Kazakistan Dışişleri Bakanlığı, başkent Astana'da yapılacak Suriye görüşmeleri için tamamen hazır olduklarını duyurdu.
Daha önce katılmayacaklarını açıklayan muhalifler katılacaklarını açıklarken, Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) davet edilip edilmediği meçhul. Görüşmelere şu anda Suriye, Rusya, Türkiye ve Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) katılacağını açıkladı. İran’ın da toplantıya temsilci göndermesi bekleniyor.
TIKLAYIN - RUSYA, SURİYE'DE ATEŞKESE KATILAN GRUPLARIN LİSTESİNİ YAYINLADI
Görüşmelerin 23 Ocak’ta yapılacağı Türkiyeli yetkililerce açıklandı ancak henüz diğer taraflardan tarihe dair kesin bir açıklama yapılmadı. Kazakistan da toplantı tarihi olarak 23 Ocak’ın öngörüldüğünü ifade etti.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Astana görüşmelerinin 23 Ocak'ta yapılacağını açıklamıştı. Bu tarih henüz Suriye ya da Rusya tarafından teyit edilmedi.
Kazakistan ve Rusya hazırlıkları görüştü
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile Kazakistan Dışişleri Bakanı Kayrat Abdrahmanov Astana’da gerçekleştirilecek barış görüşmelerine yönelik hazırlıkları konuştu.
Sputnik’in haberine göre, dün gerçekleşen görüşmenin ardından Rusya Dışişleri Bakanlığı şu açıklamayı yaptı:
“Dışişleri Bakanları görüşmede ikili ilişkileri, gelecekteki temaslar ve uluslararası konularda işbirliği gibi konuları ele aldı. Görüşülen konular arasında Astana görüşmelerine yönelik hazırlıklar da vardı.”
Kazakistan: 23 Ocak’ta gerçekleşmesini öneriyoruz
Kazakistan Dışişleri Bakanı Abdrahmanov da “Kazakistan olarak tam anlamıyla hazırız. Şu an için planlanan toplantının gerçekleştirilme tarihinin 23 Ocak olarak görülmesini öneriyorum” dedi.
“Toplantının düzeyi katılımcılara, Türkiye ve Rusya'dan gelen heyetlere kimin başkanlık edeceğine bağlı. İran temsilcilerinin de bu toplantıya katılmak istediklerini de biliyoruz.”
Astana’da görüşmenin gerçekleştirileceği mekan ise henüz açıklanmadı.
Abdrahmanov, bu görüşmelerin hiçbir şekilde Cenevre'deki Suriye görüşmelerinin yerine geçmeyeceğini de sözlerine ekledi.
Muhalifleri Ceyşul İslam’dan Alluş temsil edecek
Al Jazeera ve BBC’nin Reuters’ten aktardığına göre, aralarında Özgür Suriye Ordusu'nun (ÖSO) da bulunduğu Suriyeli muhalif grupların büyük bir kısmı, Ankara'da yaptıkları toplantı sonucunda Kazakistan'daki görüşmelere katılma kararı aldığını duyurdu.
TIKLAYIN - SURİYELİ MUHALİFLER ASTANA HAZIRLIKLARINI DURDURDU
Daha önce Suriye devletinin ateşkes ihlallerini durdurmadığı sürece Astana’ya gitmeyeceklerini belirten gruplar, bu kez ateşkes ihlalleri konusunu Astana’da görüşmeye karar verdiklerini açıkladı.
Muhalifler, kendilerini temsil edecek heyetin başkanını da seçti. 2016’da Cenevre’de düzenlen Suriye görüşmelerinde muhaliflerin başmüzakerecisi görevini yürüten Muhammed Alluş, Astana görüşmelerinde muhalifleri temsil eden heyetin başında olacak.
Muhammed Alluş, Doğu Guta’da etkin olan Ceyşul İslam grubunun liderlerinden. Muhaliflerin siyasi ve askeri kanatlarının 2015’te Riyad’da kurduğu Yüksek Müzakere Heyeti tarafından da başmüzakereci olarak tayin edilmişti.
ABD davet edildi mi, katılacak mı?
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 14 Ocak’ta Astana'daki Suriye görüşmelerine ABD'yi davet edeceklerini açıklamıştı. Çavuşoğlu, ayrıca zirvede PYD'nin olmayacağını belirtmişti.
Çavuşoğlu, ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner'in, PYD'nin de Suriye'ye ilişkin barış görüşmelerinde sürece dahil edilmesi yönündeki sözlerine karşılık, “ABD, o zaman DEAŞ'ı [IŞİD] da davet etsin” demişti.
ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, 6 Ocak’taki açıklamasında, Astana görüşmelerini desteklediklerini açıklamıştı.
Washington Post gazetesi de Rusya'nın, ABD’nin 20 Ocak’ta görevi devralacak olan Donald Trump yönetimini Kazakistan'da yürütülecek barış görüşmelerine çağırdığını yazmıştı.
ABD’den konuyla ilgili resmi açıklama yapılmazken, Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rusya'nın, Trump yönetimine Astana için davet gönderdiği yönündeki haberleri doğrulamadı, “Somut bir tekliften bahsetmezdim” dedi.
Astana süreci nedir? |
Astana’daki görüşmeleri gündeme ilk olarak Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin taşımıştı: “Bundan sonraki adım Suriye'nin tamamında ateşkesi tam anlamıyla sağlayacak bir anlaşmaya varmak. İran, Esad ve Türkiye, Suriye’deki tarafların Astana'da barış görüşmeleri yapması konusunda mutabık.” TIKLAYIN - TÜRKİYE İLE RUSYA SURİYE PLANINDA ANLAŞTI Barış görüşmelerinin ateşkesi takiben bir ay içinde Kazakistan'ın başkenti Astana'da başlaması planlanıyordu. Türkiye ve Rusya'nın garantörlüğünde Suriye'de sağlanan ateşkes 29 Aralık 2016’da yürürlüğe girdi. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) de hazırlanan ateşkes anlaşmasıyla ilgili Rusya'nın sunduğu tasarıyı 31 Aralık'ta oybirliği ile kabul etti. Ateşkes anlaşması İslam Devleti (IŞİD) ve Nusra Cephesi'nin de dahil olduğu bazı gruplar ile Halk Savunma Birliklerini (YPG) kapsamıyor. 4 Ocak’taki konuşmasında Suriye'deki ateşkes sürecine değinen Çavuşoğlu, “Siyasi çözüm için de çok gayret sarf edeceğiz” dedi. Çavuşoğlu, Astana görüşmelerinin de 23 Ocak'ta gerçekleştirileceğini açıklamıştı, Reuters ise kesin bir tarihin henüz belirlenemediğini yazdı. Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad da 8 Ocak’ta, Suriye savaşıyla ilgili Astana'da gerçekleştirilecek görüşmelerde “Her konuyu müzakere etmeye hazır olduğunu” açıkladı. |
(AS)