Dimitris Hristulas'ın (77) dün Yunanistan'ın başkenti Atina'nın en işlek noktalarından biri olan Sintagma Meydanı'nda başına kurşun sıkarak yaşamına son vermesi üzerine Yunanistan karıştı.
Hristulas'ın ekonomik durumu nedeniyle intihar ettiğini belirttiği veda mektubunun yayılmasıyla insanlar parlamento binasının önünde protesto gösterilerine başladı.
Akşam saatlerinde daha önce de büyük eylemlere sahne olan, parlamento binasının önündeki meydanda yüzlerce kişi toplandı. Protestolar sırasında göstericiler polise Molotof kokteyli attı. Polis göstericilere göz yaşartıcı gazla karşılık verdi.
Uzun süren ekonomik krizin sonucunda tüm birikimini kaybettiğini yazan Hristulas veda mektubunda şöyle demişti:
"Hükümet, 35 yılda devletin bir katkısı olmaksızın kendi çalışmamla edindiğim emekli maaşımı silip süpürerek hayatta kalma olanağımı tam manasıyla ortadan kaldırmış durumda.Dinamik bir biçimde direnecek yaşta olmadığımdan ve hayatımı çöpleri karıştırarak yaşamak zorunda kalmadan önce, hayatıma son verecek başka bir onurlu yol göremiyorum."
Yunanistan hükümeti kemer sıkma önlemleri kapsamında emeklilik maaşını düşürmüştü.
Yunanistan gazetelerine göre bir çocuk babası Hristulas eczanesini 1994'te satmıştı.
Ne dediler?
Hükümet Sözcüsü Pantelis Kapsis, Hristulas'ın ölümünü bir "insanlık trajedisi" olarak niteledi ancak intiharın nedenlerinin tam olarak bilinmediğini söyledi.
Sosyalist PASOK partisinin lideri Evangelos Venizelos intiharla ilgili olarak, yetkililerin "siyasi yorum" yapmamasını istedi ve dayanışma ve birlik çağrısında bulundu.
Muhafazakar Yeni Demokrasi Partisi'nin lideri Antonis Samaras da siyasetçilerin Yunan halkının çaresizliğe düşmesini engellemek için daha fazla çaba harcaması gerektiğini söyledi.
Ne olmuştu?
Avrupa Birliği ve Uluslararası Para Fonu (IMF), borçlarını ödeyemeyecek duruma düşmemesi için verdiği krediler karşılığında Yunanistan'ın ağır bir kemer sıkma programı uygulamasını şart koşmuştu.
Bu önlemler çerçevesinde binlerce kişi işten çıkarıldı, vergiler artırıldı, çalışanların ve emeklilerin maaş ve ücretleri düşürüldü. İşten çıkarılacak kamu işçilerinin sayısı bu yıl 15 bin. 2015'e kadar bu rakamın toplam 150 bine varması öngörülüyor.
Hükümeti zor durumda bırakan kemer sıkma önlemleri ülkede büyük tepkiyle karşılanıyor.
Yunanistan Ekonomi Bakanı Mihalis Hrisohoidis de Frankfurter Allgemeine gazetesine, ücretleri ve emeklilik maaşlarını kesintiye uğratmak zorunda olduklarını, bunun da "toplumu günün birinde çıldırmanın eşiğine getireceğini" söylemişti. (IC)