Ateizm Derneği’nin internet sitesinin erişime engellenmesi Türkiye’deki internet sansürünün ciddiyetini ve keyfiliğini bir kez daha ortaya çıkardı.
Aralarında Ateizm Derneği ile Charlie Hebdo’nun da bulunduğu 49 internet sitesi ve sayfası Ankara Gölbaşı Sulh Ceza Hakimliği’nin tek bir mahkeme kararıyla erişime engellendi. Sansürden Ateizm Derneği’nin sitesinin de erişime engellenmesiyle ortaya çıktı.
bianet’e konuşan İstanbul Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yaman Akdeniz, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’nın (TİB) şikayetiyle gelen bu sansürdeki ihlallere dikkat çekiyor.
Prof. Akdeniz: TİB yetkisini aştı
MADDE 8 Erişimin engellenmesi kararı ve yerine getirilmesi |
(1) İnternet ortamında yapılan ve içeriği aşağıdaki suçları oluşturduğu hususunda yeterli şüphe sebebi bulunan yayınlarla ilgili olarak erişimin engellenmesine karar verilir: a) 26/9/2004 tarihli ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanununda yer alan; 1) İntihara yönlendirme 2) Çocukların cinsel istismarı 3) Uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanılmasını kolaylaştırma 4) Sağlık için tehlikeli madde temini 5) Müstehcenlik 6) Fuhuş 7) Kumar oynanması için yer ve imkân sağlama suçları |
“TİB’in yetkisi 5651 sayılı kanunun 8. maddesinde belirtilen katalog suçlarla sınırlı. Bu örnekte TİB 5651’in 9. maddesinde düzenlene kişilik haklarının ihlaline dair bir üst yazıyla göndermiş.”
Kişilik hakkı ihlaliyle ilgili bir kararın, hakları ihlal edilen kişinin mahkeme ya da savcılığa başvurusu sonucu olması gerektiğini hatırlatan Prof. Akdeniz “Bunu TCK’nin ‘Halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama’ başlıklı 216. maddesine bağlamışlar ama bu çok basit ve TİB’in yetkisinde olan bir değerlendirme değil.” diye konuştu.
Mahkemenin gerekçe belirtmediğini vurgulayan Prof. Akdeniz 5651’in 9/4 maddesine göre zorunlu olmadıkça site engellenemeyeceğini, esas olarak hak ihlal edilen içeriğin engellenmesi olduğunu ifade etti.
"Gerekçesiz site engellenemez"
“Hakim URL engellemesi ile ihlali önleyemeyeceği durumda, gerekçe bildirmek kaydıyla site engelleyebilir. Ama ortada bir gerekçe yok, mahkeme listeyi almış mahkeme kararına koymuş.”
Bu karar ortaya çıkmasaydı kimsenin haberinin olmayacağını, adil yargılanma hakkının ihlal edildiğini ifade eden Prof. Akdeniz “Sansür altyapısı oluşmaya başladı. Sansürlenen içerikler bilinmediği için itiraz da edilmiyor. Sansür çok ciddi ve derin” diye konuştu.
16 bin 600 sayfaya sansür
Gölbaşı Mahkemesi’nin verdiği kararda Charlie Hebdo ve Ateizm Derneği dışında t24’ün Charlie Hebdo ile ilgili sayfaları da engellendi. Turk-internet.com’un haberine göre Erişim Sağlayıcıları Birliği’nin (ESB) kuruluşundan beri 3 bin 94 mahkeme kararı ile 16 bin 600 URL sansürlendi.
Romano: Sansürü internetten öğrendik
Ateizm Derneği Basın Komisyonu Başkanı Onur Romano da bianet’e verdiği demeçte karara itiraz ettiklerini söyledi.
“Bizim internet sitemiz Dernekler Masası tarafından sürekli mercek altında. Biz herhangi bir yazı koymadan önce akademisyenlerde oluşan eğitim komisyonumuz, sosyal medya komisyonumuz ve en son İhtiyar Heyeti dediğimiz 15 kişilik bir ekip tarafından inceleniyor. Yaklaşık 50 kişinin incelemesinden sonra yayınlanıyor. Bu nedenle bir hakaret bulmalarına imkan yok.
“Kaldı ki bundan dört ay önce Nihat Hatipoğlu bir televizyon programında hakkımızda ‘şeytanın çocukları’ dedi. Konuyla ilgili suç duyurusunda bulunduğumuzda Savcı ‘dine uygundur’ ve ‘düşünceye ket vurulamaz’ diye bir karar verdi. Şimdi benzer bir suçlamayla bizim internet sitemiz kapatıldı.”
İnternet sitelerinin kapatıldığını internetten öğrendiklerini söyleyen Romano bunun üzerine itirazda bulunduklarını söyledi. Ateizm Derneği’nin sitesine org.tr uzantılı şu adresten ulaşılabilir. (EA)