Atölye BİA’nın 2020 Güz Dönemi Programı Temel Gazetecilik Atölyesi’nin dördüncü gün oturumunda, gazeteci, iletişim danışmanı ve eğitmen Mehmet Şafak Sarı gazeteciler için dijital araçları anlattı. Daha sonra haber atölyesi yapıldı.
Birer gün arayla 28 Aralık'a kadar sürecek atölyeye, farklı şehir ve üniversitelerden 9 kişi katıldı.
"Gündem Twitter'dan yayılır"
Bugünkü oturumda gazeteci, iletişim danışmanı ve eğitmen Mehmet Şafak Sarı bizlerleydi.
Oturumda,
* Aramak-istihbarat
* Sosyal medya
* Pratik araçlar
* Görselleştirme
* Faydalı siteler üzerine konuşuldu.
Sarı, “Hepiniz biliyorsunuz, yeni medya teknolojileri interaktif olarak her şeyi yapabildiğimiz bir süreç. Bu sürecin en büyük kazananı da sosyal medya oldu” diyerek oturumuna başladı. Sarı, yapılan araştırmalar üzerinden, sosyal ağ kullanıcı sayılarının ne ifade ettiğinden bahsetti ve şöyle devam etti:
“Bu sosyal mecralarda haber üretim süreçlerinde mutlaka olmalıyız. İzleyicilere, içeriklerimizi dağıtmalıyız ve bu mecraları da çok etkin bir şekilde kullanmalıyız.
“Bir haberin en hızlı alınabileceği yer Twitter’dır. İstihbaratı bu mecrada yakabilmek mümkün. Gündemler Twitter’dan yayılıyor. Türkiye’de durum ne? Biz habere ve enformasyona bağlı bir toplumuz.
“Google etkili şekilde kullanılmalı”
“Mecraları etkili kullanmak için Google arama motorunun da etkili bir şekilde kullanılması gerekiyor."
"Arama motorlarının sunduğu olanakları elinizden geldiğince kullanın. Arama parametrelerini de kendinize göre kişiselleştirebilirsiniz. Site parametreleri, ulaşmak istediğiniz içeriği size daha hızlı çıkarır."
Sarı, gelişmiş arama ve görsel arama yöntemlerini anlattı. TinEye, Reverse Image Search araçlarından bahsetti. Görsellerin montaj olup olmadığını anlamak için kullanılabilecek çeşitli araçları da gösterdi.
Bildirim almak
“Bildirim almak, haber toplamak ve içeriklerden haberdar olmak için önemli bir şey” diyen Sarı, bildirim alma araçlarını şöyle anlattı:
“Google Alerts’de çalışma alanlarınızla ilgili kavramlarla, ilgili çalışmaları görebilirsiniz. Goodle Alerts, bu içerikleri de mailinize gönderir. Böylece buradan çalıştığınız alanlardaki haberleri ve faaliyetleri görebilirsiniz.
“Nuzzel aracı var bir de, bu araca Twitter adresinizle bağlanıyorsunuz. Bu şunu sağlıyor; çevrenizdeki kişilerin en çok neyi paylaştığını görebilirsiniz.
“Muck Rack ise dünyanın en büyük gazeteciler ve halkla ilişkilerden kişilerin bulunduğu bir platform. Bu platformda, yaptığınız çalışmalar derleniyor. Yaptığınız çalışmalar Muck Rack’da indekslenir. Böylece bir profilinizi oluşturmuş olursunuz ve saygınlığınız artar.
“Haber sitelerine girmeden, arama motorlarını taramadan bu bildirim alma araçlarını kullanabilirsiniz.”
Twitter listeleri
Sarı, Twitter listelerinden bahsetti, liste kullanımının önemini vurguladı ve şöyle devam etti:
"Tweet Deck’de doğru habere hemen ulaşabilirsiniz.
"Twitter Fall’da aradığınız kavramları içeren haberler önünüze geliyor.
"Tweet Beaver’de de bir Twitter kullanıcısının neler yaptığını görebilirsiniz. Kullanıcın favlarını, timelanını, kullanıcının Twitter’la olan tüm ilişkisini bu araçta bulabilirsiniz."
İçerik görselleştirme araçlarından da bahseden Sarı, Google My Maps kullanımını da anlatarak katılımcılara not araçlarını önerdi.
Tulgar, Açıkgöz ve Özgür ile haber atölyesi
Temel Gazetecilik Atölyesi'nde katılımcılar özel haberlerini üretecekler.
Bugünkü haber atölyesi oturumunda da hazırlanacak bu özel haberlerin oluşturulma süreçleri, izlenen yol ve görüşülen kaynaklar üzerine değerlendirmeler yapıldı.
Katılımcıların haber oluşturma süreçlerinin kolaylaştırıcılığını ise gazeteci Ahmet Tulgar, Esra Açıkgöz ve Bahadır Özgür yapıyor.
Hazırlanan özel haberler bianet’te yayınlanacak.
(SO)
Ahmet Tulgar hakkında
Gazeteci, yazar, 33 sene çok sayıda gazete, dergi ve televizyonda muhabir, yazar, editör ve yayın yönetmeni olarak çalıştı. Şimdi Yeni Yaşam gazetesinde Pazartesi Söyleşileri yapıyor ve T24'te yazıyor. Romancı ve öykücü. 15 yayımlanmış kitabı var.
