Atölye BİA'nın 8-11-13-16 Ekim tarihlerinde ikincisini düzenlediği Toplumsal Cinsiyet Odaklı Haber Fotoğrafçılığı Atölyesi'nin son gün oturumu bugün gerçekleşti. Zoom programı üzerinden, 13 katılımcıyla gerçekleştirilen atölyede fotoğrafçı Özcan Yurdalan, haber fotoğrafında bağlamın inşası, künye, fotoğraf altı yazımını anlattı ve fotoğraf arşivlemenin önemine, yöntemine değindi.
TIKLAYIN - "Gazeteci, haberi kim için yaptığını sorgulamalı"
*Son gün oturumu
Fotoğrafçı Serra Akcan ve Şehlem Kaçar da toplumsal cinsiyet odaklı haberlerde kullanılacak fotoğraflarda dikkat edilmesi gereken noktaları aktardı.
“Fotoğraf etkili bir yapı taşıdır”
"Fotoğraf etkili bir yapı taşıdır dolayısıyla çektiğimiz fotoğraflar mutlaka altyazısıyla birlikte yayınlanmalıdır” diyen Yurdalan, haber ve fotoğraf ilişkisine değinerek fotoğraf alt yazısının önemini şöyle vurguladı:
"Bir haber fotoğrafının ne olduğu, ne zaman çekildiği, nasıl servis edildiği çok önemli. Fotoğraf alt yazısında gazeteciliğin temel ilkeleri olan temel soruları karşılayan cevaplar yer almalı.
*Özcan Yurdalan
"Fotoğraf alt yazısı fotoğrafçının fotoğrafı neden çektiğini de gösterir. 5N1K, haberde her zaman yer aldığı gibi fotoğraf alt yazısında da yer almalı. Foto muhabir de, düzgün bir Türkçe ile fotoğraf alt yazısı yazacak kadar kendini ifade edebilmeli.
"Fotoğraf da künye “Büyük bir marifet yaptım” demek için yazılmaz habere. Künye haberin sorumluluğunu kimin taşıdığını gösterir bize. Künye bize ‘Evet, bu fotoğraftan ben sorumluyum’ der aslında.
*Fotoğraf alt yazımı anlatımı
"Haber fotoğrafında altyazı da fotoğrafın bağlamıdır. Fotoğrafı bağlamına oturtan unsurlardan biri de künyesidir aslında. Fotoğrafın künyesinin olması, fotoğrafın bağlamını da veren bir şeydir. Hiçbir fotoğrafı künyesiz dolaşıma sokmamalıyız."
Fotoğraf arşivlemenin önemi
Yurdalan daha sonra fotoğraf arşivlemeyle ilgili bir video izletti, fotoğraf arşivlemenin önemini anlattı ve şöyle dedi:
"Çektiğiniz fotoğraflar arşivlenmediği sürece havaya salınan içi gaz dolu balondur. Bizim toplumumuzda da herhangi bir görsel bellek yok aslında. Biz görsel bellekten uzak bir aidiyete sahibiz. Fotoğraf arşivlemeyle kendi görsel belleğimizi oluşturabiliriz."
*Serra Akcan
Fotoğrafçı Şehlem Kaçar, Serra Akcan ve Özcan Yurdalan daha sonra hazırlanan haber çalışmalarını değerlendirdi. Katılımcılardan, örnek olarak verilen şiddet haberlerinden birini ele almaları ve ele aldıkları haberin çerçevesini yeniden değerlendirmeleri, görsel ve sözel dilini değiştirmeleri istenmişti.
*Haber değerlendirmesi
Katılımcılar sorunlu haberleri yeniden hazırladı, yanlış kurulan haberlerde kullanılan dili değerlendirdiler. Ayrıca kavramların doğru/yanlış kullanımları ve şiddet fotoğraflarında etik meselesi üzerine tartışıldı.
Özcan Yurdalan kimdir?
1955'te Adana'da doğdu. 1977'de AFSAD (Ankara Fotoğraf Sanatçıları Derneği) kurucuları arasında yer aldı. 1980'e kadar çeşitli gazetelerde, dergilerde ve DİSK-Genel İş Sendikası Foto Film Merkezi'nde çalıştı. 1999 yılında çocuklarla fotoğraf atölyelerini başlatan ve metodolojisini oluşturan grubun içindeydi. 2000 yılında Fotoğraf Vakfı, 2005 yılında Nar Fotoğraf Ajansı kurucuları arasında yer aldı. Yayınlanmış sekiz seyahatnamesi, bir seyahat denemeleri kitabı, bir belgesel fotoğraf ve fotoröportaj metodolojisi kitabı, bir de "gezi isyanı" sürecini izleyen fotoğrafçıların deneyimlerini içeren kitabı bulunuyor. Çeşitli kentlerde belgesel fotoğraf seminerleri sürdürüyor, çocuklarla fotoğraf atölyelerine katılıyor, fotoğraf kuramına ilişkin yazılar yazıyor, uzun yolculuklara çıkıyor.
Şehlem Kaçar kimdir?
Lisans yıllarında Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi'nde toplumsal cinsiyet, fotoğraf ve eleştirel medya okumaları ile ilgilendi. Yüksek lisansında beden teorileri ve görsel sanatlar üzerine çalışmalar yaptı.
