nsanları umutsuzluğa sürüklemez. İyi niyetli bir hareketin, taktiğin başka yerlerde de uygulanmasına sebep olur. Çözüm gazeteciliği, kahraman hikayeler anlatmaz. Sunulan ççözümün uygulanabilir, tekrarlanabilir olması gerekiyor. Bir çözüm modeli sunulması gerekiyor. Ne kadar uygulanabilir olduğunu da ayrıca belirtmeli."
Okurların ilgisinden yola çıkarak “ilgi ekonomisi” kavramına değinen Şener, daha sonra açıklayıcı gazeteciliği, yavaş gazeteciliği ve topluluk gazeteciliğinden bahsetti:
"Yavaş gazetecilik, enformasyon bombardımanı altında, yavaş bir şekilde, araştırarak ve doğru yapılan haberciliktir. Daha derin, daha uzun, daha anlamlı haberler sunmaktır. Doğru bilgiyi hızın önüne koyarak, okunabilir haberler yapmaktır.
"Topluluk gazeteciliği ise kendi topluluğumuzun önemsediği bir haberi, onlardan dinleyerek haber yapmaktır. Spesifik olarak bu alanda muhabirler mevcut. Tabandan yapılan pozitif bir gazetecilik diyebiliriz."
Yeni formatlarla hazırlanmış içerikler izlendi.
Atölye, 22 Kasım'daki oturumuyla devam edecek.
Atölye BİA hakkında |
IPS İletişim Vakfı/bianet'in Atölye BİA adıyla düzenlediği habercilik seminerleri medyanın farklı birimlerinden gazetecilere, işsiz bırakılmış gazetecilere, iletişim fakültesi öğrencilerine ve gazetecilik yapmak isteyen herkese açık. Atölye BİA programları hak, toplumsal cinsiyet ve çocuk odaklı habercilikle barış gazeteciliği perspektifi ve tercihiyle temel gazetecilik, haber fotoğrafçılığı, yargı haberciliği, araştırmacı gazetecilik, yeni medya, görselleştirme araçları, dijital güvenlik gibi alan ve temalar üzerinden kuruluyor. Atölye BİA ile birlikte IPS İletişim Vakfı’nın 2002-2007 aralığında düzenlediği temel gazetecilik, kadın, çocuk, insan hakları odaklı habercilik eğitimleri ve 2008-2017 aralığında gerçekleştirilen Okuldan Haber Odası programları yıl içine yayıldı ve gazetecilere ve ilgilenen herkese açık hale geldi. Haziran 2018'de başlayan Atölye BİA programında, Aralık sonu itibariyle 8 atölye (7-13 Haziran Gazeteciler İçin Yeni Medya, 16-25 Temmuz Gazeteciler İçin Haber, 2 Eylül Kürtçe Habercilik ve Çeviri, 7-9 Eylül Haber Fotoğrafçılığı ve Fotoröportaj, 17-26 Eylül Çevre ve Kent Haberciliği, 1-8 Ekim Yargı Haberciliği, 15-23 ve 8-16 Kasım Gazeteciler için Haber Atölyeleri) 101 kişinin katılımıyla gerçekleştirildi. 2019 yılında ise farklı tarihlerde (11-18 Şubat, 20-27 Şubat, 14-21 Haziran, 22-29 Temmuz, 2-10 Eylül, 5-13 Aralık) altı "Temel Gazetecilik Atölyesi", yine farklı tarihlerde (27-28 Nisan Kürtçe Habercilik ve Çeviri, 4-5 Mayıs Dijital Güvenlik, 10-12 Mayıs Haber Fotoğrafçılığı, 13-20 Mayıs Gazeteciler Yeni Medya, 21-25 Ekim İklim Haberciliği, 11-15 Kasım Kadın-LGBTİ+ ve Yargı Haberciliği) altı tematik atölye düzenlendi. 2020 yılında düzenlenen atölyeler de şöyle; 24-28 Şubat Uygulamalı Haber Atölyesi, 29 Şubat - 1 Mart Podcast Atölyesi, 11-26 Nisan Online Kürtçe Medya Atölyesi, 16-17 Mayıs Online Podcast Atölyesi, 27-31 Mayıs ve 13-17 Haziran Online Haber Fotoğrafçılığı Atölyesi, 4-12 Ağustos ve 8-16 Ekim Toplumsal Cinsiyet Odaklı Online Haber Fotoğrafçılığı Atölyesi, 19 Ekim-2 Kasım, 16-30 Kasım ve 14-28 Aralık Temel Gazetecilik Atölyesi. Bu proje İsveç Uluslararası Kalkınma İşbirliği Ajansı (SIDA) desteğiyle gerçekleştiriliyor. |
* Atölye BİA haberleri için tıklayın.
(SO)