Ataşehir'de barakaları yıkılan Romanların barınma sorunu geçici bir çözüme kavuştu.
Ataşehir Kaymakamlığı'na bağlı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı, barakaları yıkılan ailelere taşınma masrafları için 2 bin lira verecek.
Kiralık bir daireye geçtiklerini kayıt ettirmeleri halinde bir yıl boyunca ortalama 550 lira kira yardımı yapılacak. Bu süre zarfında ailelere kalıcı sosyal konut yapılması için çalışmalar devam edecek.
5 Ocak günü sabah saat 5'te Ataşehir'de Romanların yaşadığı barakalar, eşyalarını dahi almalarına izin verilmeden belediye ekiplerince yıkılmıştı. Yaşadıkları arazi özel bir şahsa aitti.
Daha önce de evleri yıkılmıştı
Yıkılan barakalarda yaşayan ailelerin çoğu sekiz yıl önce zorunlu olarak buraya gelmişti. Çünkü 2006'da kentsel dönüşüm kapsamında yakınlarda yaşadıkları Küçükbakkalköy'deki evleri yine böyle yıkılmıştı. Evsiz kalan aileler etrafta boş buldukları yerlere barakalar kurmuştu.
Yıkımın ardından Romanlar üç gece dört gün boyunca yıkıntıların arasında İstanbul'un en soğuk günlerinde kar altında bekledi.
Bugün Kaymakamlıkla Anadolu Yakası Romanları Yaşatma ve Kalkındırma Derneği arasında bir sonuca varıldı. Aileler şimdi kendilerine uygun kiralık ev arayacaklar. bianet'e daha önce yaptıkları açıklamalarda Roman oldukları için kendilerine kiralık ev vermek istemediklerini söylemişlerdi.
Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Müdürü Hüseyin Aydın da mağdur tüm ailelere kira yardımı yapılacağını belirterek "Sosyal konutlar için bizzat Kaymakamın elinden çıkan yazışmalar devam ediyor. İlgili kurumlara iletildi. Bunun zamanını tayin edemem" dedi.
Sosyal konut olmazsa yine sokakta kalırlar
Dernek Başkanı Nebahat Bilgiç, çözümün geçici olduğunu esas taleplerinin kalıcı sosyal konutlar olduğunu belirtti.
"Ailelerin rahat ev bulmaları için Kaymakamlıktan muhtarlıklara da yazı iletilecek. Uzun süredir zaten sosyal konutlar için görüşmelerimiz sürüyor. Ataşehir'de bir bölgede Romanların yaşayabileceği sosyal konutlar için çalışmalarımız devam edecek. Esas talebimiz bu insanların barınma sorununu kökten çözmek."
Avrupa Roman Hakları Merkezi/Türkiye İnsan Hakları Gözlemcisi Hacer Foggo da Romanlara sosyal konut sağlanmasının 2010'daki Roman açılımında verilen en büyük sözlerden biri olduğunu hatırlattı.
"Bu insanları 2006'da Küçükbakkalköy'deki yıkımdan beri izliyorum. Oradan oraya savruluyorlar. Çok mağdur ve yoksullar. Kaymakamın geçici çözümü olumludur. Ancak devamlılığı çok önemli. Bu insanlar hurdacılık, çiçekçilik yapıyor. Aylık gelirleri 500 lirayı zor buluyor. Yani bir sene sonra kira yardımı biter ve sosyal konut verilmezse yeniden sokakta çadırda yaşamak zorunda kalırlar." (NV)