Danimarka Hükümeti Kültürel bursu kazanarak Aalborg Üniversitesi Feminist Araştırmalar Merkezi ve Eşitlik, Çeşitlilik ve Toplumsal Cinsiyet bölümleriyle bir dönem birlikte çalıştı. Amargi Kadın Kooperatifi'nde kolektifin bir parçası olarak görsel anlatım dili ve feminizm üzerine çeşitli üretimler gerçekleştirdi.
2016 yılında Helsinki Üniversitesi Medya Bölümü’nde ziyaretçi araştırmacı olarak bulundu, aralarında “Cinsel Şiddet Alanında Hak Temelli Habercilik Kılavuzu” da olan pek çok yayına ve akademik yayına imza attı. İstanbul Kadın Müzesi gönüllüsü, Cinsel Şiddetle Mücadele Derneği’nde medya atölyeleri yürütüyor.
İstanbul Bilgi Üniversitesi İletişim Bilimleri Bölümü’nde fotoğraf ve toplumsal cinsiyet üzerine doktora çalışmasını sürdürüyor, İFSAK ve Galata Fotoğrafhanesi'nde Toplumsal Cinsiyet ve Fotoğraf konusunda ders veriyor ve Cinsel Şiddetle Mücadele Derneği'nde Toplumsal Cinsiyet Temelli Şiddet, Cinsel Şiddet Alanında Hak Temelli Habercilik atölyelerinin yürütücülüğünü yapıyor.
Serra Akcan kimdir?
1996 yılında İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’den mezun olduktan sonra NESOP Boston’da iki senelik mesleki fotoğraf eğitimini aldı. 1999’dan bu yana İstanbul'da fotoğrafçı olarak çalışıyor. Ağırlıklı olarak insan hakları, azınlıklar, kentsel dönüşüm, göç, çevre sorunları, kadın hareketi üzerine görsel hikayelere odaklanarak, ulusal ve uluslararası yayınlar için editoryal fotoğraflar çekiyor, foto-röportajlar ve kısa filmler üretiyor. Görsel üretimin yansıra çocuklar, gençler ve kadınlarla birlikte deneyim ve bilgi paylaşımına dayalı fotoğraf atölyeleri düzenliyor. Çalışmalarına 2003 yılında arkadaşlarıyla kurduğu Nar Photos Fotoğraf Kollektifi bünyesinde devam ediyor.
(SO)
Atölye BİA hakkında |
IPS İletişim Vakfı/bianet'in Atölye BİA adıyla düzenlediği habercilik seminerleri medyanın farklı birimlerinden gazetecilere, işsiz bırakılmış gazetecilere, iletişim fakültesi öğrencilerine ve gazetecilik yapmak isteyen herkese açık. Atölye BİA programları hak, toplumsal cinsiyet ve çocuk odaklı habercilikle barış gazeteciliği perspektifi ve tercihiyle temel gazetecilik, haber fotoğrafçılığı, yargı haberciliği, araştırmacı gazetecilik, yeni medya, görselleştirme araçları, dijital güvenlik gibi alan ve temalar üzerinden kuruluyor. Atölye BİA ile birlikte IPS İletişim Vakfı’nın 2002-2007 aralığında düzenlediği temel gazetecilik, kadın, çocuk, insan hakları odaklı habercilik eğitimleri ve 2008-2017 aralığında gerçekleştirilen Okuldan Haber Odası programları yıl içine yayıldı ve gazetecilere ve ilgilenen herkese açık hale geldi. Haziran 2018'de başlayan Atölye BİA programında, Aralık sonu itibariyle 8 atölye (7-13 Haziran Gazeteciler İçin Yeni Medya, 16-25 Temmuz Gazeteciler İçin Haber, 2 Eylül Kürtçe Habercilik ve Çeviri, 7-9 Eylül Haber Fotoğrafçılığı ve Fotoröportaj, 17-26 Eylül Çevre ve Kent Haberciliği, 1-8 Ekim Yargı Haberciliği, 15-23 ve 8-16 Kasım Gazeteciler için Haber Atölyeleri) 101 kişinin katılımıyla gerçekleştirildi. 2019 yılında ise farklı tarihlerde (11-18 Şubat, 20-27 Şubat, 14-21 Haziran, 22-29 Temmuz, 2-10 Eylül, 5-13 Aralık) altı "Temel Gazetecilik Atölyesi", yine farklı tarihlerde (27-28 Nisan Kürtçe Habercilik ve Çeviri, 4-5 Mayıs Dijital Güvenlik, 10-12 Mayıs Haber Fotoğrafçılığı, 13-20 Mayıs Gazeteciler Yeni Medya, 21-25 Ekim İklim Haberciliği, 11-15 Kasım Kadın-LGBTİ+ ve Yargı Haberciliği) altı tematik atölye düzenlendi. 2020 yılı boyunca temel ve tematik habercilik atölyeleri devam edecek. 2020 yılı başlangıcında düzenlenen atölyeler şöyle; 24-28 Şubat Uygulamalı Haber Atölyesi, 29 Şubat - 1 Mart Podcast Atölyesi, 11-26 Nisan Online Kürtçe Medya Atölyesi, 16-17 Mayıs Online Podcast Atölyesi, 27-31 Mayıs ve 13-17 Haziran Online Haber Fotoğrafçılığı Atölyesi, 4-12 Ağustos ve 8-16 Ekim Toplumsal Cinsiyet Odaklı Online Haber Fotoğrafçılığı Atölyesi. Bu proje İsveç Uluslararası Kalkınma İşbirliği Ajansı (SIDA) desteğiyle gerçekleştiriliyor. |
* Atölye BİA haberleri için tıklayın.