* Fotoğraf: İçişleri Bakanı Süleyman Soylu / Twitter
Edirne’nin Yunanistan sınırına 10 kilometreden daha kısa bir mesafede olan İpsala ilçesinde donarak hayatını kaybettikleri söylenen 19 mülteciye ilişkin Atina'dan açıklama geldi.
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun mültecilerin Yunanistan’dan geri itildiğine ilişkin iddialarına yanıt veren Göç ve İltica Bakanı Notis Mittarakis, bu iddiaları "asılsız" olarak nitelendirdi.
Konuyla ilgili bir yazılı açıklama yapan ve 19 mültecinin Türkiye'nin sınır bölgesinde hayatlarını kaybetmiş olmalarını "trajedi" olarak nitelendiren Bakan Mittarakis, "Bu trajik olay meslektaşım Sayın Süleyman Soylu tarafından propaganda amaçlı yayımlanmış olup, gerçekle hiçbir ilgisi yoktur" ifadeleri kullanıldı.
BBC Türkçe'nin aktardığına göre Mittarakis, mültecilerin Yunanistan sınırına ulaştıklarına ya da Yunanistan unsurları tarafından Türkiye'ye geri itildiklerine dair hiçbir delil olmadığını belirterek, "Türkiye'nin Yunanistan'ı suçlamak yerine göçmenlerle ilgili yükümlülüklerini yerine getirmesi ve bu tehlikeli yolculukları önlemek için çalışması gerektiğini" söyledi.
BM’den acil soruşturma çağrısı
Konuya ilişkin bir açıklama da Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği’nden (BMMYK) geldi. BMMYK acil soruşturma çağrısı yaptı.
Komiserliğin Sözcüsü Shabia Mantoo AA'ya yaptığı açıklamada, mültecilerin donarak ölmesini "yürek parçalayıcı" olarak niteledi. "Haberler karşısında şoke olduk ve derin üzüntü içindeyiz” ifadesini kullandı.
Mantoo, tüm taraflarla konuyu takip ettiklerini belirterek, "Acil bir soruşturma çağrısında bulunuyoruz. Mülteci ve göçmenlerin hayatlarının, haklarının, güvenliklerinin ve esenliklerinin korunmasını ve ilk sıraya konulmasını sağlamaya yönelik çağrımızı yineliyoruz" dedi.
Soylu anlaştıkları AB'yi suçlamıştı
Dün (2 Şubat) Edirne, İpsala’da Paşaköy köyü Mandakoru mevkisinde 12 mültecinin soğuktan donarak hayatını kaybettiği açıklanmış, bugün itibariyle ölü sayısı 19'a yükselmişti. Hayatını kaybedenlerin tamamının da yetişkin erkek olduğu açıklanmıştı.
Mültecilerin hayatını kaybettiklerini Twitter hesabından fotoğraflarını paylaşarak duyuran Bakan Soylu, “AB çaresiz, cılız ve insanlıktan yoksun. Yunan sınır birlikleri, mağdura cani, FETÖ'ye müşfik” demişti.
Ancak Türkiye, Avrupa Birliği (AB) ile 18 Mart 2016’da imzaladığı ve 20 Mart 2016’da uygulamaya geçen anlaşma çerçevesinde, Türkiye’den Ege’yi geçerek Yunanistan’a giden mültecilerin geri gönderilmesini kabul etmişti. Türkiye’ye ise karşılığında maddi yardım, AB müzakerelerinin hızlanması ve vize muafiyeti teklif edilmişti.
6 milyar Euro'luk maddi yardımın tamamı yapıldı. Vize muafiyeti ise anlaşmanın Terörle Mücadele Kanunu’nun kaldırılması gibi şartları yerine getirilmediği için hayata geçmedi.
Anlaşma kapsamında Avrupa Komisyonu Haziran 2021'de 3 milyar Euro ilave bir fon daha açıkladı ve bunun 2021-2023 dönemini kapsayacağını kaydetti.
Mülteciler sınırlarda donarak ölüyor
- 30 Aralık 2021’de Van’ın Özalp ilçesinde çocuklarının donmaması için üzerindeki elbiseleri çocuklarına giydiren mülteci bir kadın hayatını kaybetti, 2 çocuğu kurtarıldı.
- 17 Ocak’ta İran sınırındaki Van'ın Saray (Seraw) ilçesinin Amanyurt Mahallesi’nde donarak hayatını kaybeden Afganistanlı bir kadın ile sınırın İran tarafında bir erkeğin cansız bedenleri bulundu.
- İnsan Hakları Derneği (İHD) Van Şubesi 4 Ocak’ta yaptığı açıklamada, geçtiğimiz 3 yıl içinde sadece Van’da sınırı geçmek isterken 49 mültecinin donarak yaşamını yitirdiğini açıkladı.
Mülteciler Derneği'nin verilerine göre bugün Türkiye'de toplam 3 milyon 736 bin Suriyeli var. Bu nüfusun yüzde 98,7'si şehirlerde yaşarken, yüzde 1,3'ü ise oluşturulan kamplarda hayatlarını sürdürüyor.
Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) raporları ise Türkiye'de 320 bin civarında da diğer ülkelerden mülteci yaşadığını aktarıyor.
(TP)