2021’in ikinci Temel Gazetecilik Atölyesi’ninin beşinci gününde katılımcıların haber taslakları değerlendirildi, haber fotoğrafçılığı üzerine konuşuldu.
Farklı şehir, üniversite ve mesleklerden 13 kişinin katıldığı ve 31 Mayıs’a kadar sürecek atölyede bugün gazeteci Ahmet Tulgar, Esra Açıkgöz, Bahadır Özgür ve haber-belgesel fotoğrafçısı Özcan Yurdalan bizlerleydi.
Haber süreci
Temel Gazetecilik Atölyesi süresince katılımcıların hazırlayacakları özel haberler, bugün haber atölyesi oturumunda konuşuldu.
Hazırlanacak özel haberlerin oluşturulma süreçleri değerlendirildi.
Katılımcıların haber oluşturma süreçlerinin kolaylaştırıcılığını ise gazeteci Ahmet Tulgar, Esra Açıkgöz ve Bahadır Özgür yapıyor.
Haber ve haber fotoğrafçılığı nedir?
Öğleden sonraki oturumda ise Özcan Yurdalan bizlerleydi.
Haber fotoğrafçılığının dün, bugün ve yarınını anlatan Yurdalan, şöyle devam etti:
"Öncelikle fotoğraf teknik bir kayıttır ve bir güzel sanatlar alanı olmakla birlikte bilgi, tanıklık ve haber iletme aracı olan bir fikir ürünüdür. Fotoğraf hafıza kaydıdır, bellektir, bir entelektüel faaliyettir, bir düşüncedir. Ve fotoğrafçının düşüncesidir. Fotoğrafçılık, entelektüel bir faaliyettir.
"Öncelikle haber nedir? Güncel, ilginç ve bağlamında önem taşıyan bir olayın, gerçekliğin nesnel ve özlü sunumudur. Haber bir ihtiyaçtır, haktır. Temel insan haklarından biridir.
"Peki haber fotoğrafçılığı nedir? Bir haberin hikayesini iletmek için kullanılan özel bir gazetecilik biçimidir, haberin görsel malzemesidir, süsüdür. Görsel destekleyecidir. Haberin inanırlığını güçlendiren bir şeydir.
"Haber fotoğrafı, düşünsel, teknik ve yapısal bileşkelerden oluşur. Kompozisyonun içsel öğeleridir aslında. Bu üçünün birleşimi haber fotoğrafçılığı olarak karşımıza çıkar.
"Haber fotoğrafçılığı, nesnel gerçeklik ile fotoğrafçının öznel deneyimleriyle, oluşturduğu yerde olur."
"Olaya tanık olan bir haberci vardır ve habercinin de bir yorumu vardır. Fotoğrafçının deneyimleriyle, algılarıyla birlikte deklanşöre bastığı anda ortaya çıkardığı bir fotoğraf vardır. Dolayısıyla fotoğrafın yansıttığı gerçeklik, fotoğrafçının algısının yansımasıdır."
"Haber fotoğrafçılığı ikna edicidir"
Haber fotoğrafçılığının ne olduğunu anlatan Yurdalan, şöyle devam etti:
- Haber fotoğrafçılığı anlatımcı andır. Neden ve sonucu içeren anlatımcı anlardan bahsediyoruz.
- Haber fotoğrafçılığı tarihe tanıklık eder.
- Haber fotoğrafçılığı dikkat çekiciliktir.
- Haber fotoğrafçılığı ikna edicidir.
- Haber fotoğrafçılığı bir dinamizmdir.
- Haber fotoğrafçılığı özlü olmaktır.
Yurdalan, haber fotoğrafçısının özelliklerini ise şöyle sıraladı:
- Haber fotoğrafçısı dürüst olmalıdır.
- Haber fotoğrafçısı bağımsız olmalıdır.
- Haber fotoğrafçısı gözlemci olmalıdır.
- Haber fotoğrafçısı görüntünün dilini bilmelidir.
- Haber fotoğrafçısı anlık karar verebilmelidir, refleks sahibi olmalıdır.
- Haber fotoğrafçısı güvenilir olmalıdır.
- Haber fotoğrafçısının etik değerleri olmalıdır. Bu değerlere de önem vermeil ve de uymalıdır.
