öğrencilerinin Siirt merkez ilçeye bağlı Yokuşbaşlar (Susik) Köyü Çiçekyurdu (Motit) Mezrası Türbe Höyük'te yürüttükleri kazı çalışmalarında önemli veriler ortaya çıkarıldı.
Yardımcı Doçent Doktor Haluk Sağlamtemir, Ilısu barajı su toplama havzasının içinde kalacak olan 27 höyükten biri olan Türbe Höyük'te çalışmalarının büyük önem taşıdığını belirtti.
Dağlık bölge önemini yitirdi
2003 yılı içerisinde yapılan çalışmalar, yerleşim yerinin yoğun olarak Milattan Önce (M.Ö) 5. ve 4. bin yıllarda Halaf ve Ubaid kültürlerince iskan edildiğini gösteriyor.
M.Ö. 3. bin yılın değişen ekonomik ve politik koşulları ile birlikte özellikle metal kullanımının yaygınlaşması bu dağlık bölgeye stratejik önemini kaybettirmiş görünüyor.
Bu dönemde höyük üzerinde iskan olmaması ve arkeolojik verilerin azlığı bu görüşü destekler nitelikte. Böylece M.Ö. 3. bin yıldan sonra değişen sosyal ve ekonomik koşullar karşısında bölge halkları yeni bir yaşam biçimi olarak hayvancılık ile birlikte göçebe bir yaşam sürdürmüş olmalılar.
Kale Geç Asur dönemine ait
Bu yıl yapılan çalışmalarda höyük üzerinde 70x40 metre boyutlarındaki kalenin M.Ö. l. bin yıla ait Geç Asur dönemine ait olduğunu gösteriyor.
Böylece arkeolojik bulgular, Botan Vadisi'nin M.Ö. l. bin yılda Asur Krallığı ile Urartu Krallığı arasında kalan bir bölge olmasına rağmen bu alandan kuzey ve güney bölgelere geçişlerin Asur Krallığı tarafından kontrol edildiğini kanıtlıyor.
Baraj Türbe Höyük'ü yok edecek
Çalışmaların bu yılki bölümünün çok verimli olduğunu bildiren Yardımcı Doçent Doktor Haluk Sağlamtemir, Ilısu barajı su toplama havzasının içinde kalacak olan 27 höyükten biri olan Türbe Höyük'te çalışmalarının büyük önem taşıdığını belirterek yerel yöneticilerin ve halkın yakın ilgisinin kendilerine güç ve güven verdiğini söyledi. (EÖ/BB)