Görsel: aoc.gov.tr
Atatürk’ün şartlı bağışı ve vasiyetiyle halka emanet edilen Atatürk Orman Çiftliği alanlarında talan bitmiyor.
10 Aralık’ta Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü’nde askıya çıkan planlarda Kaçak Saray’ın güvenliği gerekçesiyle, ağaçlandırılacak alan olan AOÇ alanında, Emniyet Hizmet Binası yapılması için 1/10.000, 1/5.000 ve 1/1000 ölçekli koruma amaçlı imar ve uygulama planı değişikliği yapıldı.
"Halk yoksulluk içinde Saray güvenlik derdinde"
Konuyla ilgili açıklama yapan Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan “Halk yoksulluk içinde Saray güvenlik derdinde. Her bir metrekaresi takibimizde olan Atatürk Orman Çiftliği alanlarında Atatürk’ün şartlı bağışı ve vasiyetine aykırı yapılan tüm iş ve işlemleri yargıya taşımaya devam edeceğiz. Parçacıl planlama ile Atatürk Orman Çiftliği alanlarını parsel parsel talan edenler yargılanacaklar” dedi.
Candan şöyle devam etti:
“Atatürk Orman Çiftliği 2098 ada 34 parselinde 3000 metrekarelik alanda Saray’ın güvenliği gerekçe gösterilerek emniyet hizmet binası yapılması için Ankara Valiliği il Emniyet Müdürlüğü, Atatürk Orman Çiftliği Müdürlüğü’nden kiralama talebinde bulundu. AOÇ Müdürlüğü korumakla görevli olduğu alanlarda, emniyet binası yapılması için yol gösterdi.
"Ağaçlandırılacak alanda Koruma Amaçlı İmar Planı değişikliği yapılması gerektiğini söyledi. 2020 yılında başlayan planlama süreçleri, kurumlardan alınan olumlu görüşlerle birlikte hazırlanan plan değişiklikleri 10 Aralık 2021 tarihinde Ankara Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü’nde askıya çıktı.
"Plan raporunu okuduğunuzda tüm kurumların elbirliği ile sarayın güvenliğini sağlamak için Atatürk Orman Çiftliği’nde Atatürk’ün şartlı bağışı ve vasiyetine aykırı şekilde emniyet hizmet binası yapmak için seferber olduğunu görürsünüz. Söz konusu plan değişikliği 10 Ocak 2022 tarihinde askıdan iner inmez yargıya taşıyacağız.
"Büyük yargılama günü geldiğinde unutulmasınlar"
“Plan raporunda Atatürk Orman Çiftliği'nde Sarayın güvenliği için ağaçlandırılacak alanda , Atatürk’ün emanetine aykırı şekilde Emniyet Hizmet Binası yapılması için seferber olan kurumları alt alta sıralıyoruz ki, o büyük yargılama günü geldiğinde unutulmasınlar” diyen Candan Kaçak Saray'ın güvenliği için Atatürk Orman Çiftliği’nde, Emniyet Hizmet Binası yapılmasında elbirliği yapan kurumların isimlerini sıraladı: “ Ankara Valiliği, Ankara Büyükşehir Belediyesi, Cumhurbaşkanlığı, Çevre Şehircilik Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Milli Savunma Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı..."
Atatürk Orman Çiftliğinde ne oldu?Çiftlik Atatürk tarafından satın alınan 20 bin dekar arazi üstünde 1925’te kurulmaya başlandı. Bozkırda ağaç yetiştirmek yerli ve yabancı uzmanlarca çılgınlık olarak nitelendirilse de birkaç yılın ardından çabalar sonuç vermeye başladı. 1937’ye kadar çevre arazilerin de satın alınmasıyla Çiftlik 52 bin dekarlık bir alana ulaştı. Atatürk ölümünden bir yıl önce 1937’de yazdığı vasiyet mektubu ile Çiftliği üstündeki bütün zirai işletmeler, taşınır ve taşınmazlarla birlikte Hazine’ye bağışlayarak emanet etti. Çiftlik 1950’lere kadar toprak bütünlüğünü nispeten korumayı başardı. Bunda arazilerin devri için kanun çıkartılması zorunluluğu da etkili oldu. Ancak Mimarlar Odası verilerine göre 1950-1983 yılları arasında çıkarılan kanunlarla Çiftlik arazisinin genelde merkezden uzak kısımları çeşitli resmi kuruluşlara devredilir ya da satılır ve yüzölçümü 30 bin dekara kadar indi. Kanunlarla kamu kurumlarına devredilen arazilerin bir kısmı daha sonra yapılan özelleştirmeler ile özel mülkiyete de geçti. 2006’ya kadar AOÇ’yi göreceli olarak koruyan husus, sit alanı olarak ilan edilmesi kararları oldu. Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu 1992’de Çiftliği "doğal ve tarihi sit alanı" ilan etti. 1998’de ise birinci derece sit alanı olarak belirledi. Doğal sit alanlarını yasalar "kamu yararı açısından mutlaka korunması gerekli olan" alanlar olarak tanımlayarak, bazı zorunlu altyapı hizmetleri dışında bitki örtüsü, topografya, siluet etkisini bozabilecek, tahribata yönelik eylemlerde bulunulmasını yasakladı. Kurulun bu kararları kayıpların önüne geçilmesinde bir derece etkili oldu ancak sit alanları içinde ruhsatsız ve kaçak yapılaşmalar açılan davalara rağmen yine de devam etti. Çiftlikle ilgili her türlü imar planını yapma yetkisinin 2006’da Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne verilmesi ise yeni bir tahribat sürecinin başlangıcı oldu. Belediyenin AOÇ’nin tarihi çekirdek olarak da adlandırılan alanlarını "hızlandırılmış trafiğe" dahil ederek 40 metre gibi geniş profile sahip otoyolları geçirmesi, yol kenarında yapılaşmaları ve Çiftliğin halktan kopmasını beraberinde getirdi. 2011’de AOÇ’deki bazı bölümlerin sit alan statüleri kaldırılarak Cumhurbaşkanlığı Külliyesi yapımının temelleri atıldı. Hemen ardından ise Çiftlik içindeki hayvanat bahçesi kapatılarak Ankara’nın eski Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in tartışmalı projesi olan Ankapark’ın inşasına başlandı. Çiftlik’teki toprak kaybı son olarak da 555 bin metrekarelik bir alanının Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın eskiden sahibi olduğu Medipol grubunu kuran TEBA vakfına kiralandı. |
(EMK)