Farklı şehir ve üniversitelerden 13 kişinin katıldığı, 29 Temmuz’a kadar sürecek olan “Temel Gazetecilik Atölyesi”nde bugün ilk oturumda bianet - Atölye BİA Genel Yayın Yönetmeni Demet Bilge Erkasap “Hak odaklı habercilik nedir ve örnekleri nelerdir?” başlıklı sunum yaptı.
Demet Bilge Erkasap: Gazeteci halk adına gerçeği yazan kişidir
Erkasap, hak odaklı haberciliği örneklerle anlattı ve şunları söyledi: “Gazeteci halk adına gerçeği yazan kişidir. Peki ne kadar hak odaklı habercilik yapabiliyoruz?” diye soran Erkasap, "Gazetecilik temel olarak hak odaklı olmak zorunda. Sadece belli konularda değil her alanda gazeteciler olaylara hak temelli bakmalı. Medyanın geldiği son noktada bu reflekslerin giderek azaldığını görüyoruz.
“Hak odaklı habercilikte kişinin duyarlı olması yetmiyor, mesleğinde doğru haberciliği esas almalı. Haber tüm unsurlarıyla kurulmalıdır. Metni yazarken dikkat etmeniz gerekir. Çünkü yeni bir hak ihlaline yol açmamalısınız."
Toplumsal cinsiyet odaklı habercilik ne yapar?
bianet kadın-LGBTİ editörü Evrim Kepenek, “Toplumsal cinsiyet odaklı habercilik nedir, örnekleri nelerdir?” sunumu yaptı.
Kepenek, sunumuna “Toplumsal cinsiyet nedir, toplumsal cinsiyet odaklı habercilik ne yapar?” diye sorarak başladı.
Katılımcılarla toplumsal cinsiyet kavramı ve toplumsal cinsiyet odaklı habercilikte neler yapılabilir, neler yapılamaz üzerine konuşuldu.
*Haber tartışması
Toplumsal cinsiyet odaklı habercilik ne yapar?
- Hak odaklıdır.
- Mağduriyete yol açmaz.
- Şiddeti pornografikleştirmez.
- Şiddetin yolunu, yöntemini göstermez.
- Kullandığı dile ve görsele dikkat eder.
- İstatiski bilgi verir.
- Görünmeyeni görünür yapar.
Toplumsal cinsiyet odaklı habercilik yaparken dikkat edilmesi gereken unsurları anlatan Kepenek, yaygın medyada karşılaşılan cinsiyet eşitsizliklerine değindi.
Murat Utku: Barış dilini ısrarla vurgulamalıyız
Gazeteci Murat Utku, “Barış gazeteciliği nedir, nasıl yapılır?”’ı anlattı.
“Barış gazeteciliği, çatışmayı körükleyen değil, uzlaştıran bir haberciliktir. Gazeteci olarak, barış gazeteciliği yöntemlerini kullanarak toplumu kutuplaşmalardan uzaklaştırmalıyız. Barış dilini her zaman kullanmalıyız” diyen Murat Utku, Türkiye’de barış gazeteciliğinin yapılıp yapılmadığı üzerinde durdu ve şöyle devam etti:
“Şiddeti yeniden üretmemeliyiz. Şiddete zemin hazırlamamalıyız. Barış dilini ısrarla vurgulamalı ve meslek hayatında da her zaman barış dilini kullanıp, bunu sürdürmelisiniz.”
Utku, katılımcılara barış odaklı yapılmış video-haberler izletti.
Utku, hak odaklı habercilik ile barış gazeteciliğinin iç içe olduğunu, yapılan haberlerin de bu ilke ile sürdürülmesi gerektiğini vurguladı ve şöyle dedi; “Bu ilkelerle mesleğinizi yaparsanız, hakikati aktarmanız daha kolay olur. Çünkü ortada zaten somut bir gerçeklik var.”
Öğleden sonraki “Kuşaktan kuşağa gazetecilik hikayeleri” oturumuna gazeteci Nurcan Akad konuk idi. Akad, katılımcılarla gazetecilik üzerine konuştu ve deneyimlerini paylaştı. Gazeteciliğe başladığı yıllardaki haberciliği ve günümüzdeki haberciliği değerlendirdi.
Evrim Kepenek hakkında
bianet kadın ve LGBTİ haberleri editörü. Cumhuriyet, Birgün, Taraf, DİHA ve Jin News için çalıştı. Sivil Sayfalar, Yeşil Gazete, Journo ve sektör dergileri için yazılar yazdı. Okulun Duzi belgeselini yönetti. Hemşin kültür dergisi GOR'un yazarlarından. Yeşilden Maviye & Karadeniz'den Kadın Portreleri, Sırtında Sepeti, Medya ve Yalanlar isimli kitaplara katkı sundu. 2011 Musa Anter Gazetecilik ödülü sahibi. İstanbul Üniversitesi Avrupa Birliği bölümünden mezun oldu, eğitimine Bilgi Üniversitesi Uluslararası İlişkiler bölümünde devam etti.
