İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, kapatılan Demokratik Toplum Partisi'nin (DTP) eşbaşkanı Emine Ayna ile yapılan bir röportaj nedeniyle haftalık Atılım gazetesinin yayınını bir ay süreyle durdurdu.
DTP'nin kapatıldığı kararda Ahmet Türk'ün aksine siyaset yasağı getirilmeyen ve milletvekilliği de düşmeyen Ayna'nın sözleri, Atılım gazetesini kapatılmasına gerekçe oluşturdu.
Ayna'nın "pişman olurlar" sözü kapatmaya gerekçe
Mahkeme, kararını, 15 günden bir aya kadar gazetelerin kapatılması yolunu açan TMY'nin 6/son maddesine dayandırdı.
Gazetenin son sayısının 12. sayfasında yayımlanan "Emine Ayna: İnançsız bırakmasınlar pişman olurlar" başlıklı röportajda, "DTP'nin kapatılması söz konusu olursa, nasıl bir yol izleyeceksiniz?" sorusuna, "Bizim DTP siyasetindeki ısrarımız, demokratik siyasetteki ısrarımızdır. Bizi demokratik siyaset yapabilme koşullarından mahrum bırakırlarsa; biz de başka seçeneklere yöneliriz. Bizi demokratik inanç konusunda inançsız bırakmasınlar, onlar pişman olurlar" yanıtını veriyor.
Atılım'a 2009'da 5. kapatma
Bu röportaj nedeniyle gazete sayısına da el kondu. Bu son kararla birlikte 2009 yılında bu güne kadar Atılım gazetesi beşinci kez bir ay yayın durdurma cezası verilmiş oldu.
Aynı mahkeme, geçen hafta da, haftalık Aydınlık dergisini "Ergenekon terör örgütünün propagandasının yapıldığı" iddiasıyla toplatmış ve yayınını da bir ay durdurmuştu.
AİHM de kim?
Ancak bu düzenlemenin en ziyade Kürt Sorunu'na ağırlık veren on dönemde Günlük, Özgür Ortam, Demokratik Açılım ve Azadiya Welat gibi gazetelere karşı kullanılıyor.
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) bu uygulamalar nedeniyle Türkiye'yi bir çok kez mahkum etmesine rağmen, düzenleme yerinde duruyor, uygulamalar da sürüyor. (EÖ)