Aliye Yılmaz "Dişilikten Kişiliğe"nin sunuşunda kitabı yazma nedenlerinin ilkini böyle açıklıyor.
"İkincisi toplumda önde gelen eğitimli kadınlarımızın önemli bir bölümünün 'kadın sorunu'nu 'kadınlık sorunu' olarak algılamış olmaları. Üçüncüsü ise ataerkil sistemin, kadın kadar olmasa da erkeği de bu mekanizmaya mahkum ettiğini göstererek, erkeğin kendi iradesine bağlı olarak yaşamaktan yoksun bırakıldığını vurgulamak."
"Kadınlar ülke yönetiminde söz sahibi olmalı"
"Kadın sorunu"nun "kadınlık sorunu" olarak algılanmasının "karşı cinsiyetçilik" fikrinin doğmasına neden olduğunu belirten Yılmaz, bu yaklaşımın cinsiyetçi kutuplaşmayı körüklediğinin altını çiziyor.
Yılmaz'a göre amaç toplumun önde gelen eğitimli kadınlarıyla doğru eksende buluşmak ve tüm katmanlar arasındaki dayanışmayı sağlayarak gelişimin önünü açmak.
Ataerkil düzenin kadını ve dolaylı yoldan erkeği mağdur ettiğini söyleyen Yılmaz, bu yapının aydınlanmanın önünde engel teşkil ettiğini ifade ediyor.
"Önce tespit ardından çözümler..."
Yılmaz'ın kitabında vurguladığı bir diğer unsursa mevcut geri kalmışlığı aşmak için kadınların çoğulcu katılımla, ataerkil anlayıştan soyutlanarak ülke yönetiminde söz sahibi olmasının ve siyasete katılmasının gerekliliği.
"Neden gelişemiyoruz? Neden hep siyasi çıkmazlar içerisindeyiz? Neden toplumsal olarak mutsuzuz? Gibi soruları kendimize sormaktan başka bir şey yapamayacağımız açık. Çıkmazı oluşturan nedenler doğru tespit edildiğinde, çözüm de o oranda belirginleşecek."
"Dişilikten Kişiliğe" üç bölümden oluşuyor. Bölümlerde incelenen başlıklardan bazıları şöyle: "Kadın ve Kadınlık Sorunu", "Ataerkil Aile Yapısı", "Kadının Sessiz İsyanı", "Siyaset Sahnesinde Kadın Faktörü", "Kadını Siyasetten Uzak Tutan Faktörler", "Siyasette Göstermelik Koltuk", "Erkeklere Düşen Sorumluluklar", "Yetkisiz Sorumluluk Hamallıktır".
Aliye Yılmaz kimdir?
1968'de Amasya'da doğdu. 1990 yılında Cumhuriyet Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliğinden mezun oldu.
Gerek lise yıllarında gerekse üniversite yıllarında öykü dalında ödüller aldı.
1997 yılında bir siyasi partide kadın kolları genel başkanlığı görevinde bulundu. Aynı yıl görevinden ayrıldı.
Türkiye'de kadın örgütlenmesinin siyasallaşması üzerine çalışmalar yaptı.
Evli ve iki çocuk annesi Yılmaz, halen kendi mühendislik firmasında iş yaşamını sürdürüyor. (GG/EÜ)
* Dişilikten Kişiliğe, Aliye Yılmaz, Fark Yayınları, Haziran 2007, Ankara, 263 sayfa, 6.90 YTL