* Fotoğraf: Anadolu Ajansı (AA) - Pakistan - Arşiv
Birleşmiş Milletler Asya ve Pasifik Bölgesi Ekonomik ve Sosyal Komisyonu (UNESCAP) "2022: Felaketlerin üst üste geldiği ve katlandığı yıl" başlıklı bir rapor yayınladı. UNESCAP, Asya-Pasifik bölgesini dünya genelinde "doğal afetlere en açık alan" olarak tanımladı.
UNESCAP, 2022 yılında bölgeden meydana gelen sellerin, "dünya genelinde yaşanan en ölümcül doğal afetler" olduğunu kaydetti.
UNESCAP raporuna göre, Asya-Pasifik bölgesinde 2022 yılında yaşanan "büyük çaplı felaketler" şunlardı:
"Afganistan, Avustralya, Bangladeş, Hindistan, Pakistan ve Tayland'daki seller, Çin, Kiribati ve Tuvalu'daki kuraklık, Filipinler'deki Megi ve Nalgae'deki tayfunlar, Hindistan, Japonya ve Pakistan'daki sıcaklık dalgaları ve Afganistan, Fiji ve Endonezya'daki depremler."
Rapor, bu "felaketler" arasında en ölümcül olanların seller olduğunu, bölgede yaşanan felaketlerin tüm dünyada yaşananların yüzde 74,4'üne, dünyadaki ölümlerin yüzde 88,4'üne tekabül ettiğini ortaya koydu.
Sellerde iklim krizinin "parmak izleri"
Asya-Pasifik. (Görsel: John Shadbolt / Wikimedia Commons)
Bu noktada Pakistan'da yaşanan selleri hatırlatan UNESCAP, 33 milyon kişinin sellerden etkilendiğini ve bin 739 kişinin hayatını kaybettiğini hatırlattı. Dünya Hava Niteleme örgütünün 15 Eylül 2022 tarihli raporuna da atıfta bulunulan raporda, "Pakistan'daki bu aşırı muson yağışlarında iklim değişikliğinin parmak izlerinin olduğu" ifade edildi.
UNESCAP raporunda, 2022 yılının bahar aylarında yaşanan rekor düzeydeki sıcaklıkların Pakistan'daki buzulların erimesine yol açtığına yer verilerek, muson mevsimindeki olağanüstü yağışların ülkenin önemli bölümünde devasa sellere neden olduğu belirtildi.
Öte yandan, bölge ülkelerinden Bangladeş ve Hindistan'da da 2022 yılında seller yaşanmış, Bangladeş'te 7,2 milyon kişi, Hindistan'da ise 1,3 milyon kişi meydana gelen sellerden etkilenmişti.
Hindistan ve Pakistan'da en sıcak mart ve nisan
UNESCAP raporuna göre, Mart ve Nisan 2022, Hindistan ve Pakistan'ın tarihinde gördüğü en sıcak mart ve nisan ayları olarak kayıtlara geçti.
"Pasifik Ateş Çemberi" olarak bilinen bölgede yer alan Endonezya'da Kasım 2022'de yaşanan depremde 330'un üzerinde kişi hayatını kaybetti.
Benzer şekilde, Alpide kuşağında yer alan Afganistan'da Haziran 2022'de meydana gelen depremde binin üzerinde kişi yaşamını yitirdi. (SD)