İçişleri Bakanı Beşir Atalay, hükümetin "demokratik açılım" adını verdiği süreçte, "kısa vadeli adımlar" kapsamında oluşturmayı planladıkları insan hakları mekanizmalarıyla ilgili bilgi verdi.
Atalay dört mekanizmayı şöyle sıraladı.
1. Ayrımcılıkla mücadele kurulu
2. Ulusal İnsan Hakları Kurumu
3. Birleşmiş Milletler İşkenceyi Önleme Sözleşmesi'ne Ek Seçmeli Protokol (OPCAT)
4. Bağımsız kolluk şikayet organı
Atalay, Türkiye'nin 2005'te imzaladığı Ek Protokol'ü onaylanması için Bakanlar Kurulu kararıyla Meclis'e gönderdiklerini duyurdu.
AKP hükümetinin dört yıldır Meclis gündemine getirmediği Protokol, resmi ya da gayrıresmi, her türlü gözaltı yerini ulusal ve uluslararası mekanizmalar aracılığıyla ziyarete açarak işkence ve kötü muameleyi önlemeye yönelik bir mekanizma.
Bağımsız kolluk şikayet mekanizmasıyla ilgili yasanın Meclis'e gönderilmesi için çalışmalarını hızlandırdıklarını söyleyen Atalay, Başbakanlık İnsan Hakları Başkanlığı'nın yerine, çalışmalarını tamamladıklarını, Meclis'e göndermeye hazırlandıklarını söylediği,Ulusal İnsan Hakları Kurumu'nu geçirmeyi planladıklarını da ekledi.
İnsan hakları savunucuları, hükümetlerin bu tür kurumlarda yalnızca gözlemci olamalarını öngören Paris İlkeleri'ne aykırı olduğu için, böyle bir kurumun gerçekten bağımsız olamayacağını savunuyor.
Atalay, ayrımcılıkla mücadele kuruluyla ilgili çalışmaları da sürdürdüklerini dile getirdi.
Bu mekanizmalarla ilgili yas tasarıları tamamlandıktan sonra özel bir basın toplantısı düzenleyeceğini duyuran Atalay "Bunların hepsini demokratik bilincin ve insanların haklarını aramasının hissedileceği mekanizmalar olarak görüyoruz. Bu dördü uluslararası alanda da önemli, bireyin hakkını koruyan, güvenli başvuru, hakkını arama imkanı veren mekanizmalardır" diye konuştu. (TK)