Yer, açı, an
Yurdalan, çekim anında dikkat edilmesi gerekn üç nokta olduğunu söyledi:
* Yer seçmek: Yani doğru yerde durmak.
* Mesafe: Mesafeni ayarla. Çekeceğin konuya göre yakınlığı ayarlamak.
* Açı: Hangi açıdan bakıyoruz? Baktığınız açı önemlidir.
* An: Hangi anda çekiyoruz? Konunun anını yakalamak gerekiyor."
Haber fotoğrafçılığının bir bilgi, tanıklık ve haber iletme aracı olduğunu tekrar hatırlatan Yurdalan, bunun çok eski tarihlere dayandığını belirterek, haber fotoğrafçılığının geçmişini anlattı.
Atölye soru-cevapların ardından sona erdi.
Atölye BİA hakkında |
IPS İletişim Vakfı/bianet'in Atölye BİA adıyla düzenlediği habercilik seminerleri medyanın farklı birimlerinden gazetecilere, işsiz bırakılmış gazetecilere, iletişim fakültesi öğrencilerine ve gazetecilik yapmak isteyen herkese açık. Atölye BİA programları hak, toplumsal cinsiyet ve çocuk odaklı habercilikle barış gazeteciliği perspektifi ve tercihiyle temel gazetecilik, haber fotoğrafçılığı, yargı haberciliği, araştırmacı gazetecilik, yeni medya, görselleştirme araçları, dijital güvenlik gibi alan ve temalar üzerinden kuruluyor. Atölye BİA ile birlikte IPS İletişim Vakfı’nın 2002-2007 aralığında düzenlediği temel gazetecilik, kadın, çocuk, insan hakları odaklı habercilik eğitimleri ve 2008-2017 aralığında gerçekleştirilen Okuldan Haber Odası programları yıl içine yayıldı ve gazetecilere ve ilgilenen herkese açık hale geldi. Haziran 2018'de başlayan Atölye BİA programında, Aralık sonu itibariyle 8 atölye (7-13 Haziran Gazeteciler İçin Yeni Medya, 16-25 Temmuz Gazeteciler İçin Haber, 2 Eylül Kürtçe Habercilik ve Çeviri, 7-9 Eylül Haber Fotoğrafçılığı ve Fotoröportaj, 17-26 Eylül Çevre ve Kent Haberciliği, 1-8 Ekim Yargı Haberciliği, 15-23 ve 8-16 Kasım Gazeteciler için Haber Atölyeleri) 101 kişinin katılımıyla gerçekleştirildi. 2019 yılında ise farklı tarihlerde (11-18 Şubat, 20-27 Şubat, 14-21 Haziran, 22-29 Temmuz, 2-10 Eylül, 5-13 Aralık) altı "Temel Gazetecilik Atölyesi", yine farklı tarihlerde (27-28 Nisan Kürtçe Habercilik ve Çeviri, 4-5 Mayıs Dijital Güvenlik, 10-12 Mayıs Haber Fotoğrafçılığı, 13-20 Mayıs Gazeteciler Yeni Medya, 21-25 Ekim İklim Haberciliği, 11-15 Kasım Kadın-LGBTİ+ ve Yargı Haberciliği) altı tematik atölye düzenlendi. 2020 yılında düzenlenen atölyeler de şöyle; 24-28 Şubat Uygulamalı Haber Atölyesi, 29 Şubat - 1 Mart Podcast Atölyesi, 11-26 Nisan Online Kürtçe Medya Atölyesi, 16-17 Mayıs Online Podcast Atölyesi, 27-31 Mayıs ve 13-17 Haziran Online Haber Fotoğrafçılığı Atölyesi, 4-12 Ağustos ve 8-16 Ekim Toplumsal Cinsiyet Odaklı Online Haber Fotoğrafçılığı Atölyesi, 19 Ekim-2 Kasım, 16-30 Kasım ve 14-28 Aralık Temel Gazetecilik Atölyesi. Bu proje İsveç Uluslararası Kalkınma İşbirliği Ajansı (SIDA) desteğiyle gerçekleştiriliyor. |
* Atölye BİA haberleri için tıklayın.
(SO)