Köksal, yaptığı açılış konuşmasında ve genel kurula sunduğu raporunda, ATGB'nin Avrupa'nın tüm ülkelerinde çalışan Türkiyeli medya çalışanlarının faaliyet halindeki tek meslek örgütü olduğunu hatırlattı.
Amaç, Türkçe'nin iletişim dili olarak yaşatılması
Önceki dönemde yapılan kültürel ağırlıklı çalışmalardan örnekler veren Köksal, yeni dönemdeki öncelikli hedeflerinin Türkçe'nin gelecek kuşaklar için de iletişim dili olarak yaşamasına katkıda bulunmak olduğunu ifade etti.
Frankfurt'ta yapılan genel kurulun onur konuğu Gazeteci - Yazar Altan Öymen oldu. Öymen, Avrupa'da görev yapan basın elemanlarının Türkiye'de ki işlevine ek olarak başka bir misyonu daha yerine getirdiklerine, toplumların birbirlerini daha iyi ve gerçeğe yakın olarak tanımasına katkıda bulunduklarına işaret etti.
Almanya'ya 1965 yılında gazeteci olarak geldiğini belirten ve Akşam gazetesiyle bu ülkedeki ilk Türk gazetesinin yayınlanmasını anlatan Öymen, "O dönemde belki de tek gazeteci bendim. Oysa bugün 100'ün üzerinde gazetecinin Avrupa ülkelerinde görev yapması onur verici bir durum" dedi.
Genel kurula Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) ve Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) başta olmak üzere meslek ve sivil toplum örgütleri kutlama mesajların gönderdi.
TGC Başkanı Orhan Erinç ve ÇGD Başkanı Ahmet Abakay, ATGB'yle dayanışma ve işbirliğine önem verdiklerini vurguladılar.
Yapılan seçimlerde Gürsel Köksal yeniden başkanlığa seçildi. ATGB'nin yeni yönetim kurulu şu isimlerden oluştu: Gürsel Köksal (Milliyet, Başkan), İrfan Ergi (Milliyet, Başkan Yardımcısı), Kemal Çalık (Genel Sekreter, Deutcshe Fachverlag), Ömer Aktaş (Cumhuriyet, Sayman), Fahri Erfiliz (serbest gazeteci), Ömer Yaprakıran (serbest grafiker), Mustafa Korkmaz (Eurotürk Media). Yedek üyeliklere ise, Aysun Bektaş (Cumhuriyet), Erhan Eren (Kanal 7) ve Osman Cutsay (Cumhuriyet) getirildiler.
Öymen: Yaşanılan ülkenin dilini en iyi biçimde öğrenilmeli
Altan Öymen etkinliğin akşam bölümünde de "Türkiye Almanya ilişkileri" konulu bir konferans verdi.
İki ülke arasındaki ilişkilerin tarihsel boyutları ve güncel gelişmelerin değerlendirildiği, halka açık konferansta Öymen, göçmenlerin ana dillerini özgürlük içinde öğrenip, geliştirebilmelerinin bir hak olarak görülmesi gerektiğini vurguladıktan sonra, ancak yaşanılan ülkenin dilinin de özellikle genç kuşaklarca en iyi biçimde öğrenilmesi gerektiğini hatırlattı.
Öymen bir soru üzerine, Almanya'da Türkçe'yle ilgili talepleri haklı görenlerin, Türkiye'de de Kürtçe'yle ilgili talepleri haklı görmesi gerektiğini, aksi takdirde çifte standardın söz konusu olacağını hatırlattı.
ATGB Başkanı Köksal'ın yönettiği konferans, ağırlıkla soru - yanıt biçimde, ağırlıkla Frankfurt ve çevresindeki çeşitli Türk derneklerin temsilcilerinden oluşan dinleyicilerin canlı katılımıyla gerçekleştirildi.
Altan Öymen, ATGB'nin yeni yönetim kurulunun önerisini kabul ederek derneğin "Onur Üyesi" oldu. Daha önce de Türk karikatürünün önde gelen isimlerinden Turhan Selçuk, ATGB'nin "Onur Üyesi" olmuştu.
Kuruluş çalışmaları 2001 yılında başlayan ve resmen Frankfurt'ta 2002 yılında kurulan ATGB, önümüzdeki dönemde öncelikle öğretmen ve veli derneklerinin çatı örgütleriyle birlikte Türkçe'nin Almanya'daki önemi ve geleceği konularının ele alınacağı bir kurultay düzenlemeyi hedefliyor. (KÖ/TK)