İstanbul, Ataşehir Belediyesi’nde emekliliğe hak kazanma koşulları oluşan 9 işçi, kendi istekleri dışında resen emekli edildi.
Ataşehir Belediyesi Personel Hizmetleri Ltd. Şti. (ATAPER) bünyesinde çalışan Hasan Karaçay, işten çıkarıldığını bugün sabah saatlerinde işyerine gittiğinde öğrendi.
bianet’e konuşan Karaçay, “Sabah işe gittim, makine kartımı okumadı. SGK’yi aradım, Kod 8’le işten çıkarıldığımı öğrendim. Son iki günde 8 arkadaş daha aynı gerekçeyle işten çıkarıldı” dedi.
13 Eylül’de şirket tarafından telefonla arandığını ve resen emeklilik dayatmasıyla karşı karşıya kaldığını söyleyen Karaçay, “KHK işçisiyim. Beni hangi kanuna göre işten çıkarmak istediklerini sordum. ‘Sizi Kod 8’den atıyoruz’ dediler. Ben, Kod 8’in ne demek olduğunu biliyorum. Ancak ben ne emekli olmak istedim ne de emeklilik için onlara imza verdim” diye konuştu.
DİSK: KHK’daki Taşerona Kadro Düzenlemesi Sorunu Çözmüyor
“Bu hukuksuzluğa kayıtsız kalmayacağız” diyen Karaçay, 2 Ekim Pazartesi günü belediye önünde protesto hakkını kullanacağını söyledi.
Konuya ilişkin telefonla ulaştığımız ATAPER’den herhangi bir yorum alamadık.
Kod 8 nedir?
SGK’nin “Emeklilik (yaşlılık) veya toptan ödeme nedeniyle” başlıklı bu işten çıkış kodu. İşçi sosyal güvenlik kurumlarından emekli aylığına veya toptan ödemeye hak kazanacak şekilde işten ayrılıyorsa bu kod seçilir. Bu kodla çıkış yapılması halinde kişiye kıdeme bağlı hakları ödenir ancak işsizlik maaşı ödemesi yapılmaz.
Av. Ünder: İşçi kendi isteği dışında emekli edilemez
Ataşehir Belediyesi işçilerine hukuki destek veren Av. Mürsel Ünder, işçilerin resen emekli edilmesini “hukuksuz bir uygulama” olarak nitelendirdi.
“696 sayılı KHK’nın 127’nci maddesiyle, 375 sayılı KHK’ye eklenen 23 ve 24’üncü maddelerle kamu kuruluşlarındaki işçiler için resen emeklilik söz konusu olabiliyordu” diyen Av. Ünder, Mart 2023’te yapılan bir düzenlemeyle bu uygulamanın kaldırıldığını söyledi.
Av. Ünder, sözlerini şöyle sürdürdü:
Bu düzenlemeyle işçinin kendi talebi olmadan emekli edilemeyeceği güvence altına alındı. Yani bir işçi emekliliğe hak kazanmışsa talepte bulunduktan sonra kıdem tazminatını alabilir ve işten ayrılabilir. Ancak işverenler bu düzenleme hiç yapılmamış gibi davranmaya ve işçileri resen emekli etmeye devam ediyor. Sadece Ataşehir Belediyesi'nde de değil aslında. Başka birçok yerde de bu tür uygulamalar yaşandı, yaşanıyor. Bu hukuksuz bir uygulama.
Emekli edilen işçilerin yaşayacağı geçim sıkıntısına dikkat çeken Av. Ünder, “Kıdemi daha yüksek olan işçilerin emekli oldukları zaman çalışma sırasında aldıkları ücretleri alabilmeleri mümkün değil” dedi.
(VC)