Atölye BİA'da "Yeni medya" oturumuyla devam eden Temel Gazetecilik Atölyesi 12 Nisan’da başladı ve birer gün arayla da 26 Nisan’a kadar sürecek.
Farklı şehir, üniversite ve mesleklerden 12 kişinin katıldığı atölye, Mayıs ayında da düzenlenecek.
TIKLAYIN - Temel Gazetecilik Atölyeleri başvurularınızı bekliyor
Standart haber anlatımı
Gazeteci Murat Utku, “Yeni medya nedir, yeni medyada nasıl haber yapılır?” başlıklı bir sunum gerçekleştirdi.
Yeni medyanın hayatımızda yarattığı değişimleri değerlendirerek başlayan Utku, "Kitle iletişim araçlarının dönüşümü ve internetin gelişimi beraberinde yeni medya çağını da getirdi. Yani yeni medya öyle ya da böyle hayatımıza bir şekilde girdi. Bu gazetecilerin de çok işine yaradı. Yeni medya standart haber anlatımını da değiştirdi" dedi.
Yeni medyanın kesişim kümelerinden bahseden Utku, yakınsaklık kavramını şöyle açıklıyor:
Yakınsaklık: Medyanın bütünleşmiş bir hali
"Yakınsaklık, her şeyin birbirinin içine geçtiği ve bize bilgiyi çok daha hızlı bir şekilde aktarabilen ve hayatımızın her alanında kullanabildiğimiz bir meta haline dönüşümü ifade ediyor. Bir araya getirdiğimiz, teknolojinin bize sağladığı ve bunun içine bilginin de konulduğu bir pratikten bahsediyoruz aslında."
"Yeni medya bize ayrı ayrı alanlardaki medyanın bütünleşmiş bir halini sunuyor" diyen Utku, şöyle devam etti:
* Yeni medya ayrı ayrı cihaz gerektiren medyayı ya da basılı medyayı bir araya topladı.
* Yeni medya hayatımızı demokratikleştirdi. Şunu da sağladı; biz artık düşük ücretlerle yeni medyayı, internet ve internet sağlayıcılarını kullanarak, geniş kitlelere ulaşabiliyor, yeni medya içerikleri üretebiliyoruz.”
* Biz artık derdimizi farklı bir şekilde aktarmalıyız. Çünkü yeni medyanın gelişmesiyle, “yeni medya araçlarına uygun içerik üretmek” zorunlu hale geldi.
Beklenti yüksek, tüketim hızlı
* Yeni medyayı habercilik açısından çok iyi kullanmak gerekiyor. Çünkü yeni medya bize yeni bir haber iletme ve haberi anlatırken de yöntemlerimizi değiştirme imkanı veriyor.
* Her şeyi aynı anda bir araya getirebildiğimiz bir medya ortamı artık mevcut. Bu bizim hayatımızı habercilik anlamında kolaylaştırıyor ancak rekabet açısından zorlaştırıyor. Çünkü beklenti yüksek, tüketim çok hızlı.
Yeni medyanın habercilikle birlikte bize yarattığı en büyük problemlerden birinin teyit etmek olduğunu söyleyen Utku, "Haberin doğruluğundan emin olmak gerekiyor. Teyit edilmesi gereken çok bilgi var. Bunu da güvenilir kaynaklardan kontrol etmelisiniz."
Utku, katılımcılarla yankı odası ve fake news üzerine konuştu.
Atölye 20 Nisan Salı günü beşinci oturumuyla devam edecek.
(SO)
Atölye BİA hakkında |
IPS İletişim Vakfı/bianet'in Atölye BİA adıyla düzenlediği habercilik seminerleri medyanın farklı birimlerinden gazetecilere, işsiz bırakılmış gazetecilere, iletişim fakültesi öğrencilerine ve gazetecilik yapmak isteyen herkese açık. Atölye BİA programları hak, toplumsal cinsiyet ve çocuk odaklı habercilikle barış gazeteciliği perspektifi ve tercihiyle temel gazetecilik, haber fotoğrafçılığı, yargı haberciliği, araştırmacı gazetecilik, yeni medya, görselleştirme araçları, dijital güvenlik gibi alan ve temalar üzerinden kuruluyor. Atölye BİA ile birlikte IPS İletişim Vakfı’nın 2002-2007 aralığında düzenlediği temel gazetecilik, kadın, çocuk, insan hakları odaklı habercilik eğitimleri ve 2008-2017 aralığında gerçekleştirilen Okuldan Haber Odası programları yıl içine yayıldı ve gazetecilere ve ilgilenen herkese açık hale geldi. Haziran 2018'de başlayan Atölye BİA programında, Aralık sonu itibariyle 8 atölye (7-13 Haziran Gazeteciler İçin Yeni Medya, 16-25 Temmuz Gazeteciler İçin Haber, 2 Eylül Kürtçe Habercilik ve Çeviri, 7-9 Eylül Haber Fotoğrafçılığı ve Fotoröportaj, 17-26 Eylül Çevre ve Kent Haberciliği, 1-8 Ekim Yargı Haberciliği, 15-23 ve 8-16 Kasım Gazeteciler için Haber Atölyeleri) 101 kişinin katılımıyla gerçekleştirildi. 2019 yılında ise farklı tarihlerde (11-18 Şubat, 20-27 Şubat, 14-21 Haziran, 22-29 Temmuz, 2-10 Eylül, 5-13 Aralık) altı "Temel Gazetecilik Atölyesi", yine farklı tarihlerde (27-28 Nisan Kürtçe Habercilik ve Çeviri, 4-5 Mayıs Dijital Güvenlik, 10-12 Mayıs Haber Fotoğrafçılığı, 13-20 Mayıs Gazeteciler Yeni Medya, 21-25 Ekim İklim Haberciliği, 11-15 Kasım Kadın-LGBTİ+ ve Yargı Haberciliği) altı tematik atölye düzenlendi. 2020 yılında düzenlenen atölyeler de şöyle; 24-28 Şubat Uygulamalı Haber Atölyesi, 29 Şubat - 1 Mart Podcast Atölyesi, 11-26 Nisan Online Kürtçe Medya Atölyesi, 16-17 Mayıs Online Podcast Atölyesi, 27-31 Mayıs ve 13-17 Haziran Online Haber Fotoğrafçılığı Atölyesi, 4-12 Ağustos ve 8-16 Ekim Toplumsal Cinsiyet Odaklı Online Haber Fotoğrafçılığı Atölyesi, 19 Ekim-2 Kasım, 16-30 Kasım ve 14-28 Aralık Temel Gazetecilik Atölyesi. Bu proje İsveç Uluslararası Kalkınma İşbirliği Ajansı (SIDA) desteğiyle gerçekleştiriliyor. |
* Atölye BİA haberleri için tıklayın.