*Fotoğraf: AstraZeneca.
Fransa, İspanya, Almanya ve İtalya, AstraZeneca Covid-19 aşısını, Avrupa İlaç Ajansı'nın (EMA) Perşembe günkü (yarın) toplantısına kadar geçici olarak askıya alan Avrupa Birliği (AB) ülkeleri arasında yer alıyor.
Uygulanan 17 milyon dozdan beşi ölümcül olan yaklaşık 37 vaka oldu: Şimdiye kadar aşı ile bağlantılı olduklarına dair bir kanıt yok.
Avrupa aşılama girişiminde daha da geride kalırken, AstraZeneca vakasının insanları aşı olmaya daha da isteksiz hale getirmesi de riskler arasında görülüyor.
EMA: Faydaları ağır basıyor
Avrupa İlaç Ajansı (EMA) başkanı Emer Cooke, en son dün yaptığı açıklamada pıhtı vakalarının incelenmeye devam edildiğini belirtirken, vücudun aşıyla birlikte bağışıklık tepkisi geliştirdiğini vurguladı.
EMA, aşılanmış kişilerde rapor edilen kan pıhtılarının sayısının genel popülasyonda görülenden daha fazla olmadığını söylüyor.
Cooke, "AB'de binlerce insanın kan pıhtıları geliştirdiğini biliyoruz, bu yüzden istediğimiz şey bu olayların aşıdan mı yoksa başka nedenlerden mi kaynaklandığını belirlemek" derken ekledi:
"İncelemeler devam ederken, şu anda, AstraZeneca aşısının Covid-19'u önlemedeki faydalarının, hastaneye yatma ve ölüm risklerinden daha ağır bastığına hala kesin olarak inanıyoruz."
Dünya Sağlık Örgütü ne diyor?
Dünya Sağlık Örgütü yetkilileri ise, ülkeleri aşıları durdurmamaya çağırdı. Örgüt yetkilileri, aşının faydalarının, zarar olasılığından önce geldiğini savunuyor.
Avrupa ülkeleri ne yapıyor?
Almanya, Fransa, İtalya ve İspanya da dahil olmak üzere bir dizi ülke aşının kullanımını askıya aldı.
Bazı alıcılarda kan pıhtılaşması raporlarının ardından kullanıma sunumu duraklattıklarını söylediler. Kan pıhtıları, kanda oluşan katı kümelerdir ve hızlı tedavi edilmezse yaşamı tehdit edebilir. Ülkeler bunun bir ihtiyati tedbir olduğunu vurguladılar.
Almanya Sağlık Bakanı Jens Spahn, "Bu profesyonel bir karardır," diyerek, ülkenin aşı enstitüsünün tavsiyesine uyduğunu da belirtti.
İtalyalı doktor: Karar siyasi
İtalya'da, ilaç dairesi genel müdürü, aşının askıya alınması kararını "siyasi" olarak nitelendirdi.
Nicola Magrini İtalyan günlük gazetesi la Repubblica'ya, aşının güvenli olduğunu ve aşının yarar / risk oranının "geniş ölçüde pozitif" olduğunu söyledi.
İlk olarak Avusturya durdurmuştu
Avusturya da, bir sağlık çalışanının aşı olduktan sonra hayatını kaybetmesinin ardından aynı sevkiyatla gelen AstraZeneca aşılarının aşı uygulamasını durdurmuştu.
Bunun üzerine Estonya, Litvanya, Letonya ve Lüksemburg da, yine belli bir sevkiyat ile tedarik edilen AstraZeneca aşılarını yapmama kararı almıştı. Danimarka'ya gönderilen aşıların da aynı partiden olduğu öğrenildi.
AB'de son aşı rakamları
AB'nin BioNTech-Pfizer ile 600 milyon, AstraZeneca ile 400 milyon, Sanofi-GSK ile 300 milyon, Johnson and Johnson şirketiyle 400 milyon, CureVac ile 405 milyon, Moderna ile 460 milyon doz aşı almak için sözleşmesi var.
(PT)