Adli Tıp Kurumu (ATK), demans tanısı konulan Aysel Tuğluk için “cezaevinde kalamaz” raporu verdi.
Avukatların, ATK raporuna yaptığı itirazlar ve Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) 'sağlık durumuna' ilişkin bilgi talep etmesi nedeniyle Tuğluk, 16 Eylül'de yeniden ATK'ye gönderildi.
Bir aylık sürecin sonucunda ATK, geçtiğimiz cuma günü (21 Ekim) Tuğluk'un beyin MR'nın çekilmesi istedi ve Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne sevk etti.
MR raporunun da hazırlanmasının ardından ATK, Tuğluk ile ilişkin raporunu hazırladı. ATK, Tuğluk için "cezaevinde kalamaz" raporu verdi.
bianet'e konuşan Avukat Reyhan Yalçındağ, ATK'nin raporunun hazırlandığını ancak avukatlara tebliğ edilmediğini söyledi.
Avukat Elif Taşdöğen de cezaevine doğru yola çıktıklarını ve raporun cezaevine de henüz tebliğ edilmemiş olabileceğini belirtti.
HDP Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Avukat Serhat Eren ise; milletvekillerinin ATK kararını Adalet Bakanlığına onaylattıklarını ifade etti ancak ATK raporunun tek başına tahliye için yeterli olmadığını söyledi.
Eren, şöyle konuştu: "Ceza İnfaz Savcılığının da cezasının ertelenmesi kararı vermesi gerekiyor. Hatta Savcılık, emniyete yazı gönderiyor ve 'cezaevinde kalamayacağı' belirtilen kişinin 'toplum güvenliği için tehdit yaratıp yaratmayacağı' soruluyor. Umuyoruz ki, böyle bir süreç işletmezler ve tahliye sürecini hızlıca başlatırlar."
Tuğluk için hazırlanan raporlarda ne denilmişti?
- 15 Mart 2021'de İzmit Seka Devlet Hastanesi, Aysel Tuğluk'a Alzheimer tanısı koydu.
- 12 Temmuz 2021'de Kocaeli üniversitesi Adli Tıp Kurumu, Tuğluk için "hastalığı nedeniyle hayatını tek başına devam ettiremeyeceği ve cezaevinde tek başına kalamayacağını, cezasının ertelenmesi" yönünde rapor verdi.
- Kocaeli Cumhuriyet Başsavcılığı, Kocaeli Üniversitesi'nin verdiği bu rapor üzerine Tuğluk'u İstanbul ATK'ye gönderdi.
- 3 Eylül 2021'de ATK rapor hazırladı ve "düzenli poliklinik kontrolleriyle cezaevinde kalabilir" dedi.
- Tuğluk avukatları Reyhan Yalçındağ- Baydemir ve Serdar Çelebi, TİHV'e rapor hazırlamaları için başvuru yaptı.
- TİHV, 30 Eylül 2021'de hazırladığı raporda, "ATK raporları ve hastane raporları arasında çelişki bulunduğundan bu çelişkinin giderilmesi amacıyla, kişide sözü edilen demans hastalığına yönelik incelemelerin bu hastalıkla ilgili araştırma, tetkik ve tedavisinde uzmanlaşmış bir akademik merkezde yeniden değerlendirilmesi..." gerektiği belirtildi.
- Kobani Davası mahkeme heyeti, Tuğluk'un duruşmada savunma yapıp yapamayacağını tespit edilmesi için hastaneden rapor istedi. Tuğluk, bu karar üzerine 21 Aralık 2021'de yeniden İzmit Seka Devlet Hastanesi'ne sevk edildi. Hastane, Tuğluk'un demans tanısının sabit olduğunu ve durumunda ilerleme kaydedildiği notunu düşerek, savunma yapıp yapamayacağına dair kararın ATK'nin vermesi gerektiğini belirtti.
- Tuğluk, ATK'ye gönderildi. ATK, 25 Şubat 2022'de verdiği raporda, "hafif bilişsel bozukluk" olduğunu ve kısmi olarak "savunma yapabileceğini" belirtti. Ayrıca söz konusu raporda mahkemeden talep edilmediği halde, "ceza sorumluluğu tamdır" denildi.
- İstanbul Üniversitesi'nin 4 Şubat 2022'de hazırladığı raporda ise; Tuğluk'un "atipik, hızlı seyirli demans" olduğu belirtildi ve tedavisinin ancak hastane koşullarında mümkün olduğu ifade edildi.
- TİHV, 5 Mayıs 2022' de hazırladığı ikinci raporda ise "cezaevi koşullarında hayatını idame ettiremeyeceğini" belirtti.
- ATK, 14 Nisan 2022, infazın ertelenmesi için yeniden rapor hazırladı, bu raporda ise; "hafif bilişsel bozukluk, hayatını yalnız idame ettirebilir" değerlenmesi yaptı.
- ATK, 22 Haziran 2022'de hazırladığı raporda da, şu ifadelere yer verdi: "ATK'nin tedavisi ve önerilen aralıklarla düzenli Nöroloji ve psikiyatri poliklinik kontrollerinin sağlanarak cezaevi şartlarında infazına devam edilebileceği, hastalıklarının ilerlemesi veya vasfının değişmesi durumunda son durumu gösterir sağlık kurulu raporunun gönderilmesi ile yeniden değerlendirilebileceği oy çokluğu ile mütalaa olunur.
(RT)