Fotoğraf: Ahmet Bolat/AA
Türk Hava Yolları'nın (THY), Atatürk Havalimanı'ndan kalkan son tarifeli uçağı, Singapur'a yapıldı.
Böylece THY, 86 yıllık tarihine ev sahipliği yapan transfer merkezi Atatürk Havalimanı'ndan son uçuşunu gerçekleştirmiş oldu.
TIKLAYIN - Atatürk Havalimanı'nda Son Uçuş 6 Nisan'da, Üçüncü Havalimanı'na Metro 2020'de
Öte yandan Atatürk Havalimanı'ndan, İstanbul Havalimanı adı verilen Üçüncü Havalimanı'na yapılacak 45 saatlik taşınma işlemi de sürüyor. Türk Hava Yolları (THY) Genel Müdürü Bilal Ekşi, İstanbul Havalimanı'na taşınmanın yüzde 70'inin bittiğini belirterek, "Eğer bir aksilik olmazsa planlanandan 2-3 saat önce taşınma tamamlanır diye düşünüyorum." dedi.
Dün gece yarısı (5 Nisan) başlayan taşınma sürecinde saat 02.40'a kadar THY'nin tüm uçuşları, Atatürk Havalimanı'ndan yapıldı.
Atatürk Havalimanı'ndan yapılan son sefer olan "TK 54" sefer sayılı İstanbul-Singapur uçuşu için akşam saatlerinden itibaren yolcular Atatürk Havalimanı'na gelmeye başladı.
Pasaport ve bilet kontrollerinin ardından uçağa yönlendirilen bazı yolcular, Atatürk Havalimanı'nın kapanacak olması nedeniyle terminalde fotoğraf çekerken bazı yolcular ise kontuardaki anı defterini imzaladı.
Singapur seferinin yazılı olduğu terminaldeki ana ekranın fotoğrafını çeken bazı çalışanların duygulandıkları gözlendi.
12 saat uçuş yapılmayacak
Singapur'a hareket eden THY'nin tarifeli uçağının ardından, Atatürk Havalimanı ile İstanbul Havalimanı'nda saat 02.40 ile 14.00 arasında yaklaşık 12 saat boyunca ticari yolcu uçuşları durduruldu.
Çift taraflı ticari yolculu uçuşlara ara verilecek yaklaşık 12 saatlik kapanma döneminden sonra THY'nin ilk uçuşu saat 14.00'te İstanbul Havalimanı'ndan Ankara'ya yapılacak.
Atatürk Havalimanı'nın taşınması üç kez ertelenmişti
29 Ekim 2018'da açılışı yapılan 3. Havalimanına taşınma işlemi 30-31 Aralık 2018'de gerçekleşecek ve 1 Ocak 2019 itibarıyla Atatürk Havalimanı tarifeli uçuşlara kapatılacaktı.
Ancak 18 Aralık'ta erteleme kararı alındı.
21 Ocak 2019'da yeni bir açıklama yapıldı ve Atatürk Havalimanı'nın 1-3 Mart arasında tamamen taşınacağı duyuruldu.
Ardından 25 Şubat günü bir erteleme duyurusu daha yapıldı taşınma işleminin 5-6 Nisan'da tamamlanacağı açıklandı.
İki hangar ve bir küçük meydandan bugüne...Fotoğraf:THY Türkiye'de ilk havacılık girişimleri 1911-12'de, bugün Atatürk Havalimanı olan arazinin (İstanbul'un en büyük ilçelerinden Bakırköy ve merkezi deniz kenarında olan Yeşilköy semtinin sınırları içerisinde) yakınında kurulan iki hangar ve küçük bir meydanla başladı. İlk kullanım amacı askeridir. Cumhuriyetin ilanının ardından 1925'te kurulan Türk Tayyare Cemiyeti'yle sivil havacılığın ilk adımları atılmaya başlandı ve Yeşilköy'deki tesis 1933'e kadar askeri amaçla kullanıldı. Bu tarihte Amerika'dan alınan iki King Bird modeli uçakla sivil uçuşlar başladı. Şubat 1933'te ilk İstanbul-Ankara uçuşu gerçekleşti. O tarihte yakıt ikmali gerektiğinde uçaklar Eskişehir'e iniyor, ardından Ankara'ya devam ediyordu. Ankara'da Gazi Eğitim Enstitüsü'nün yanındaki bir tarla pist olarak kullanılıyordu. Yine 1933'te beş uçaklık bir filo Türk Hava Postaları adı altında çalışmaya başladı. Türkiye'nin 1944 Chicago Sivil Havacılık Sözleşmesi'ni imzalamasının ardından Yeşilköy Havaalanı'nın uluslararası hale getirilmesi kararlaştırıldı. 1947'de havaalanıyla ilgili proje hazırlandı. 1949'da yapıma başladı. 10 bin m²'lik bir alanı kaplayan bu meydan tesisleri hem iç, hem dış seferler için hizmet eden bir terminal binası, 2300 metre uzunluğunda bir pist, bir hangar ve servis yapılarından oluşuyordu. Proje 1 Ağustos 1953'te hizmete girdi. Günümüze kadar pek çok genişleme çalışması gerçekleşen Atatürk Havalimanı, 2015 yılı verilerine göre Türkiye'nin en yoğun trafiği ve dünyanın 11. en yoğun yolcu trafiğinin olduğu havalimanıydı. Fotoğraf: THY |
3. havalimanı hakkında13 Ağustos 2012'de Bakanlar Kurulu kararıyla bölge seçimi yapılarak projenin hayata geçirilmesi için ilk adım atıldı.Havalimanının ihalesini 3 Mayıs 2013'te İGA yatırımcılarının oluşturduğu Cengiz, Mapa, Limak, Kolin, Kalyon Ortak Girişim Grubu (OGG) 22 milyar 152 milyonluk euroluk bir teklif ile kazandı. Havalimanı işletme süresi şartlar dahilinde 25 yıl olarak sabitlendi. Projenin temeli ise 7 Haziran 2014'te atıldı. Yap-İşlet-Devret modeli ile yapılan havalimanının tüm bağlantıları ile beraber maliyeti ise yaklaşık 10,2 milyar Euro olarak açıklandı. TIKLAYIN - 3. Havalimanının Sekiz Yıllık Hikayesi 29 Ekim 2018'de açıldı Toplam alanı 7 bin 700 hektar olan arazinin yüzde 80'i kamuya aitti. Geriye kalan alan ise zaman içinde kamulaştırıldı. Kuzey Ormanları Savunması'nın (KOS) raporuna göre toplam alanın 6 bin 172 hektarı ormanlıktı. TIKLAYIN - 3. Havalimanının Künyesi İş cinayetleri İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG) verilerine göre ise, 3. Havalimanı inşaatında 38 işçi iş cinayetlerinde hayatını kaybetti. Proje Toplam kamulaştırma alanının, 3 bin 500 hektarının havalimanı alanı; 1100 hektarının da içinde bir "havacılık tıp merkezi" ve büyük alışveriş tesislerinin bulunacağı bir "ticaret alanı" olacağı öngörülüyor. Havalimanının karayolu ulaşımının ise Kuzey Marmara Otoyolu ve 3. Köprü ile yapılacak entegrasyonla sağlanacağı ifade ediliyor. |
(AÖ)