Eylem, İzmit Atık Yakma Tesisi'nden çıkan zehirli kimyasalların insan sağlığını tehdit ettiği gerekçesiyle yapıldı. Açıklanan Greenpeace raporuna göre, tesisin bir an önce kapatılması gerekiyor.
İzmit'teki eylemde konuşan Greenpeace Toksak Maddeler Kampanyası Sorumlusu Tolga Temuge "Dünyanın en zehirli kimyasallarından olan kanserojen dioksitlerin en büyük kaynağı atık yakma tesisleridir. Bu nedenle, atıkların yok edilmesi için kesinlikle kabul edilir güvenli bir
yöntem değildir. Sefa Sirmen insan sağlığı için bu kadar tehlikeli tesisi çalıştırmayı ve lobi yapmayı artık bırakmalıdır. Greenpeace olarak Çevre Bakanı Fevzi Aytekin'den Türkiye'de atık yakmayı derhal yasaklamasını talep ediyoruz" dedi.
Belediye binasının ön cephesine Greenpeace imzalı afiş asan eylemcilere binadan sopa, süpürge ve su ile mudahele edildi. Bina önünde de, zehirli kimyasallar konusunda broşür dağıtan kuru kafa maskeli Greenpeace eylemcileri belediye çalışanları tarafından tartaklandı.
Daha sonra bina içindeki bir dernek bürosuna kapatılan Greenpeace, eylemcileri polis tarafından gözaltına aldı. Kocaeli Çevre Koruma ve Eğitimi Derneği Başkanı Nuriye Kazaner de eyleme katılarak destek verdi.
Tesisten alınan örnekler ve rapor
İzmit Atık Yakma Tesisi'nden alınmış örneklerde ağır metaller, dioksitler ve diğer klorlu zehirli kimyasallar tespit edilmesiüzerine, Greenpeace eylemcileri tesisin kapatılmasını talep etmek için İzmit Büyükşehir Belediyesi'nde afiş astılar.
"Atık yakmak öldürür"
Dün (25.01.2001) yayınlanan Greenpeace raporu İzmit Atık Yakma tesisinden alınan ve bilimsel analizi yapılan kül örneklerinde yüksek seviyede ağır metaller, PCB'ler ile dioksitler gibi klorlu kirleticilerin
bulunduğunu ortaya koydu.
Tesis, zehir kaynağı
Greenpeace Araştırma Laboratuarı'nda görevli bilim insanı Dr. David Santillo, İngiltere'de yaptığı açıklamada "dioksitler, furtanlar ve PCB'ler (Poliklorlu Bifeniller) Birleşmiş Milletler (BM) Çevre Eylem Programı (UNEP) gereğince; kaynakta ortadan kaldırılması hedeflenen 12 adet son derece tehlikeli kimyasal maddeler; Kalıcı Organik Kirletici'lerden (KOK) üçüdür. Analiz sonuçları; atıkları yoketmek adına kurulan atık yakma tesislerinin, bu maddelerin
kaynaklarından, olduğunu açıkça ortaya koymaktadır. Atık yakmak çözüm değil,sorundur" dedi.
Çevre Bakanlığı'nın izni
İzmit Atık Yakma tesisine 17 Ağustos depreminin ardından acil durum gerekçesi ile Çevre Bakanlığı tarafından geçici işletme izni verilmişti. Ancak verilen izinde dioksit ve furtan oluşumuna neden olmaması için klorlu atıkların yakılamayacağı belirtilmekteydi.
Greenpeace, bakanlığın bu kararına karşı çıkmış ve sterilize olması gereken atıklar için, temiz ve ucuz otoklav (atuclave) gibi teknolojilerin mevcut olduğunu ve kullanılması gerektiğini belirtmişti:"Deprem öncesinde işletme izni alamamış; buna karşın yasa
dışı olarak bir süre çalıştıktan sonra kapatılmış olan İzaydaş, deprem felaketini öne sürerek, tesisi işletmeye devam etmemelidir".
Hastane atıkları
Çevre Bakanlığı, Mart 2000 tarihinde Greenpeace'm gönderdiği yazıya cevaben,tesiste o güne kadar 68 ton (hastanelerden çıkan) tıbbi atığın yakıldığını
belirtti. Klinik atıkların içersindeki yüksek PVC(klorlu plastik) oranı dikkate alındığında, bu durum bakanlığın tesise klorsuz atıkların yakılamayacağı yönünde verdiği izinle çelişmektedir.
Aynı zamanda Greenpeace'in yaptığı analizler, tesiste klorlu tehlikeli atıklar olan PCB'lerin veya PCB'ler ile kirlenmiş atıkların belirgin miktarda yakıldığını ortaya koyuyor.
Daha fazla bilgi için:
Greenpeace Akdeniz Ofisi Toksak Maddeler Kampanyası Sorumlusu Tolga Temuge, 533-2148776, [email protected]
Greenpeace Ofisi, 212-2927619 veya 20
Dr. Dav id Santillo, Greenpeace Araştırma Laboratuvarı, İngiltere, 00-
44-1392 263782-www.greenpeace.org