Esra Açıkgöz hakkında
Gazeteci. 1999-2003 arasında Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde eğitim aldı. Üniversite ikinci sınıfta Cumhuriyet’te çalışmaya başladı. 2001-2004 arasında Eğitim Servisi'nde, 2004’ten 2015'e kadar Cumhuriyet Pazar Dergi’de muhabirlik yaptı. 2015-2019 yılları arasında Hürriyet Gazetesi'nde Eğitim Editörü olarak çalıştı. Genel Yönetmeni Nebil Özgentürk’ün, editörü Berat Günçıkan’ın olduğu “Yargıdan Türkülere: Ankara Adliyesi’nin Yıllara Uzanan Öyküsü/Belgesel-Kitap” çalışmasında araştırmacı olarak çalıştı. 2010'da “Tank, Tüfek, Cezaevi: 12 Eylül ve Çocukluğum” kitabı Agora Yayınları'ndan, 2014'te nefret suçlarının anlatıldığı "Biz de İnsanız Yavrum Ya!" kitabı İletişim Yayınları'ndan çıktı. Aynı konuya eğilen "Nefret" belgeselinin yönetmenlerinden biri. 2011'de kot taşlama işçilerini anlattığı "Ne umut var, ne hayal; ölüm sadece bize kalan" haberiyle Avrupa Komisyonu bünyesinde verilen Lorenzo Natali Gazetecilik Ödülü’nü kazandı.
Bahadır Özgür hakkında
Gazeteciliğe, 1995 yılında Evrensel'de başladı. Sırasıyla Referans, Radikal ve Hürriyet gazetelerinde editör olarak görev yaptı. 2018 yılında itibaren de internet gazetesi Gazete Duvar'da ekonomi köşe yazıları yazıyor.
Mehmet Şafak Sarı hakkında
2016'dan beri medya profesyonellerine yönelik bağımsız bir dijital platform olan Journo'da freelance gazetecidir. 2017'den beri Dijital Güvenlik Projesi'nin koordinatörlerinden biridir. Proje Web Sitesi'ne içerikler üretmekte ve proje kapsamındaki etkinlik ve atölyeler organize etmektedir. 2018'den beri de NewsLabTurkey Projesi'nin Sorumlu Yazı İşleri Müdürü'dür. Serbest zamanlı gazeteciliğin yanı sıra çeşitli kişi ve kurumlara Dijital İletişim Danışmanlığı, Web Tasarım, Grafik Tasarım ve Veri Görselleştirme hizmeti vermektedir. Ayrıca bu alanlara yönelik tematik eğitimlerde vermektedir. Dijital Güvenlik, Kişisel Veriler, Yeni Medya ve Yeni İletişim Teknolojileri çalışma alanlarıdır. Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi (İLEF) mezunudur.
Atölye BİA hakkında |
IPS İletişim Vakfı/bianet'in Atölye BİA adıyla düzenlediği habercilik seminerleri medyanın farklı birimlerinden gazetecilere, işsiz bırakılmış gazetecilere, iletişim fakültesi öğrencilerine ve gazetecilik yapmak isteyen herkese açık. Atölye BİA programları hak, toplumsal cinsiyet ve çocuk odaklı habercilikle barış gazeteciliği perspektifi ve tercihiyle temel gazetecilik, haber fotoğrafçılığı, yargı haberciliği, araştırmacı gazetecilik, yeni medya, görselleştirme araçları, dijital güvenlik gibi alan ve temalar üzerinden kuruluyor. Atölye BİA ile birlikte IPS İletişim Vakfı’nın 2002-2007 aralığında düzenlediği temel gazetecilik, kadın, çocuk, insan hakları odaklı habercilik eğitimleri ve 2008-2017 aralığında gerçekleştirilen Okuldan Haber Odası programları yıl içine yayıldı ve gazetecilere ve ilgilenen herkese açık hale geldi. Haziran 2018'de başlayan Atölye BİA programında, Aralık sonu itibariyle 8 atölye (7-13 Haziran Gazeteciler İçin Yeni Medya, 16-25 Temmuz Gazeteciler İçin Haber, 2 Eylül Kürtçe Habercilik ve Çeviri, 7-9 Eylül Haber Fotoğrafçılığı ve Fotoröportaj, 17-26 Eylül Çevre ve Kent Haberciliği, 1-8 Ekim Yargı Haberciliği, 15-23 ve 8-16 Kasım Gazeteciler için Haber Atölyeleri) 101 kişinin katılımıyla gerçekleştirildi. 2019 yılında ise farklı tarihlerde (11-18 Şubat, 20-27 Şubat, 14-21 Haziran, 22-29 Temmuz, 2-10 Eylül, 5-13 Aralık) altı "Temel Gazetecilik Atölyesi", yine farklı tarihlerde (27-28 Nisan Kürtçe Habercilik ve Çeviri, 4-5 Mayıs Dijital Güvenlik, 10-12 Mayıs Haber Fotoğrafçılığı, 13-20 Mayıs Gazeteciler Yeni Medya, 21-25 Ekim İklim Haberciliği, 11-15 Kasım Kadın-LGBTİ+ ve Yargı Haberciliği) altı tematik atölye düzenlendi. 2020 yılında düzenlenen atölyeler şöyle; 24-28 Şubat Uygulamalı Haber Atölyesi, 29 Şubat - 1 Mart Podcast Atölyesi, 11-26 Nisan Online Kürtçe Medya Atölyesi, 16-17 Mayıs Online Podcast Atölyesi, 27-31 Mayıs ve 13-17 Haziran Online Haber Fotoğrafçılığı Atölyesi, 4-12 Ağustos ve 8-16 Ekim Toplumsal Cinsiyet Odaklı Online Haber Fotoğrafçılığı Atölyesi, 19 Ekim-2 Kasım, 16-30 Kasım Temel Gazetecilik Atölyesi. Bu proje İsveç Uluslararası Kalkınma İşbirliği Ajansı (SIDA) desteğiyle gerçekleştiriliyor. |
* Atölye BİA haberleri için tıklayın.