Başbakan Ahmet Davutoğlu, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) zorunlu din dersleriyle ilgili kararına “Bazı ülkelerde öğrenciler kiliseye götürülüyor. Türkiye'de bunu dini baskı amacı gibi yansıtma çabalarını kabul etmemiz mümkün değil” diyerek tepki gösterdi.
Milli Eğitim Bakanlığı ziyaretinden sonra konuşan Davutoğlu “Türkiye'de din kültürü ve ahlak dersine duyulan ihtiyaç, başka ülkelere göre farklı olabilir” dedi.
“Ben nasıl Marksist değilsem ama Marksizmi bilmem, bir ateistin dahi din kültürü bilgisi sahibi olması zarurettir.”
Yanlış kanaat
“Din kültürü ve ahlak dersi Türkiye’nin çevresindeki gelişmelere baktığınızda Türkiye için elzemdir. Doğru ve sağlam bilgi eğitim müesseseleri aracılığıyla verilmezse çevremizdeki radikalleşme eğilimlerinin kaynağını teşkil eden düzensiz ve sağlıksız dini bilgiyi denetleme imkanı da kalmaz.
“Temel meselemiz evrensel kriterlerdir. Bu çerçevede tek bir evrensel kriter olduğu ve aynı kriterin uygulandığı ve buna da Türkiye’nin uyması gerektiği gibi bir kanaat yanlıştır.”
Mesele müfredat
“Türkiye'de ve Ortadoğu’da balkanlarda hiçbir sosyal olayı din olgusu dışında anlamak mümkün değil, gelişmeleri görüyorsunuz.
“Çevremizdeki ülkelerde doğru bir din kültürü, dinleri karşılıklı anlayışa dayanan şekilde öğretilmiş olsaydı bazı olaylar yaşanmazdı.
“Mesele burada müfredattır. Ben böyle bir baskı unsuru görmedim. Varsa konuşulabilir, tartışılabilir.”
AİHM kararı
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) çocuklarının zorunlu din kültürü ve ahlak bilgisi dersinden zarar gördüklerini belirten 14 Alevi ailenin başvurusuyla Türkiye’yi “Daha fazla gecikmeden, ailelerin inanç aidiyetlerini ortaya koymak zorunda bırakılmadıkları bir ders muafiyet sistemi ortaya konulmalıdır” mesajıyla uyarmıştı. (YY)