19-22 Aralık'ta Ümraniye Cezaevi'nde yapılan Hayata Dönüş Operasyonu sonrasında 267 askeri personele sekiz yıl önce açılan davanın bugünkü duruşmasında avukatların talepleri hakkında karar bile verilmedi.
15 dakikalık duruşmadan çıkan tek karar, davaya 6 Kasım'da devam edilmesi oldu.
Müdahil avukatlar, sanıkların dört yıldır mahkemeye getirilmediğini, sanıklara soru sorma hakkı elde edemediklerini, üç yıl önce ortaya çıkan "Bora" ve "Atmaca" isimli harekat planlarının işleme konmadığını ve şimdiye kadarki tüm taleplerinin reddedildiğini bu duruşmada da tekrarladı.
Avukat Güçlü Sevimli, bianet'e yaptığı açıklamada, bir kez daha sanıkların mahkemeye getirilmesi ve harekat planlarının işleme konması gibi isteklerini mahkemeye sunduklarını ancak mahkemeye heyetinin bu talepler hakkında karar bile vermeye gerek duymadan duruşmayı ertelediğini söyledi.
Sevimli, duruşmada "müdahil vekilleri olarak mahkemenin maddi gerçeği araştırma iradesinin olmadığını, gerçek anlamda bir yargılama faaliyetinin olmadığını beyan ettiklerini" ifade etti.
20 Ocak'ta görülen bir önceki duruşmada, Üsküdar 2. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti üyesi Mehmet Ali Önen'in duruşma sırasında avukatlar konuşurken "uykuya dalması ve horlamasının" ardından, heyet Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'na (HSYK) şikayet edilmişti.
Önen'in uyuması, salondaki İstanbul Barosu gözlemcisi Avukat Nurdan Düvenci'nin raporuna da yansıdı.
Diğer beraat kararları emsal mi olacak?
Mahkeme Başkanı Osman Çavuşoğlu, geçen duruşmada, Çanakkale ve Ankara'daki Ulucanlar cezaevlerine yapılan operasyonun ardından askerlere açılan davanın kararlarını istemişti.
Avukat Sevimli, o operasyonlardan yargılanan askerlerin beraat ettiğini söyledi ve "Hakimin bu beraat kararlarını istemedi, Ümraniye davasında da beraat kararı vereceğini gösteriyor" dedi.
"Mahkeme bu dava için gerekli evrak ve belgelerle ilgili hiç işlem yapmazken başka davaların kararlarını istiyor. Beraat için hukuki altyapı hazırlanıyor. Zaten önceki kararların bu dava ile hiçbir alakası yok. Mahkemenin bu tavrı, HSYK'ya yaptığımız şikayetin haklılığını ortaya koydu."
Ne olmuştu?
12 yıl önce, 20 cezaevine eşzamanlı yapılan operasyonlarda toplam 30 tutuklu ve hükümlü ile iki asker hayatını kaybetti. Ümraniye Cezaevi'nde de bir uzman çavuş ile dört mahkum öldürüldü.
Uzman çavuş asker kurşunuyla ölmüştü. Operasyonunu ardından Ümraniye Cezaevi'nde bulunan 399 tutuklu ve hükümlüye dava açıldı. Dava hala sürüyor.
2004'te de operasyonun Ümraniye Cezaevi'yle ilgili kısmı için 267 askeri personele dava açıldı. Davada operasyon planları da çıkmasına rağmen, üç yıldır bu planlarla ilgili hiçbir işlem yapılmadı.
12 kişinin hayatını kaybettiği Bayrampaşa'yla ilgili açılan davada, "asıl sorumluları koruyarak yargı önüne çıkarmadığı için" hakkında suç duyurusu yapılan savcı Ali İhsan Demirel'e soruşturma açıldı.
Üç yıl önce mahkeme sunulan "Bora" ve "Atmaca" isimli Ümraniye planlarının aksine, Bayrampaşa Cezaevi davasında ortaya çıkan "Tufan" planı medyada geniş yer buldu. (AS)