*Atlantik Okyanusu. Fotoğraf: Pixabay.
Perşembe günü açıklanan bir bilimsel araştırmaya göre, Kuzey Yarımküre'nin ikliminin motoru olan Atlantik Okyanusu'ndaki değişimler mevcut sistemi o kadar zayıflayabilir ki, yakında dünyanın hava büyük değişiklikler getirebilir.
Atlantik Meridyonel Devrilme Dolaşımı (AMOC), sıcak suyu tropik bölgelerden kuzeye, Kuzey Atlantik'e taşıyan büyük bir okyanus akıntıları sistemi.
Artan sera gazı emisyonları nedeniyle atmosfer ısındıkça, altındaki yüzey okyanusu daha fazla ısı tutuyor. Sistemin olası bir çöküşü, dünyanın hava sistemleri için ciddi sonuçlar doğurabilir.
İklim modelleri, AMOC'nin 1000 yıldan fazla bir süredir en zayıf noktasında olduğunu gösterdi Ancak zayıflamanın dolaşımdaki bir değişiklikten mi yoksa stabilite kaybından mı kaynaklandığı bilinmiyor.
Dinamik istikrarın kaybı
Nature Climate Change dergisinde yayınlanan çalışma, farkın çok önemli olduğunu söyledi.
Potstdam İklim Etkisi Araştırma Enstitüsü'nden Niklas Boers, "Dinamik istikrarın kaybı, AMOC'nin kritik eşiğine yaklaştığını ve bunun ötesinde, zayıf moda önemli ve pratikte muhtemelen geri döndürülemez bir geçişin meydana gelebileceği anlamına gelir" dedi.
Atlantik Okyanusu'nun deniz yüzeyi sıcaklığı ve tuzluluk modellerini analiz eden çalışma, geçen yüzyıldaki zayıflamanın muhtemelen bir istikrar kaybıyla ilişkili olduğunu söyledi.
"Musonlarda kayma artacak"
Boers, "Bulgular, AMOC düşüşünün yalnızca bir dalgalanma veya artan sıcaklıklara doğrusal bir tepki olmadığı, aynı zamanda dolaşım sisteminin çökebileceği kritik bir eşiğin yaklaşması anlamına geldiği değerlendirmesini destekliyor" dedi.
İngiltere Met Office, AMOC çökerse, Kuzey Yarımküre'nin soğumasını, Atlantik'te deniz seviyesinin yükselmesini, Avrupa ve Kuzey Amerika'da yağışta genel bir düşüşü ve Güney Amerika ve Afrika'da musonlarda bir kaymayı artıracağını söyledi.
Diğer iklim modelleri, AMOC'nin önümüzdeki yüzyılda zayıflayacağını, ancak 2100'den önce bir çöküşün olası olmadığını söyledi.
(P)