Rusya, Türkiye ve İran’ın öncülüğünde düzenlenen Suriye görüşmelerinin üçüncü turu Kazakistan’ın başkenti Astana’da başladı.
Sputnik News ile görüşmenin Birleşmiş Milletler (BM) ve Rusya heyeti arasında yapıldığını duyurdu.
Görüşmelerde Rusya heyetine Rusya Devler Başkanlığı Suriye Özel Temsilcisi Aleksandr Lavrentyev, BM heyetine ise Mislos Strugar başkanlık ediyor.
Rusya heyeti, BM heyeti ile görüşmelerin ardından, önce Ürdün heyetiyle bir araya geldi, ardından Beşar Caferi başkanlığındaki Suriye heyeti ile görüşmeye başladı.
Toplantılara Rusya, Türkiye ve İran temsilcilerinin yanı sıra Suriye hükümeti heyeti de katılıyor.
TIKLAYIN - RUSYA, SURİYE'DE ATEŞKESE KATILAN GRUPLARIN LİSTESİNİ YAYINLADI
Muhalifler bu kez yok
Suriyeli silahlı muhalif grupların temsilcileri ise katılmıyor.
Astana görüşmelerinde silahlı muhaliflerin başmüzakerecisi olan İslam Ordusu liderlerinden Muhammed Alluş, bugün üçüncü turu başlayan görüşmelere katılmayacaklarını duyurdu.
Twitter'dan açıklama yapan Alluş, "Yaptığımız açıklamayla ve görüşmelere katılmayarak, dünyaya Rusya'nın Suriye'de siyasi çözüm istediğini yalnızca basında gösterdiğini belirtmek istiyoruz. Rusya çözüm istiyorsa, politikasını değiştirmeli" dedi.
Rusya Dışişleri Bakanlığı 10 Mart'ta yaptığı açıklamada Astana sürecinden duyduğu memnuniyeti ifade etmiş ve bu tür anlaşmaların Suriye'deki şiddet seviyesini azalttığını ve insani durumu iyileştirdiğini söyleyerek görüşmelerin 23 Mart'ta Cenevre'de yapılacak beşinci tur barış görüşmelerine de yardımı olacağını belirtmişti.
TIKLAYIN - PYD: CENEVRE'DE OLMALIYIZ, KÜRTLER OLMADAN ÇÖZÜM OLMAZ
Astana süreci |
Astana’daki görüşmeleri gündeme ilk olarak Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin taşımıştı: “Bundan sonraki adım Suriye'nin tamamında ateşkesi tam anlamıyla sağlayacak bir anlaşmaya varmak. İran, Esad ve Türkiye, Suriye’deki tarafların Astana'da barış görüşmeleri yapması konusunda mutabık.” Barış görüşmelerinin ateşkesi takiben bir ay içinde Kazakistan'ın başkenti Astana'da başlaması planlanıyordu. Türkiye ve Rusya'nın garantörlüğünde Suriye'de sağlanan ateşkes 29 Aralık 2016’da yürürlüğe girdi. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) de hazırlanan ateşkes anlaşmasıyla ilgili Rusya'nın sunduğu tasarıyı 31 Aralık'ta oybirliği ile kabul etti. Ateşkes anlaşması İslam Devleti (IŞİD) ve Nusra Cephesi'nin de dahil olduğu bazı gruplar ile Halk Savunma Birliklerini (YPG) kapsamıyor. 4 Ocak’taki konuşmasında Suriye'deki ateşkes sürecine değinen Çavuşoğlu, “Siyasi çözüm için de çok gayret sarf edeceğiz” dedi. Çavuşoğlu, Astana görüşmelerinin de 23 Ocak'ta gerçekleştirileceğini açıklamıştı, Reuters ise kesin bir tarihin henüz belirlenemediğini yazdı. Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad da 8 Ocak’ta, Suriye savaşıyla ilgili Astana'da gerçekleştirilecek görüşmelerde “Her konuyu müzakere etmeye hazır olduğunu” açıkladı. Taraflar 23 Ocak'ta görüşmelere başladı. Görüşmeler sonunda Türkiye, Rusya ve İran'ın ateşkes için üçlü mekanizma kuracakları bildirildi. Astana'da ikinci tur görüşmeler Şubat 2017'de yapıldı. Görüşmeler sonunda Suriye’deki ateşkesin sağlanmasında işbirliğine devam etmeye hazır olduğunu yineledikleri duyuruldu. 17 Şubat'ta Astana'daki görüşmelerde Türkiye, Rusya ve İran Suriye'deki ateşkesin izlenmesi için üçlü kontrol yöntemleri üzerinde anlaştıklarını duyurdu. |