"İktidar hükümetten ibaret değil. Genelkurmay'dan yüksek yargıya, değişik güç odaklarının çatıştığı bir alan."
Bayraktar yaşananı "iktidarın kendi içindeki çatışması" olarak nitelendiriyor, tarafların asıl istediklerinin gerçek bir yargı bağımsızlığı olmadığını vurguluyor.
AKP her yerde güçlenmeye çalışıyor: AKP devletin tüm kurumlarında güç olmaya, yargıda da kadrolaşmaya çalışıyor. Savcıların, yargıçların mülakatla alınması bunun örneği.
Yargıtay canı yanınca sesini çıkardı: Yargıtay sanki demokrasi ve özgürlükler yalnızca laiklikten oluşuyormuş gibi AKP'ye muhalefet yapan bir söyleme sahip. Bu çıkış samimi bir yargı bağımsızlığı hevesinden kaynaklanmıyor. İktidardaki çatışmada bunaldılar; bu yüzden.
Hükümetler yargıya hep müdahale ettiler: Türkiye'de hükümetler yargıya hep müdahale ettiler. İktidardaki güç odağı olarak gördüğümüz tüm kesimlerin hiçbiri bundan şikayet etmedi. Ne zaman ki birinin canı yandı, bu çıkışı yaptı.
Özgürlüklerin gerisinde yorum yapan da aynı yargı: Şemdinli davası savcısı Ferhat Sarıkaya Genelkurmay'ın yazılı isteği, AKP hükümetinin çabası ve Hakimler Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) kararıyla memuriyetten atılmadı mı? O zaman neredeydiniz? Bu yargı bağımlılığı süreci içinde -düşünce, örgütlenme başta- demokratik özgürlükler ve hakların gerisine düşen yorumları halk kesimlerine karşı yapan da aynı yargı. Bağımsız olmayan yargıya herkes müdahale eder. Ama yargının bağımlı olmasının sıkıntısını yukarıdakiler değil, baskı uygulananlar, emekçiler çekiyor. Türkiye'de yargının görece bağımsızlığa yaklaştığı dönemler toplumsal muhalefetin yükseldiği dönemlerdir.
Askeri darbe yapılamayınca yargı kullanılır: AKP de yargıyı kontrol etmek için elinden geleni yapıyor, diğer hükümetlerden farklı değil. Türkiye'de, konjonktüre göre, güç odakları arasındaki çatışmalar artınca, askeri darbe yapılamıyorsa yargı kullanılmaya çalışılır. Birbirlerinin canını yargı yoluyla acıtmaya çalışırlar.
Yargıtay HSYK'den ne zaman şikayet etti: HSYK üzerinden yıllardır yaşanan bir yargı bağımlılığı zaten var. Başkanı Adalet Bakanı, müsteşarı üyesi, sekreteryasını Bakanlık yürütüyor. Atama zamanları gelince savcılar, yargıçlar Bakanlığın kapısını aşındırmaya başlar. Biz bundan hep şikayetçiydik, ama bu açıklamayı yapanlar şimdiye kadar bundan hiç söz etmediler.
Gerçek yargı bağımsızlığı için
Bayraktar gerçek bir yargı bağımsızlığı için, öncelikle yargı mensuplarının iktidarın diğer kuvvetlerinden organik olarak bağımsız olması, atamaları bağımsız, savcı ve yargıçlardan oluşan bir kurulun yapması, kurulun kararlarının yargı denetimine açık olması gerektiğini söyledi.
Yargıç ve savcıların ideolojik düşüncelerinden de bağımsız, insan hakları ve özgürlükleriyle, demokrasiyle bağımlı bir hukuk nosyonuna sahip olması gerektiğini de ekledi. (TK/GG)