*Bu haber, Atölye BİA İletişim Platformu atolyebia.org'da yayınlandı.
**Fotoğraf: Temel Gazetecilik Atölyesi sona erdi..
Atölye BİA’nın düzenlediği Temel Gazetecilik Atölyesi, 16-21 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirildi. Atölye son günü (21 Mayıs) katılımcılar özel haberlerini hazırladı.
Farklı şehir ve mesleklerden 8 kişinin katıldığı ve 6 gün süren atölyede; haberin ne olduğu ve nasıl yazıldığı, editöryal süreçlerin nasıl olduğu, hak odaklı haberciliğin ne olduğu, nasıl yapıldığı ve örneklerinin neler olduğu, haber fotoğrafçılığı konuşuldu.
TIKLAYIN - Gazetecilikte temel: Haber, haber fotoğrafı, muhabir, editör
TIKLAYIN - Atölye BİA'da ikinci gün: Baskı altında gazeteciliğin imkanları
TIKLAYIN - Atölye BİA'da üçüncü gün: Haber yapıyoruz
Programda ayrıca Prof. Dr. Nilgün Toker "Türkiye Okumaları", gazeteci Banu Güven "Röportaj&söyleşi teknikleri", BİA Medya Gözlem Raportörü Erol Önderoğlu "Baskı dönemlerinde gazetecilik", gazeteci Mehmet Şafak Sarı "Gazeteciler için dijital araçlar", bianet insan hakları editörü Ayça Söylemez ise "Dava izleme, iddianameden ve dava tutanaklarından haber yazma" dersleri verdi.
Birbirinden farklı özel haberler
Temel Gazetecilik Atölyesi'nde katılımcılar, atölye boyunca hak temelli özel haberlerini hazırladı. Özel haberlerin kolaylaştırıcılığını ise gazeteci Özlem Akarsu Çelik ile Atölye BİA Yerel Haber ve Ağ Koordinatörü Nazan Özcan yaptı.
Atölyenin son gün oturumunda (bugün), katılımcıların hazırladıkları haberleri Akarsu Çelik ve Özcan değerlendirdi. Hazırlanan haberler, bianet'te ve atolyebia.org'da yayınlanacak.
Atölye BİA hakkında |
IPS İletişim Vakfı/bianet'in Atölye BİA adıyla düzenlediği habercilik seminerleri medyanın farklı birimlerinden gazetecilere, işsiz bırakılmış gazetecilere, iletişim fakültesi öğrencilerine ve gazetecilik yapmak isteyen herkese açık. Atölye BİA programları hak, toplumsal cinsiyet ve çocuk odaklı habercilikle barış gazeteciliği perspektifi ve tercihiyle temel gazetecilik, haber fotoğrafçılığı, yargı haberciliği, araştırmacı gazetecilik, yeni medya, görselleştirme araçları, dijital güvenlik gibi alan ve temalar üzerinden kuruluyor. Atölye BİA ile birlikte IPS İletişim Vakfı’nın 2002-2007 aralığında düzenlediği temel gazetecilik, kadın, çocuk, insan hakları odaklı habercilik eğitimleri ve 2008-2017 aralığında gerçekleştirilen Okuldan Haber Odası programları yıl içine yayıldı ve gazetecilere ve ilgilenen herkese açık hale geldi. * Haziran 2018'de başlayan Atölye BİA programında, Aralık sonu itibariyle 8 atölye (7-13 Haziran Gazeteciler İçin Yeni Medya, 16-25 Temmuz Gazeteciler İçin Haber, 2 Eylül Kürtçe Habercilik ve Çeviri, 7-9 Eylül Haber Fotoğrafçılığı ve Fotoröportaj, 17-26 Eylül Çevre ve Kent Haberciliği, 1-8 Ekim Yargı Haberciliği, 15-23 ve 8-16 Kasım Gazeteciler için Haber Atölyeleri) 101 kişinin katılımıyla gerçekleştirildi. * 2019 yılında ise farklı tarihlerde (11-18 Şubat, 20-27 Şubat, 14-21 Haziran, 22-29 Temmuz, 2-10 Eylül, 5-13 Aralık) altı "Temel Gazetecilik Atölyesi", yine farklı tarihlerde (27-28 Nisan Kürtçe Habercilik ve Çeviri, 4-5 Mayıs Dijital Güvenlik, 10-12 Mayıs Haber Fotoğrafçılığı, 13-20 Mayıs Gazeteciler Yeni Medya, 21-25 Ekim İklim Haberciliği, 11-15 Kasım Kadın-LGBTİ+ ve Yargı Haberciliği) altı tematik atölye düzenlendi. * 2020 yılında düzenlenen atölyeler de şöyle; 24-28 Şubat Uygulamalı Haber Atölyesi, 29 Şubat - 1 Mart Podcast Atölyesi, 11-26 Nisan Online Kürtçe Medya Atölyesi, 16-17 Mayıs Online Podcast Atölyesi, 27-31 Mayıs ve 13-17 Haziran Online Haber Fotoğrafçılığı Atölyesi, 4-12 Ağustos ve 8-16 Ekim Toplumsal Cinsiyet Odaklı Online Haber Fotoğrafçılığı Atölyesi, 19 Ekim-2 Kasım, 16-30 Kasım ve 14-28 Aralık Temel Gazetecilik Atölyesi. * 2022 yılının ilk atölyesi 2-6 Mart tarihlerinde gerçekleştirilen Uygulamalı Podcast Atölyesi oldu. Nisan-Mayıs ayı boyunca gerçekleştirilecek olan atölyeler sırasıyla şöyle: 7 Nisan Kültür-Sanat Haberciliği Atölyesi, 14 Nisan Spor Haberciliği Atölyesi, 21 Nisan Magazin Haberciliği Atölyesi, 12 Mayıs Yaşam/Toplum Haberciliği Atölyesi, 10-13 Mayıs Uygulamalı Haber Fotoğrafçılığı Atölyesi, 16-21 Mayıs Temel Gazetecilik Atölyesi. Bu proje İsveç Uluslararası Kalkınma İşbirliği Ajansı (SIDA) desteğiyle gerçekleştiriliyor. |
* Atölye BİA haberleri için tıklayın.
(SO)