Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Atilla Yayla hakkında, 18 Kasım 2006 tarihinde Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) İzmir Gençlik Kolları'nın düzenlediği "Avrupa Birliği ve Türkiye İlişkileri'nin Toplumsal Etkileri" başlıklı panelde, Atatürk'ten "Bu adam" diye söz ettiği için üç yıl hapis istemiyle dava açıldı.
Prof.Dr. Atilla Yayla, nisan sonunda, "Atatürk'ü Koruma Yasası" olarak da tanınan ve 1951'de çıkarılan 5816 Sayılı Atatürk Aleyhinde İşlenen Suçlara İlişkin Kanun, uyarınca Asliye Ceza Mahkemesi'nde yargılanacak.
Mahkemeden kendisine davetiye gönderildiğini ifade eden Prof. Yayla, bianet'e, konu yargıya taşındığı için bir şey söylemeye gerek olmadığını açıkladı.
"Atatürk fotoğraf ve heykelleri" eleştirisine dava
Cumhuriyet Savcısı Ahmet Güven'in hazırladığı iddianamede, Yayla'nın konuşmasıyla ilgili sekiz kişinin suç duyurusunda bulunduğu belirtiliyor.
AKP İzmir Gençlik Kolları'nın düzenlediği konferansta konuşan Prof. Yayla, Türkiye Cumhuriyeti tarihini 1925-1945 ve 1950 sonrası şeklinde iki döneme ayırarak değerlendirme yapmış ve bu arada Kemalizm hakkında bazı eleştirel düşüncelerini açıklamıştı.
Prof. Yayla, "... Bize soracaklar, neden her yerde Atatürk heykeli var? diye soracaklar. 'Neden her dairede bu adamın fotoğrafları asılı?" diye soracaklar. 'Kemalizm Türkiye'nin problemidir' falan diye. Bizimkiler şiddetle tepki gösterirler buna; ama eninde sonunda tartışacağız...Kemalizm, ilerlemeden çok, gerilemeye tekabül eder" demişti.
Bu görüşlere "Yeni Asır" gazetesinde yayımlanan bir haberle tepki gösterilmesinin ardından Yayla, ulusal basında bazı emekli generallerin sert açıklamalarının ardından Gazi Üniversitesi'nde görevinden uzaklaştırılmıştı.
Gazi Üniversitesi Rektörü Kadri Yamaç, Yayla'nın Atatürk'le ilgili İzmir'de yaptığı konuşmanın üniversitede büyük tepkiye neden olduğunu söylemişti. Bir süre sonra yeniden görevine dönen Yayla'ya üniversitesince kına cezası verilmişti. Ayrıca, İzmir Başsavcılığı'nca da Yayla hakkında inceleme başlatılmıştı.
Bugüne kadar 11 kişi yargılandı, 2'si hapse girdi
Atatürk'e dair düşünceleri nedeniyle bugüne kadar bir çok kişi "Atatürk'ü Koruma Yasası" olarak bilinen yasa uyarınca yargılandı.
Yazar Mustafa İslamoğlu ve gazeteci Hakan Albayrak bu suçlamayla tutuklandılar ve çeşitli sürelerle hapis yattılar; Peri Yayınları sahibi Ahmet Önal hapse mahkum oldu; Gazeteci İpek Çalışlar, Yayıncılar Ragıp Zarakolu ve Fatih Taş, çevirmenler Lütfi Taylan Tosun ve Aysel Yıldırım, Özgür-Der Çocuk Kulübü yöneticilerinden Zehra Çomaklı Türkmen, gazeteciler Mehmet Terzi ve Oral Çalışlar kovuşturmalık oldular. Ertuğrul Kürkçü hakkında açılan soruşturma takipsizlikle sonuçlanmıştı. (EÖ/TK)