İçinde askerlerin örgütlü suçlara karışmaları halinde sivil mahkemelerde yargılanmasına ilişkin düzenlemenin de bulunduğu yasa değişikliği, bugünkü Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül 5918 sayılı değişiklik yasasını dün onayladı; değişikliğin Genelkurmay'ın itiraz ettiği gibi "Askeri Mahkemeler Kuruluşu ve Yargılama Usulü Kanunu"na aykırı olmadığını yazdı.
Ama yine Genelkurmay'ın itirazını dikkate alarak "bu düzenlemenin uygulanmasında askerlik hizmeti bakımından disipline ve hukukî güvencelere ilişkin olarak ortaya çıkması muhtemel tereddütleri giderecek yasal düzenlemelerin de yapılmasında" yarar olduğuna dair görüşünü Başbakanlık'a ayrı bir yazıyla gönderdi.
Gül, değişikliğin Avrupa Birliği'ne üyelik sürecinde "Askerî mahkemelerin yetkisinin askerî personelin askerlikle ilgili görevleriyle sınırlandırılması" koşulundan kaynaklandığının anlaşıldığını da ekledi.
Çiçek: Meclis açılır açılmaz görüşür, süratle yaparız
Devlet Bakanı ve hükümet sözcüsü Cemil Çiçek de akşam saatlerinde yaptığı basın toplantısında, Gül'ün istediği "tereddütleri giderecek" ek düzenlemeleri, Meclis açılır açılmaz görüşüp "süratle" yapacaklarını açıkladı.
Çiçek "Askeri Mahkemeler Kuruluşu ve Yargılama Usulü Kanunu" ve "Askeri Ceza Kanunu"nda birlikte uyum değişiklikleri yapılabileceğini söyledi.
CHP: İptal için Anayasa Mahkemesi'ne gideceğiz
Yasa değişikliğinin Anayasa'nın 145. maddesine aykırı olduğunu savunan CHP yetkilileri, iptali için Anayasa Mahkemesi'ne başvuracaklarını açıkladı. MHP Genel Sekreteri Cihan Paçacı da CHP'nin başvurusunu "olumlu ve isabetli bulduklarını", ama imza desteği vermeye gerek görmediklerini söyledi.
Yasa ne getiriyor?
5918 sayılı "Türk Ceza Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun", askeri mahkemelerin yetki alanıyla ilgili iki değişiklik getiriyor.
Siviller sivil yargıda yargılanır: "Barış zamanında, asker olmayan kişilerin Askeri Ceza Kanununda veya diğer kanunlarda yer alan askerî mahkemelerin yargı yetkisine tabi bir suçu tek başına veya asker kişilerle iştirak halinde işlemesi durumunda asker olmayan kişilerin soruşturmaları Cumhuriyet savcıları, kovuşturmaları adlî yargı mahkemeleri tarafından yapılır."
Sivil yargının görev alanında askerler de sivil yargıda yargılanacak: Değişikliğe göre, askerler de, örgütlü suçlarda, bu konuda görevli ağır ceza mahkemelerinde yargılanacak. Askeri mahkemelerin savaş ve sıkıyönetim halindeki yetkileri saklı kalıyor.
Aslında, yasa değişikliğinin temel gerekçesi, Avrupa Birliği uyum sürecinde yolsuzluğu önlemekle ilgili gerekli yasal önlemlerin alınması. Ancak hukukçu Fikret İlkiz, 6 Temmuz'da bianet'te yayınlanan yazısında, bu yöndeki değişikliğin yeterli olmadığını saptayarak yasa metnini eleştirmişti. (TK)