Demet Bilge Erkasap hakkında
bianet - Atölye BİA Genel Yayın Yönetmeni. İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi mezunu. Gazeteciliğe 1996 yılında Ulusal Basın Ajansı'nda (UBA) muhabir (adliye-toplumsal olaylar) olarak başladı. Ardından İntermedya Ekonomi dergisinde yargı muhabirliğine devam etti. 1999'da Radikal Gazetesi'ne geçti. Muhabirlik, istihbarat şefliği ve yazı işleri editörlüğü yaptı. Radikal'ın basılı hayatına son vermesinin ardından Vatan'da bir yıl politika editörü olarak çalıştıktan sonra Hürriyet Gazetesi'ne geçti. Hürriyet'te gündem-politika editörlüğü yaptı. Ayrıca 1.5 sene boyunca her hafta pazar günleri yayımlanan ve bir konunun dosya olarak ele alındığı Ses Ver sayfasının editörlüğünü de yaptı.
Murat Utku hakkında
Gazeteci, Kadir Has Üniversitesi İletişim Fakültesi Yeni Medya bölümünde yarı zamanlı öğretim görevlisi. Deniz Harp Okulu'ndan ayrıldı. İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İktisat Bölümü'nden mezun. Radikal gazetesi, Nokta ve Aktüel dergilerinde muhabir, CNN Türk, Doğan Haber Ajansı ve Al Jazeera Türk'de TV habercisi olarak çalıştı. Ortadoğu olmak üzere dünyanın pek çok bölgesinde krizleri, depremleri, seçimleri, çatışmaları, savaşları ve 2006'da İsrail'in Lübnan'a saldırmasıyla başlayan savaşı başından sonuna izledi. Ara sıra bianet'te yazıyor.
Nurcan Akad hakkında
Yüksek öğrenimini Kamu Yönetimi alanında yapan Nurcan Akad, beş buçuk yılını dijital yayıncı olarak geçirdiği 33 yıllık gazetecilik mesleğine Nokta dergisinin ilk çekirdek kadrosunda ekonomi muhabiri olarak başladı ve bir süre sonra Nokta'nın Ankara temsilcisi oldu. Nokta'dan sonra da aralarında Hürriyet ve Milliyet'in de bulunduğu gazetelerde hep yönetici olarak çalıştı. 1989-1990 yıllarında Güneş Ankara Temsilcisi, 2002- 2004 yılları arasında Akşam Genel Yayın Yönetmenliği yaptı. Bu görevleriyle, Türk basınında Ankara temsilciliği ve genel yayın yönetmenliğine yükselen ilk kadın gazeteci ünvanı aldı. Nurcan Akad, Ekim 2010'da basılı medyadan ayrılarak, medyanın dijital tarafında kendi işini kurdu. zete ismi ile Türkiye'nin ilk özgün tablet gazetesini 2011 yılı Şubat ayında yayına sokan Nurcan Akad, 2013 yılında zete'yi web ortamına taşıdı ve mobil uyumlu dijital gazetesini ilkeli ve dürüst habercilik anlayışıyla kısa sürede yabancı basının da referans gösterdiği itibarlı bir yayın organına dönüştürdü. Mayıs 2016 sonunda mobil uyumlu dijital gazete zete'yi bir yayın grubuna devreden Nurcan Akad, dijital yayıncılık platformunda kurumlar için raporlar, kurumsal kitaplar, online newsletter ve dergiler hazırlamaya devam ediyor. Akad, 1 Temmuz 2016'dan bu yana Zarakol İletişim Hizmetleri Genel Müdürü olarak çalışmaktadır.
Atölye BİA hakkında |
IPS İletişim Vakfı/bianet'in Atölye BİA adıyla düzenlediği habercilik seminerleri medyanın farklı birimlerinden gazetecilere, işsiz bırakılmış gazetecilere, iletişim fakültesi öğrencilerine ve gazetecilik yapmak isteyen herkese açık. Atölye BİA programları hak, toplumsal cinsiyet ve çocuk odaklı habercilikle barış gazeteciliği perspektifi ve tercihiyle temel gazetecilik, haber fotoğrafçılığı, yargı haberciliği, araştırmacı gazetecilik, yeni medya, görselleştirme araçları, dijital güvenlik gibi alan ve temalar üzerinden kuruluyor. Atölye BİA ile birlikte IPS İletişim Vakfı’nın 2002-2007 aralığında düzenlediği temel gazetecilik, kadın, çocuk, insan hakları odaklı habercilik eğitimleri ve 2008-2017 aralığında gerçekleştirilen Okuldan Haber Odası programları yıl içine yayıldı ve gazetecilere ve ilgilenen herkese açık hale geldi. Haziran 2018'de başlayan programda, Aralık sonu itibariyle sekiz atölye 101 kişinin katılımıyla gerçekleştirildi: Gazeteciler İçin Yeni Medya, Gazeteciler İçin Haber, Kürtçe Habercilik ve Çeviri, Haber Fotoğrafçılığı ve Fotoröportaj, Çevre ve Kent Haberciliği, Yargı Haberciliği. 2019 yılı Şubat ayında (11-18 Şubat - 20-27 Şubat) iki "Temel Gazetecilik Atölyesi", 27-28 Nisan'da Kürtçe Habercilik ve Çeviri Atölyesi, Mayıs ayında ise Dijital Güvenlik Atölyesi , Haber Fotoğrafçılığı Atölyesi ve Gazeteciler için Yeni Medya Atölyesi, 14-21 Haziran tarihlerinde de Temel Gazetecilik Atölyesi düzenlendi. Bu proje İsveç Uluslararası Kalkınma İşbirliği Ajansı (SIDA) desteğiyle gerçekleştiriliyor. |
* Atölye BİA haberleri için tıklayın.