Cumhuriyet Savcısı Nihat Erdem'in aynı gerekçe ile açtığı üç davada gazetecinin, Ceza Yasası'nın 318. maddesi ve Terörle Mücadele Yasası'nın 6/2 maddesinden toplam 9 yıl hapsi ve ayrıca para cezası isteniyor.
Dört ay önce, Bingöl'de Hint keneviri tarlasını görüntülemek isterken gözaltına alınarak "örgüt üyeliği"nden tutuklanan Dicle Haber Ajansı (DİHA) muhabiri Birol Duru, en az 29 Aralık'a kadar hapiste kalacak.
Üç yazıdan dokuz yıl hapis isteniyor
"Ne askerlik, ne savaş" yazısından dün Beyoğlu 2. Asliye Ceza Mahkemesi'ne çıkan gazeteci Özbarış, suçlamalarını kabul etmediğini, yazı dizisinde Fransa-Almanya savaşının tarihsel ve hukuksal yönünü işlediğini, insanları savaşı reddetmeleri konusuna değindiğini ifade etti. Gazeteci aleyhinde düzenlenen iddianamede ise, haber başlıkları dışında hangi ifadelerin suç teşkil ettiği belirtilmiyor.
Özbarış ile birlikte Kongra-Gel açıklamalarına yer verdiği için yargılanan yazı işleri müdürü Hasan Bayar da, yazının toplumu bilgilendirmek amacıyla yayımlandığını ve propaganda boyutu içermediğini savundu. Gazetecilerin avukatı Özcan Kılıç, vekaletnamesinin iletmek için mahkemeden süre istedi.
Ayrıca, gazetede 24 Eylül 2005'te yer verilen "Savaş karşıtı buluşma" haberi, ve 19 Ekim 2005 tarihli nüshasında çıkan "Retçilerden AB'ye mesaj var" başlıklı söyleşi ile "Vicdani retçiler AB müzakereleri süresince zorunlu askerliğin tartışılmasını istedi" haberine de dava açıldı, Haberciler, üç davadan da 10 Mayıs 2006'da hakim karşısına çıkacak.
1 Haziran'da yürürlüğe giren Ceza Yasası'nın "Halkı askerlikten soğutma" başlıklı 318. maddesine göre"(1) Halkı, askerlik hizmetinden soğutacak etkinlikte teşvik veya telkinde bulunanlara veya propaganda yapanlara altı aydan iki yıla kadar hapis cezası verilir. (2) Fiil, basın ve yayın yolu ile işlenirse ceza yarısı oranında artırılır."
Gazeteci Duru ve İHD'li Açığ'a "örgüt" davası
Ayrıca, dört ay önce, Bingöl'ün Karlıova İlçesi'nde Hint keneviri tarlasını görüntülemek isterken gözaltına alınarak tutuklanan Dicle Haber Ajansı (DİHA) muhabiri Birol Duru, dün ilk kez mahkeme karşısına çıktı.
"Örgüt üyesi oldukları" ve "örgüte yardım ve yataklık ettikleri" gerekçesiyle Ceza Kanunu'nun 314/3 ve 220/7 maddelerinden Diyarbakır 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde dava açılan gazetecinin, tahliye talebi reddedildi.
Gazeteci, İHD üyesi Daimi Açığ, Kayapınar Köyü'nde çiftçilik yapan Kemal Okuyucu ve avukatları Servet Özen ve Hasip Yıldırım'ın katıldığı duruşmada savcı, Duru'nun tutukluk halinin devamına ve hintkeneviri tarlasıyla ilgili daha önce inceleme yapılıp yapılmadığının tespiti için Karlıova Cumhuriyet Savcılığı'na sorulmasını istedi.
Halen Diyarbakır D Tipi Cezaevi'nde tutuklu bulunan Duru da, 26 Temmuz'da, Hint keneviri işine karıştıkları iddiasıyla Yedisu İlçe Jandarma Komutanı A.Y. ile tarla sahipleri hakkında Karlıova Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulunmuştu. (EÖ/KÖ)